NE TRAŽIMO PUNO, MORAT ĆE SE…”: Izetbegović iz Sarajeva uputio otvorenu poruku Srbiji i Hrvatskoj

U organizaciji Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Centar Sarajevo održana je tribina na temu “Odgovori SDA na aktuelna politička pitanja”.

 

Na tribini je predstavljena “Vizija urbanog razvoja Kantona Sarajevo 2022 – 2035”, videoprezentacija u čijoj je izradi učestvovao tim arhitekata i urbanista predvođen Farukom Kapidžićem.

Prisutnima na tribini se obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je u uvodu svog obraćanja kazao da je atmosfera tokom niza posjeta širom BiH jako dobra, te da podsjeća na period osnivanja Stranke. U tom kontekstu je posebno izdvojio glavni grad Sarajevu, za koji je rekao da je specifična sredina koja je posebna po više aspekata.

„Morate se uvijek nanovo dokazivati Sarajevu. Sarajlije uvijek treba posjećivati i treba podsjećati na ulogu SDA u svemu bitnom za ovaj grad i Bosnu i Hercegovinu u posljednjih 30 godina. Većina Sarajlija dijeli naš sistem vrijednosti, jedan složeni identitet. Nismo mi samo muslimani, Bošnjaci, Bosanci ili Evropljani. Mi smo sve to“, kazao je Izetbegović.

Sarajlije, dodao je, očekuju liderstvo i markantne poteze, što je upravo “Vizija urbanog razvoja Kantona Sarajevo 2022 – 2035”.

„Neki će ovo kritikovati, neki će ismijavati, ali će na kraju ova Vizija biti ostvarena“, izjavio je Izetbegović.

Dodao je Izetbegović da je Vizija rezultat rada bardova arhitekture i urbanizma, koji su prije dvije godine predložili Faruka Kapidžića za ministra prostornog uređenja u Vladi Kantona Sarajevo.

„Sarajevo se gradilo, Sarajevo je napredovalo, bilo je u mnogo čemu centar bivše Jugoslavije. Sarajevo ima neki inat, neki kapric. Žilav je ovo grad i kao takav se branio u ratu. Nema šta nismo radili za ovaj grad. Sa malim novcem smo ga obnavljali, zanavljali. Uvijek nas je to radovalo jer smo voljeli Sarajevo. I vrijeme je za veliku viziju, za nove iskorake“, izjavio je Bakir Izetbegović.

 

Izetbegović je ocijenio da će populacija Sarajeva u narednom periodu porasti na oko 700.000 stanovnika, te da je neophodno planski graditi i širiti grad.

„Idu izbori. Imate jake liste i slabu ‘Trojku’ protiv vas. Šta su uradili od obećanog? Ništa. Potrošili su više od 100 miliona mimo javnih nabavki, pa su obećavali velike projekte kojih nema. Čistoća grada je katastrofa“, kazao je Izetbegović.

Kada je u pitanju FBiH i država, Izetbegović je najavio program SDA koji se odnosi na te nivoe vlasti. Naglasio je da su u posljednjem mandatu, uprkos blokadama i opstrukcijama, ostvareni značajni iskoraci i uspjesi.

„Uprkos svemu tome, FBiH napreduje. Riješeni su problemi penzionera, boračkih populacija, kliničkih centara, broj zaposlenih je porastao za 67.000, BDP za 40 posto, imamo rast izvoza i pozitivnu vanjskotrgovinsku razmjenu sa zemljama CEFTA-e. Ostvarili smo to unatoč svim problemima“, kazao je Izetbegović.

Kada je u pitanju državni nivo, Izetbegović je podsjetio na važnost ključnih resora koji su odabrani na početku mandata, poput ministarstava vanjskih poslova, odbrane i sigurnosti, koji su se pokazali kao presudni u borbi protiv pokušaja retrogradnih politika koje su za cilj imale slabljenje države i njenih institucija.

