Evroprajd i Srbija: Parada ponosa će biti otkazana ili odložena, najavio predsednik Aleksandar Vučić

Evroprajd, međunarodni događaj posvećen LBGT pravima, koji se svake godine održava u nekom od gradova u Evropi, ove godine je trebalo da se održi u Beogradu od 12. do 18. septembra.

Posle konsultacija sa saradnicima, Parada ponosa zakazana za septembar u Beogradu će biti otkazana ili odložena, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u subotu.

„Premijerka i članovi Vlade će obrazložiti sve to u skladu sa kojim zakonom, biće otkazana ili odložena Parada ponosa zakazana za septembar mesec, ili kako se već to zove”, rekao je Vučić.

Evroprajd, međunarodni događaj posvećen LBGT pravima, koji se svake godine održava u nekom od gradova u Evropi, ove godine je trebalo da se održi u Beogradu od 12. do 18. septembra.

Evroprajd se ne može održati u političkoj situaciji u kakvoj se Srbija trenutno nalazi, dodao je Vučić.

To ne govorim zato što sam mnogo srećan, već ne možemo u ovom trenutku, kada imamo i Otvoreni Balkan i krizu na Kosovu, nemamo nikakav pomak, pravo da vam kažem, nemamo kud da se pomerimo, nećemo da odustanemo od neutralnih tablica”, izjavio je Aleksandar Vučić.

 

Pitanje ulazno-izlaznih dokumenata, čije uvođenje Vlada Kosova najavljuje od 1. septembra, kao i registracionih tablica koje Srbija izdaje za gradove na Kosovu, a kosovska vlast neće priznavati, predmet su pregovora Beograda i Prištine prethodnih mesec dana, u posredstvu EU.

 

 

Pokušaj vlasti u Prištini da ove mere uvede za ulazak na Kosovo građanima Srbije krajem jula ponovo je podigao tenzije u odnosima i izazvao proteste i blokade puteva na severu Kosova, gde većinski žive Srbi.

 

 

Govoreći o otkazivanju Evroprajda, Vučić je rekao da se time ugrožavaju prava manjine, ali da je država takvu odluku donela pritisnuta brojnim problemima.

Osvrnuo se i na pojedine političke partije i desničarske grupe koje poslednjih mesec dana pozivaju na otkazivanje Evroprajda, a koje su, kako kaže, iznele „gomilu laži o tom događaju

(SB)

Related Posts

ŽELJKO KOMŠIĆ IMA PORUKU ZA DODIKA: “Da sam na Dodikovom mjestu ne bih se igrao”

Naime, Dodik je, nakon što je jednoglasno reizabran za predsjednika SNSD-a na sedmom Saboru stranke u Doboju, poručio ‘da će SNSD kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

Jasna poruka Bećirovića: ‘Dodik i njegovi saradnici što prije da odustanu od destruktivne politike

BiH se suočava sa najtežom krizom od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas. Već treći mjesec traje brutalni napad na ustavni poredak države BiH i na temeljne…

Trojka i politika kompromisa: Ipak je sve u rukama Čovića i Dodika

Sudbina Bosne i Hercegovine, tačnije njenog puta u Evropsku uniju u rukama je Milorada Dodika, ali i Dragana Čovića. Trojka i njena politika kompromisa nisu urdoili plodom….

Emrić nakon Dodikovih tvrdnji da je s ‘trojkom’ dogovorio izbacivanje stranih sudija: Ne igrajte se sa državom

Državni zastupnik NES-a Jasmin Emrić u reakciji na tvrdnje Milorada Dodika da je ranije s Trojkom dogovorio izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine  pita…

Vučević i Dačić na Dodikovom Saboru: Neke id tema su bile Dejton, Kosovo i velika Srbija

Lider SNS-a, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević obratio se danas na Saboru SNSD-a u Doboju. Sedmi Sabor SNSD se dešava u složenim okolnostima u RS, Bosni i…

Stevandić stao u odbranu Radoičića: Suprostavio se teroru nad Srbima rizikujući svoju glavu

Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić istakao je da se Milan Radoičić “suprotstavio teroru nad Srbima u svojoj zemlji i preuzeo odgovornost za to, te ocijenio da nije dobro osuđivati…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)