NE PRIČAJ O JUGOSLAVIJI: Blagostanje, sreća, sloboda sve je to novijega roda

Kad kažem da sam imao sretno djetinjstvo, upozore me da šutim jer će me neko čuti. Kad kažem da sam imao sretnu mladost, opet me upozore da šutim. Kad pričam da sam živio u zemlji Jugoslaviji, zemlji sretnih ljudi, kažu ne pizdi svugdi su oko nas.

Kad kažem da su u Jugoslaviji doktori spašavali ljude bez obzira na vjeru, naciju i boju kože, a sad spašavaju samo “naciju” koja ima puno novčanica u rukama i džepovima, opet kažu šuti. Kad kažem da se bestijalni morlaci nisu iživljavali nad Hajdukom u Jugoslaviji kao sada, opet kažu šuti.

Kad kažem da je radnik u Jugosljenjen i poštovan, a sada ga gazi tko stigne i izbacuje gladnog na ulicu, stave prst na usta i kažu šuti. Kad kažem da je Jugoslavija bila respektirana na svim kontinentima, a za ove države pola planete ni ne zna, opet kažu samo šuti.

 

 

Kad kažem da u Jugoslaviji nije bilo gladi ni velike korupcije, a “ove” sad države su prvaci Evrope u siromaštvu i korupciji, opet kažu muči, ćut će te neko.Kad kažem da su pećinari u Jugoslaviji bili u pećinama, a sad vladaju gradovima i šire strah među normalnim ljudima, opet kažu šuti.

Kad kažem da od nas deset Jugoslavena, devet je odgojeno karakterno a sad 8 od deset bi rođenu mater prodalo za šaku love i dobar položaj, mole me da šutim. Kad kažem da Tito u četrdeset godina vladavine nije reka nijednu pizdariju, a sad trenutni politički moćnici zbog bolesnog ega i ovisnosti o alkoholu brljaju svakodnevno nebuloze, opet mi kažu šuti.

Kad kažem da su u Jugoslaviji božji čuvari bili u bogomoljama i bavili se vjerom, a sad kroje politiku i ideologiju zla i podjela, opet mi kažu šuti. Kad kažem da je Jugoslavija bila narodna, a sadašnje države su antinarodne, gledaju oko sebe i kažu čut će te neko.

Boli me ona mala stvar oće li me neko čut ili neće. Jugoslavija i ove sadašnje države ne idu u istu priču, ne idu u istu rečenicu, kao da izjednačavaš jin i jang. Ja ću jugoslavenski, direktno i jasno do kraja, neću šutit. Ni moj dida sa zvizdon na kapi nije šutija ni ustašama ni četnicima, ni tada okupatorskim fašistima.

 

(ljudski.ba)

Related Posts

Milorad Dodik, borac za suverenu Bosnu i Hercegovinu?

Lider SNSD-a Milorad Dodik predlaže deklaraciju o suverenosti Bosne i Hercegovine, ali to uslovljava „odlaskom stranaca“. Analize pokazuju da se iza te inicijative krije pokušaj disolucije BiH….

ZNAČAJ DRŽAVNE IMOVINE: GARANCIJA OPSTOJNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Osim nekoliko odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Zakona o zabrani raspolaganja državnom imovinom nemamo niti jedan propis koji definiše ili štiti državnu imovinu. Više nego…

Milorad Dodik želi mirni razlaz, ali realniji su zatvor ili Rusija

Brojna su sebi poniženja dopustili trojkaši kako bi zadržali fotelje u državnim jaslama stečene zahvaljujući koaliciji s državnim neprijateljem broj 1.   Brojna su sebi poniženja dopustili…

NIŠTA OD MIRNOG RAZLAZA: Ramo Isak već vidi Milorada Dodika u zatvoru

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak reagovao je na izjavu predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o tome da će SNSD “kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

ŽELJKO KOMŠIĆ IMA PORUKU ZA DODIKA: “Da sam na Dodikovom mjestu ne bih se igrao”

Naime, Dodik je, nakon što je jednoglasno reizabran za predsjednika SNSD-a na sedmom Saboru stranke u Doboju, poručio ‘da će SNSD kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

Jasna poruka Bećirovića: ‘Dodik i njegovi saradnici što prije da odustanu od destruktivne politike

BiH se suočava sa najtežom krizom od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas. Već treći mjesec traje brutalni napad na ustavni poredak države BiH i na temeljne…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)