MILORAD DODIK SE NE ŠALI: “Sutra krivična prijava protiv Džaferovića

Muslimani bi u Sarajevu da dobiju jeftin gas, a usput bi pljuvali po Rusiji”, kaže Milorad Dodik

 

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik najavio je da će već sutra protiv predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića podnijeti krivičnu prijavu za zloupotrebu položaja i ovlaštenja zbog njegovog današnjeg nelegitmnog učešća na Samitu o međunarodnoj krimskoj platformi, koji je organizovalo Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine.

Dodik je naglasio da ne postoji stav Predsjedništva BiH u vezi sa ovim pitanjem i da je Džaferović prekršio poslovnik o radu ove institucije.

Jer on nije samostalan u funkciji predsjedavajućeg. Član Predsjedništva ima pravo da ostvaruje međunarodne kontakte, ali ti međunarodni kontakti nisu u ime Predjedništva ako nema stava Predsjedništva”, izjavio je Dodik novinarima u Brčkom.

Upitan da prokomentariše stav Džaferovića, koji je na online Samitu rekao da institucije BiH podržavaju integritet svih zemalja, implicirajući time da Krim pripada Ukrajini, Dodik je podsjetio da je bio stava da predstavnici BiH ne treba da učestvuju na navedenom skupu.

 

Muslimani bi u Sarajevu da dobiju jeftin gas, a usput bi pljuvali po Rusiji. To im je sportska discilina koju upotrebljavaju 24 sata dnevno. Mislim da bi bilo pametnije da se nije u tome učestovalo”, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da BiH nema ni jedan stav o ukrajinskoj krizi u vezi sa dešavanja nakon februara.

“Postoje samo unilateralni stavovi. Neki muslimanski ambasadori, pa i oni koji su pod upravom Željka Komšića, po svijetu hodaju i prihvataju učešće u različitim platformama, ali to nisu stavovi BiH“, rekao je Dodik.

On je rekao da ni jedan organ BiH nije donio ni jedan stav koji bi dao mogućnost za formalno uvođenje bilo kakvih sankcija Ruskoj Federaciji.

Dodik je naglasio da Džaferovićev postupak predstavlja “miješanje u unutrašnje stvari”, te da njegov stav nije stav BiH.

Džaferović je jedna trećina Predsjedništva, a organ koji se zove Predsjedništvo je kolektivni organ i samo on može donijeti stavove. To ne mogu da budu stavovi Predsjedništva. On će se pozvati na neku priču iz 2014. godine kada je to bilo sasvim neki drugi odnos, sasvim neko drugo stanje”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da rušenje svake zemlje počinje sa rušenjem njenih najviših organa.

“Mislim da je ovdje Džaferović prvak svijeta u tome”, rekao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović danas se, neovlašteno i bez odluke Predsjedništva BiH, obratio na onlajn samitu krimske platforme pri čemu je iznio neusaglašene stavove u vezi sa Ukrajinom.

(SB)

Related Posts

ŽELJKO KOMŠIĆ IMA PORUKU ZA DODIKA: “Da sam na Dodikovom mjestu ne bih se igrao”

Naime, Dodik je, nakon što je jednoglasno reizabran za predsjednika SNSD-a na sedmom Saboru stranke u Doboju, poručio ‘da će SNSD kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

Jasna poruka Bećirovića: ‘Dodik i njegovi saradnici što prije da odustanu od destruktivne politike

BiH se suočava sa najtežom krizom od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas. Već treći mjesec traje brutalni napad na ustavni poredak države BiH i na temeljne…

Trojka i politika kompromisa: Ipak je sve u rukama Čovića i Dodika

Sudbina Bosne i Hercegovine, tačnije njenog puta u Evropsku uniju u rukama je Milorada Dodika, ali i Dragana Čovića. Trojka i njena politika kompromisa nisu urdoili plodom….

Emrić nakon Dodikovih tvrdnji da je s ‘trojkom’ dogovorio izbacivanje stranih sudija: Ne igrajte se sa državom

Državni zastupnik NES-a Jasmin Emrić u reakciji na tvrdnje Milorada Dodika da je ranije s Trojkom dogovorio izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine  pita…

Vučević i Dačić na Dodikovom Saboru: Neke id tema su bile Dejton, Kosovo i velika Srbija

Lider SNS-a, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević obratio se danas na Saboru SNSD-a u Doboju. Sedmi Sabor SNSD se dešava u složenim okolnostima u RS, Bosni i…

Stevandić stao u odbranu Radoičića: Suprostavio se teroru nad Srbima rizikujući svoju glavu

Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić istakao je da se Milan Radoičić “suprotstavio teroru nad Srbima u svojoj zemlji i preuzeo odgovornost za to, te ocijenio da nije dobro osuđivati…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)