FADIL NOVALIĆ S NOVIM BRITANSKIM AMBASADOROM U BiH: “Četiri su ključna prioriteta”

Tokom razgovora, održanog u sjedništu Federalne vlade u Sarajevu, premijer Novalić je, uz aktuelna pitanja, gosta upoznao sa trenutnim prioritetima u djelovanju Vlade Federacije BiH.

 

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić primio je danas u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Juliana Reillyja.

Tokom razgovora, održanog u sjedništu Federalne vlade u Sarajevu, premijer Novalić je, uz aktuelna pitanja, gosta upoznao sa trenutnim prioritetima u djelovanju Vlade FBiH.

– Iako ima više područja na kojima reformski djelujemo, izdvojio bih četiri, za ovaj trenutak ključna pitanja. To su tranzicija u energetskom sektoru, infrastrukturni projekti, rješavanje problema s kojim se susreću mladi i borba protiv korupcije – kazao je Novalić.

Govoreći o energetskom i infrastrukturnom sektoru, istakao je pojačane aktivnosti na ulaganjima u obnovljive izvore energije i putnu komunikaciju

 

Kada je riječ o mladima, kazao je da se uz postojeće programe, poput rješavanja stambenih pitanja, provode i drugi projekti podrške ovoj populaciji. Posebna pažnja usmjerna je na programe zapošljavanja, ali i stvaranja uslova za još veću finansijsku podršku u oblastima kulture i sporta.

Prema riječima federalnog premijera, borba protiv korupcije na svim nivoima vlasti je neizostavna i izuzetno bitna, kako za investicije, tako i za jačanje povjerenja u pravni sistem.

Ambasador Reilly iskazao je zadovoljstvo da su izabrana baš ova četiri prioriteta.

– Posebno je dobra vijest da je Vlada Federacije BiH utvrdila prijedloge zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti i o zaštiti prijavilaca korupcije u Federaciji BiH.

 

 

Britanski ambasador je kazao da njegova zemlja odlučno podržava integritet, suverenitet i sigurnost Bosne i Hercegovine i da je svjesna važnosti regionalne sigurnosti, kao i da podržava sve one koji rade u prilog stabilnosti.

– Zalažemo se za slobodne i pravične izbore, a potom i što brže formiranje vlasti na osnovu izbornih rezultata kako bi bile nastavljene reforme – istakao je Reilly.

Premijer Novalić zahvalio je na britanskom angažmanu pri donošenju Reformske agende i, posebno, na konzitentnosti britanske politike prema Bosni i Hercegovini.

Novalić je Reillyju poželio uspješan mandat u BiH i kazao da će Ambasada Velike Britanije i ambasador lično u Vladi FBiH uvijek imati dobrog partnera.

 

 

(SB)

Related Posts

ŽELJKO KOMŠIĆ IMA PORUKU ZA DODIKA: “Da sam na Dodikovom mjestu ne bih se igrao”

Naime, Dodik je, nakon što je jednoglasno reizabran za predsjednika SNSD-a na sedmom Saboru stranke u Doboju, poručio ‘da će SNSD kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

Jasna poruka Bećirovića: ‘Dodik i njegovi saradnici što prije da odustanu od destruktivne politike

BiH se suočava sa najtežom krizom od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas. Već treći mjesec traje brutalni napad na ustavni poredak države BiH i na temeljne…

Trojka i politika kompromisa: Ipak je sve u rukama Čovića i Dodika

Sudbina Bosne i Hercegovine, tačnije njenog puta u Evropsku uniju u rukama je Milorada Dodika, ali i Dragana Čovića. Trojka i njena politika kompromisa nisu urdoili plodom….

Emrić nakon Dodikovih tvrdnji da je s ‘trojkom’ dogovorio izbacivanje stranih sudija: Ne igrajte se sa državom

Državni zastupnik NES-a Jasmin Emrić u reakciji na tvrdnje Milorada Dodika da je ranije s Trojkom dogovorio izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine  pita…

Vučević i Dačić na Dodikovom Saboru: Neke id tema su bile Dejton, Kosovo i velika Srbija

Lider SNS-a, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević obratio se danas na Saboru SNSD-a u Doboju. Sedmi Sabor SNSD se dešava u složenim okolnostima u RS, Bosni i…

Stevandić stao u odbranu Radoičića: Suprostavio se teroru nad Srbima rizikujući svoju glavu

Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić istakao je da se Milan Radoičić “suprotstavio teroru nad Srbima u svojoj zemlji i preuzeo odgovornost za to, te ocijenio da nije dobro osuđivati…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)