MILORAD DODIK OTKRIO ŠTA ČEKA DA POKRENE SECESIJU: “Ako se to desi, ja ću istog trenutka proglasiti nezavisnost RS-a

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik bio je sinoć gost u programu regionalne televizije UNA, koja u regionu već nosi epitet “Dodikova televizija” zbog veze sa njegovom porodicom.

Dodik je u programu UNA TV rekao je da mu je do sada jedina neostvarena želja – samostalnost Republike Srpske. Dodao je i da je jedini strah koji ima, da mu se ne desi da ne prepozna trenutak za osamostaljenje.

“Ja samo imam jedan strah u politici, a to je da, kada se stvore uslovi za našu nezavisnost, da možda ne prespavam taj trenutak, da ga ne iskoristim. Zato ja stalno tragam, ja sam vječiti stražar na tom pitanju, stalno tragam po konstalaciji odnosa koji bi se možda poklopili u svijetu, Evropi, Americi, istog trenutka ja ću proglasiti nezavisnost ako se to desi”, rekao je Dodik.

Dodik je komentarisao i koncept građanskog uređenja koji zagovaraju probosanske stranke.

“Koncept građanskog uređenja, koji zagovara veliki broj političara iz Sarajeva, znači da ne postoje Srbi već Bosanci, meni to nije prihvatljivo”, poručio je Milorad Dodik.

 

Kaže da suprotstavljanje Njemačkoj nije hir, nego djelovanje u skladu sa zakonom.

“Oni nas smatraju ljudima nižeg reda. Kažu Dodik se nepotrebno suprotstavlja Njemačkoj. Apsolutno nije nepotrebno. Oni su već prije godinu i nešto počeli da govore problem je Dodik zato što je nisam pristao. Ja nisam pristao na Christiana Schmidta bez odluke Savjeta bezbjednosti UN. Pa su oni mene u to vrijeme molili, zvao je mene onda i Schmidt prije nego što je imenovan da ja njega prihvatim. Kažem ja samo pod uslovom da te imenuje Savjet bezbjednosti, ako to ne bude nemoj dolaziti”, rekao je Dodik.

Komentarišući svoju političku karijeru, rekao je da bi sve isto radio. Jedino što se promjenilo je početničko povjerenje prema Međunarodnoj zajednici.

“U ovoj konstalaciji odnosa, u kojoj se pokušava satanizovati Rusija mi smo se opredijelli da budemo neutralni i ne uvodimo sankcije i Rusija to cijeni”, rekao je Dodik.

“Lakše je meni protiv njih dvojice, nego njima protiv mene”

Komentarišući odnose u Predsjedništvu BiH Dodik kaže, iako svjestan da u startu, o čemu god se radilo, ima dva glasa protiv, da je njemu lakše protiv drugih dvojice nego njima protv njega.

Rekao je da se članovi Predsjedništva između sebe ne pozdravljaju, da sjednice i počinju i završavaju bez pozdrava.

“Najteži protivkandidat svima sam ja”

Komentarišući predstojeće izbore opoziciju je nazvao anemičnom, a o svojim protivkandidatima kaže: “Ne komentarišem svoje protivkandidate, svako ima pravo da se kandiduje. Znam da sam svima najteži protivkandidat ja”.

(SB)

 

Related Posts

Milorad Dodik, borac za suverenu Bosnu i Hercegovinu?

Lider SNSD-a Milorad Dodik predlaže deklaraciju o suverenosti Bosne i Hercegovine, ali to uslovljava „odlaskom stranaca“. Analize pokazuju da se iza te inicijative krije pokušaj disolucije BiH….

ZNAČAJ DRŽAVNE IMOVINE: GARANCIJA OPSTOJNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Osim nekoliko odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Zakona o zabrani raspolaganja državnom imovinom nemamo niti jedan propis koji definiše ili štiti državnu imovinu. Više nego…

Milorad Dodik želi mirni razlaz, ali realniji su zatvor ili Rusija

Brojna su sebi poniženja dopustili trojkaši kako bi zadržali fotelje u državnim jaslama stečene zahvaljujući koaliciji s državnim neprijateljem broj 1.   Brojna su sebi poniženja dopustili…

NIŠTA OD MIRNOG RAZLAZA: Ramo Isak već vidi Milorada Dodika u zatvoru

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak reagovao je na izjavu predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o tome da će SNSD “kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

ŽELJKO KOMŠIĆ IMA PORUKU ZA DODIKA: “Da sam na Dodikovom mjestu ne bih se igrao”

Naime, Dodik je, nakon što je jednoglasno reizabran za predsjednika SNSD-a na sedmom Saboru stranke u Doboju, poručio ‘da će SNSD kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

Jasna poruka Bećirovića: ‘Dodik i njegovi saradnici što prije da odustanu od destruktivne politike

BiH se suočava sa najtežom krizom od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas. Već treći mjesec traje brutalni napad na ustavni poredak države BiH i na temeljne…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)