„Važan stub je sloga patriotskih snaga, a ne ovo rivalstvo, udruživanje više njih protiv jednog. Trebamo ih pobijediti i pridobiti ih. Ima da brane BiH zajedno sa nama. Što se tiče odnosa sa susjedima, sve što nam treba jeste više korektnosti i poštovanja prema nama, te poštovanja Srba i Hrvata u BiH prema Bošnjacima. Ne tražimo puno. Morat će se korektno ponašati“, poručio je Bakir Izetbegović.

 

 

Ukazao je Izetbegović na pogubnost blokada i opstrukcija po kvalitet života svih građana BiH i napredak države, te je izrazio očekivanje da će oni koji su odgovorni za takvu politiku u konačnici od nje odustati.

Faruk Kapidžić je, govoreći o “Viziji urbanog razvoja Kantona Sarajevo 2022 – 2035”, kazao da je Vizija rezultat osam mjeseci intezivnog rada tima stručnjaka, te da je u njoj kompresovano oko 80 godina iskustva različitih generacija arhitekata i urbanista.

„Poslije rata smo obnovili čitav grad. On je potpuno iz temelja obnovljen u nekoliko godina, što je sada potpuno nezamislivo. Poslije tog procesa smo se nekako izgubili i nismo imali cilj i pravac u kojem se krećemo. Bit će i napada na nas zbog Vizije, ali će ti napadi biti opravdani jer će biti rezultat opravdanog straha tih kritičara da će SDA moći ovo izvesti“, poručio je Faruk Kapidžić.

Videoprezentacija vizije je, dodao je, dio cjelokupnog programa SDA za razvoj Kantona Sarajevo, te da će realizacija tih planova krenuti nakon Općih izbora 2. oktobra 2022. godine.

Pored Izetbegovića i Kapidžića, prisutnima se obratio i predsjednik Asocijacije mladih SDA Centar Din Začinović.

(SB)

 

 

Related Posts

Muriz Memić nakon ročišta: Prvi put nakon sedam godina vidio sam strah u Alisinim očima kada je ušao prof. Dizdarević u sudnicu

Nakon ročišta održanog u Sudu BiH u predmetu “Dženan Memić” gdje su saslušani svjedoci, medijima se obratio otac ubijenog Dženana, Muriz Memić koji je izjavio da Alisa…

EMIR KUSTURICA O SVEMU POMALO: “Za ideju zajedništva zaslužan je Dodik, a Republika Srpska je jedna vrsta vremenske mašine

Andrićgrad je dokaz da Republika Srpska može da udomi sve vrste konfesija i etničkih grupa – kaže Kusturica   Reditelj idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica rekao je…

Detalji iz sudnice: Dr. Kučukalić rekao da li je Alisa Mutap imala povredu mozga i vratne kičme

U toku je ročište u Sudu Bosne i Hercegovine u slučaju “Dženan Memić” na kojem su do sada reprodukovana saslušanja dr. Abdulaha Kučukalića, vještaka psihijatrijske struke i…

Nenad Nešić: Neću dozvoliti povratak bh. državljana iz Sirije ni njihovoj djeci sve dok.

Ne znam čime su zadojena djeca koja su danas u Siriji i ne znam da li će biti bezbjedonosna prijetnja po bezbjednost BiH, naše djece ili moje…

SKANDALOZNO: RAK i Draško Milinović ne vide ništa sporno u veličanju Ratka Mladića

Agencija nema mandat da se upušta u način istraživanja i predstavljanja istorijskih događaja, navodi se u odgovoru RAK-a Ratko Mladić je pravosnažno osuđen za ratni zločin. To…

Zbog predmeta Respiratori, ali i drugih stvari.. – Disciplinska tužba protiv sudije Branka Perića

Postupak je pokrenut zbog donošenja odluka kojim se očigledno krši zakon, što se odnosi na presudu Novaliću i ostalima, ali i “neopravdanog kašnjenja u izradi odluka ili…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)