OBRAČUN S KOMŠIĆEM: Pirić obrukala Bećirovića, ne cilja se Bakir Izetbegović, već građanska BiH

Ulični rječnik Elzine Pirić koja je ni kriva ni dužna postala predsjednicom PDA na površinu je izbacio politički primitivizam koji ruši nadu u suštinsku promjenu političkih odnosa u BiH. Svojim „šatorskim“ nastupom Pirić je već naštetila kampanji SDP-ovog člana za Predsjedništvo BiH Denisa Bećirovića jer nam je pokazala lično, a time i stranačko ubjeđenje da je svaka bitka za građansku BiH pogrešna.

Glasnija opomena o ugroženosti države da trajno ostane podijeljena od govora Pirićeve je muk ostalih stranaka okupljenih oko Denisa Bećirovića na poruke koje su poslate. Ostavićemo po strani lične uvrede aktuelnim članovima Predsjedništva BiH Željki Komšiću i Šefiku Džaferoviću kao izraz lične i političke kulture zabrinjavajuće je odsustvo bilo kakve reakcije, posebno iz stranaka koje se programski zalažu za građanski princip vlasti.

Jedini koji je uopšte pristao da se javi bio je Zlatko Miletić, jedan od osnivača Pokreta za nove generacije.

– Ne bih ja to komentarisao, kratko je rekao on .

 

Svoj lični stav o građanskoj državi Miletić ima i ne odstupa od njega, ali ovo vidi kao problem SDP-a koji je očigledno okupio ideološki različite političke subjekte za podršku Denisu Bećiroviću.

Na upite Patrije su se oglušili predsjednik Naše stranke Edin Forto i njegovi saradnici Sabina Ćudić i Predrag Kojović. Bez odgovora smo ostali i od predsjednika NES-a Nermina Ogreševića. Raspoloženih za komentar nije bilo u NIP-u, a šute i iz Prve mostarske partije.

Politički analitičar Zlatko Hadžidedić ovim nije iznenađen jer kaže nikada nije ni vjerovao u projekat gdje se oko građanskog kandidata okupljaju dokazani etnonacionalisti prvenstveno iz SBB-a i NIP-a koji ne kriju da su zagovornici „legitimnog“ predstavljanja. Osim toga teško je zaboraviti kako su iz NIP-a čak i uticali na izbor kandidata SDP-a.

– Njihov stvarni cilj nije poraz Bakira Izetbegovića, oni se žele obračunati sa Komšićem kao jedinim istinskim predstavnikom politike koja se bori za građansku BiH. Bez obzira što je bio u koaliciji sa SDA u prethodnom periodu DF je pokazao čvrstinu i karakter da se odupre čak i nastojanjima međunarodnih diplomata u daljem nametanju etničkih podjela, rekao je Hadžidedić.

Ne tvrdi naš sagovornik da u SDP -u nema istinskih boraca za građansku BiH, ali smatra da su još uvijek u manjini u odnosu na kadrove koji su proizvod Zlatka Lagumdžije.

 

Teško je i samom Bećiroviću nakon dugogodišnjeg staža u politici uvjeriti javnost da je on istinski borac za građansku BiH. Tog odjeka nema u javnosti, smatra Hadžidedić.

Naš sagovornik vjeruje da iza svega stoji i želja stranaca da se u BiH situacija značajnije ne promijeni. U tom pogledu Hadžidedić smatra da ljudima poput šefa Delegacije EU u BIH Johanna Sattlera nije problem ostanak SDA u vlasti, s tim da bi bilo nepopularno da ga otvoreno podržavaju. Eliminacija Komšića bi bila pun pogodak jer se pokazao kao tvrd orah u pregovaranju, pa im je laknulo i kada je DF odlučio napustiti Vladu F BiH u kojoj danas sjede kadrovi „opozicionih“ SBB-a i NIP-a.

Vratimo se Elzini Pirić kojoj očigledno nedostaje “mudrosti” njenog političkog mentora i bivšeg predsjednika PDA Mirsada Kukića pa je nesvjesno otvorila karte.

Upućeniji u politiku to su i prije shvatili, a sada ostaje na Bećiroviću da se nosi s teretom hipoteke da on nije ideja SDP-a već čovjeka s crne američke liste. Stav predsjednika SDP-a Nermina Nikšića da to nije udar na njegovu sujetu i da svako ima pravo vjerovati da je najvažniji neće mu puno pomoći.

(nap.ba)

 

Related Posts

ZUKAN HELEZ PROZIVA: “Najpoznatije ličnosti ispod šatora su buzdovan Dodik i Zmaj od Šipova”

Zukan Helez, ministar odbrane BiH gostovao je večeras na Face TV te ponovio tvrdnju da je predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik planirao bijeg. Komentirao je i…

ZUKAN HELEZ OSUO PO KOLEGAMA: Nešiću zavisi koliko potegne ‘bijelog’, tako reaguje. Košarac? Pa Srbi su ga tjerali iz kancelarija

Volio bih da je reis stao iza onih što su drva ‘ukrali’, iza onih koji su branili ovu državu. Nije progovorio za njih nego za Fadila Novalića”,…

MILANOVIĆ ODGOVORIO KOMŠIĆU: Ustav Bosne i Hercegovine se neće mijenjati dok sam ja politički živ

Govoreći o ranijim presudama tog suda, Milanović je upozorio kako se novom presudom sada kompromitiraju prava triju konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini   Predsjednik Republike Hrvatske…

OŠTRA PORUKA ZA SCHMIDTA: PIC stao u odbranu Schmidta…

Svaki pokušaj ograničavanja mogućnosti visokog predstavnika da izvršava svoj mandat prema Aneksu 10 GFAP-a na cijeloj teritoriji države predstavlja akt nepoštivanja GFAP-a. Visoki predstavnik nastavlja vršiti svoj…

ŠTA KAŽU STRANI KOMENTATORI: “Željko Komšić održao oštar, ali neophodan i otrježnjujući govor”

Naša dva susjeda, kroz etničke zajednice u Bosni i Hercegovini, na koje nastoje polagati svako pravo, i dvadeset sedam godina nakon agresije koju su nad Bosnom i…

OGLASIO SE I RUSMIR ISAK: Moj otac nije glasao za mene, nije bitno ko je čiji sin

Od sredine maja do sada broj smijenjenih direktora može se prebrojati na prste, a broj imenovanih na mandat ne mora se ni brojati, jer je samo direktor…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)