HRVATSKO NARODNO VIJEĆE UPOZORILO SCHMIDTA: “Ne delegitimirati Hrvate Tuzle, Bihaća, Gornjeg Vakufa

Kako su naveli iz HNV-a, visoki predstavnik u BiH započeo je konzultacije s političkim strankama o izmjenama Izbornog zakona kojima bi se trebao regulirati izbor delegata za Dom naroda FBiH iz kantonalnih skupština.

 

 

Hrvatsko narodno vijeće Bosne i Hercegovine poručilo je u subotu kako ohrabruje visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da, unatoč političkim pritiscima sa različitih strana, svoje odluke usmjeri na sprječavanje zloupotreba i blokada prilikom provedbe izbornog procesa, ali i izbornih rezultata.

Kako su naveli iz HNV-a, visoki predstavnik u BiH započeo je konzultacije s političkim strankama o izmjenama Izbornog zakona kojima bi se trebao regulirati izbor delegata za Dom naroda Federacije BiH iz kantonalnih skupština.

“Prema izvještajima iz nekih medija, razgovara se i o opciji uvođenja praga pri tim izborima čime bi se delegitimirali Hrvati cijele srednje Bosne i to pod izgovorom da im se želi osigurati legitimno predstavljanje. Hrvati od Tuzle, Gradačca, Usore i Žepča do Jajca, Bugojna, Gornjeg Vakufa, Fojnice i Kreševa, ne bi bili adekvatno zastupljeni u najvišem zakonodavnom tijelu Federacije. Također, potpuno bi bili isključeni Hrvati Bihaćke krajine”, zaključili su u Hrvatskom narodnom vijeću.

 

Sve zajedno je u suprotnosti s ustavnom odredbom o konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda na cijelom teritoriju BiH, kao i preduvjet za stvaranje etničkih izbornih jedinica što bi praktično značilo da glasovi građana na izborima ne bi imali jednaku vrijednost, a što bi naročito pogodilo Hrvate u Federaciji BiH, dodali su još u HNV-u.

“Mi, članovi UO Hrvatskog narodnog vijeća BiH, ohrabrujemo visokog predstavnika u BiH da, unatoč političkim pritiscima sa različitih strana, svoje odluke usmjeri na sprječavanje zloupotreba i blokada prilikom provedbe izbornog procesa, ali i izbornih rezultata. HNV je s drugim nevladinim organizacijama okupljenima u Vijeću za implementaciju Deklaracije o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u EU i NATO, utvrdilo prijedlog izmjena Izbornog zakona koji osigurava ravnopravno građansko i nacionalno predstavljanje građana, naroda i ostalih u zakonodavnim tijelima Federacije BiH. To je model koji ne isključuje građanskim legitimitetom nacionalni legitimitet nego osigurava njihovu ravnopravnu primjenu”, kazali su danas u HNV-u.

Na kraju Hrvatsko narodno vijeće Bosne i Hercegovine iskazalo je očekivanje da će biti u prilici izložiti ovaj model u skorom razgovoru s visokim predstavnikom i da će sve buduće odluke sadržavati sve europske principe i standarde kako bi svi građani i narodi bili ravnopravni na cijelom području BiH.

 

 

(SB)

Related Posts

Milorad Dodik, borac za suverenu Bosnu i Hercegovinu?

Lider SNSD-a Milorad Dodik predlaže deklaraciju o suverenosti Bosne i Hercegovine, ali to uslovljava „odlaskom stranaca“. Analize pokazuju da se iza te inicijative krije pokušaj disolucije BiH….

ZNAČAJ DRŽAVNE IMOVINE: GARANCIJA OPSTOJNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Osim nekoliko odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Zakona o zabrani raspolaganja državnom imovinom nemamo niti jedan propis koji definiše ili štiti državnu imovinu. Više nego…

Milorad Dodik želi mirni razlaz, ali realniji su zatvor ili Rusija

Brojna su sebi poniženja dopustili trojkaši kako bi zadržali fotelje u državnim jaslama stečene zahvaljujući koaliciji s državnim neprijateljem broj 1.   Brojna su sebi poniženja dopustili…

NIŠTA OD MIRNOG RAZLAZA: Ramo Isak već vidi Milorada Dodika u zatvoru

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak reagovao je na izjavu predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o tome da će SNSD “kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

ŽELJKO KOMŠIĆ IMA PORUKU ZA DODIKA: “Da sam na Dodikovom mjestu ne bih se igrao”

Naime, Dodik je, nakon što je jednoglasno reizabran za predsjednika SNSD-a na sedmom Saboru stranke u Doboju, poručio ‘da će SNSD kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

Jasna poruka Bećirovića: ‘Dodik i njegovi saradnici što prije da odustanu od destruktivne politike

BiH se suočava sa najtežom krizom od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas. Već treći mjesec traje brutalni napad na ustavni poredak države BiH i na temeljne…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)