GOTOVO JE: Predstavnički dom usvojio usaglašen tekst dopuna Zakona o PDV-u

Obustavljen je postupak za amandman na Ustav Bosne i Hercegovine, koji je predlagao poslanik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut (Naša stranka) tražeći smanjenje plata izabranim i imenovanim zvaničnicima Bosne i Hercegovine.

To je jedan od zaključaka današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, postignut nakon što je Ustavno-pravna komisija Doma dva puta dala njeno negativno mišljenje.

Za razliku od ove odluke, na sjednici je usvojen izvještaj Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine čija je misija bila da postigne identični tekst Zakona o dopunama zakona o porezu na dodatnu vrijednost.

Usaglašeni tekst predviđa uvođenje diferencirane stope PDV-a, i to nula posto kad je riječ o osnovnim životnim namirnicama, hrani i opremi za djecu, sjemenima i sadnom materijalu, a 22 posto na luksuznu robu. Dosadašnja jedinstvena stopa PDV-a od 17 posto, prema usaglašenom tekstu, odnosi se na ostale proizvode i usluge.

Na koje tačno proizvode će se odnositi ove stope PDV-a, čija primjena treba da važi do 31. decembra, treba da precizira Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

Inicijativu da Vijeće ministara privremeno suspenduje PDV prilikom uvoza gasa treba da usuglasi Kolegij, prema današnjoj odluci Doma, a predlagač je poslanik Demokratske fronte Dženan Đonlagić.

Na sjednici je zbog izostanka entitetske većine glasova, na usaglašavanje Kolegiju upućeno pitanje određivanja novog roka ili obustavljanja zakonodavnog postupka o izmjeni i dopuni Zakona o odbrani BiH, koje je predložila poslanica Naše stranke Mirjana  Lepić.

 

Navedenim izmjenama predviđeno je mijenjanje konsenzualnog modela donošenje odluka u situacijama kad Predsjedništvo Bosne i Hercegovine treba da odlučuje o angažiranju vojske u slučaju prirodnih i drugih nesreća.

Na današnjoj sjednici, zastupnici nisu prihvatili negativno mišljenje Ustavno-pravne komisije o izmjenama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, već su zatražili da se Komisija izjasni još jednom. Prijedlogom zakona je predviđen novi način oglašavanja za popunu radnih mjesta objavljivanjem na službenoj internet stranici institucije i na društvenim mrežama.

Predstavnički dom je danas, na inicijativu dopredsjedavajućeg Doma Denisa Zvizdića usvojio prijedlog kojim zadužuje Vijeće ministara BiH da što prije donese odluku o privremenoj suspenziji carinskih stopa za uvoz naftne i naftnih derivata.

Na usuglašavanje Kolegiju Doma su upućeni Izvještaj o prošlogodišnjem poslovanju BHRT-a i plan za 2022. godinu, a podržane su preporuke o postupanju Vijeća ministara te drugih bh. institucija u vezi s blajburškim komemoracijama, kao i zaključak o prihvatanju radne definicije antisemitizma Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust.

 

(Ljudski.ba)

 

 

 

Related Posts

DAMIR MAŠIĆ POLUDIO ZBOG POTEZA DF-a: “Još jedan pokušaj spašavanja Bakira Izetbegovića

Nakon što je DF odlučio ostati opozicija u HNK i time pomoći SDA-u da formira vlast sa HDZ-om, reagirao je i Damir Mašić (SDP). Podsjetimo, prvo je…

Escobar: Ako Kosovo ne želi novu Republiku Srpsku kao što je u Bosni i Hercegovini, Kurti mora reći šta želi

Posebni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar zahtijeva da Priština brzo izađe sa prijedlogom za formiranje Zajednice srpskih općina. Beograd, zauzvrat, mora signalizirati da nasilje neće…

Stevandić: Treba pričekati novi odnos snaga u svijetu pa podijeliti Bosnu i Hercegovinu

Stevandićeva je teza kako treba biti strpljiv i pričekati trenutak u kojemu više “neće biti otpora” samostalnom odlučivanju Srba, očito aludirajući na podršku Zapada U toku je…

LENDO: NASTAVLJA SE PRAKSA VRIJEĐANJA I OMALOVAŽAVANJA BOŠNJAČKOG NARODA U FEDERACIJI BIH

Posljednje imenovanje osobe koja je presuđivala logorašima u Žepču na poziciju savjetnika u Vladi Zeničko-dobojskog kantona pokazuje da se nastavlja praksa vrijeđanja i omalovažavanja bošnjačkog naroda u…

Džeko među najboljim na svijetu: Ostavio iza sebe Kanea, Rooneyja, Higuaina i mnoge druge

Specijalizirani fudbalski portal Transfermarkt objavio je zanimljivu listu najboljih strijelaca u 21. vijeku Parametri koji su korišteni za kreiranje liste najboljih strijelaca ovog vijeka su golovi u…

U SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI POGINULA DJEVOJKA IZ ZENICE: OGLASILA SE POLICIJA

Na magistralnom putu u mjestu Polje, općina Busovača, jutros u 5, 45 sati dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj je smrtno stradala ženska osoba inicijala B.N. (1988)…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)