SBiH tužila Hrvatsku, EU i OHR: Objavili su i za šta ih “terete

Hrvatska se prema BiH ponaša kao da je superiorna, kazao je Hadžidedić

Stranka za Bosnu i Hercegovinu danas je održala konferenciju za medije na kojoj je obrazložila razloge podnošenja tužbe, koju je u ime građana Bosne i Hercegovine, podnijela protiv Republike Hrvatske, Evropske unije i Ureda visokog predstavnika Evropskom sudu pravde.

Semir Efendić, predsjednik SBiH, upozorio je da su „građani Bosne i Hercegovine taoci HDZ-a, njihove politike i njihovih zahtijeva, da se putem izbornog zakona izmijeni ustavna struktura BiH i otvore vrata etno teritorijalizaciji ili formiranju trećeg entiteta“.

– Poseban problem je u tome što jedna od članica EU, konkretno Hrvatska vodi snažnu javnu međunarodnu kampanju. U proteklih nekoliko godina to radi u pokušaju da u BiH instalira nešto što oni zovu legitimnim predstavljanjem. To je razlog zbog kojeg je Predsjedništvo SBiH odlučilo da uputi tužbu protiv Hrvatske koja krši međunarodni ugovor koji se zove Dejtonski mirovni sporazum, naveo je Semir Efendić.

Dodao je i da “postojao osnov da se Evropski sud pravde bavi ovim pitanjem u koje je uključena i EU čija je Hrvatska članica i koja u BiH finasira u većoj mjeri Ured visokog predstavnika koji, na žalost kao da djeluje u određenim situacijama kao agent Republike Hrvatske”.

– Postoji nešto što se u pravu zove djelo u najavi i ukoliko visoki predstavnik posegne za izmjenama Izbornog zakona, to će biti nešto što on ne bi trebao da ima pravo i što nema pravo. Predmet ove tužbe je sama najava jednog takvog djela, kazao je on.

 

Stranka za BiH se odlučila na tužbu Evropskom sudu pravde jer domaći sudovi nemaju jurisdikciju nad djelovanjem Hrvatske, visokog predstavnika i Evropske unije, obrazložio je Zlatko Hadžidedić, koji je sačinio tekst apelacije. Istakao je da je u sačinjavanju tužbe od velike pomoći bila savjetodavna uloga Francisa Boylea koji je bio zastupnik BiH u brojnim procesima koje je država vodila protiv Srbije, Hrvatske i nekih drugih međunarodnih činilaca

 

– Nalazimo se izloženi pritisku R Hrvatske i visokog predstavnika, koji je najavio da će prekršiti Dejtonski mirovni sporazum. Istovremeno imamo situaciju u kojoj Hrvatska neprestano krši Dejtonski mirovni sporazum. Hrvatska je jedna od potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma. Hrvatska kao strana u sukobu se obavezala da će u potpunosti poštovati suverenitet i teritorijalni integritet BiH i da će je tretirati kao jednaku i suverenu državu. U ovoj kampanji koju Hrvatska vodi mi smo imali sve samo ne to. Imali smo jednostavno jedan tretman, Hrvatska se u odnosu na BiH ponaša kao da je u nekoj superiornoj poziciji koja joj omogućava da diktira kako bi unutrašnje uređenje BiH trebalo da izgleda. To je posve strano samoj ideji suvereniteta kakva postoji u međunarodnom pravu, ali je prije svega protivno Dejtonskom sporazumu, istakao je Hadžidedić.

Podcrtao je da „kompletan ustavni poredak i društvo u kojem živimo se zasniva na Dejtonskom mirovnom sporazumu“.

– Ukoliko se Dejtonski mirovni sporazum sruši, a ono što čine Hrvatska i pogotovo ono što čini sada Schmidt vode u pravcu tom, onda se i ruši cjelokupni pravni poredak na kojem se zasniva naš život u BiH, a onda prestaje da važi i Dejtonski mirovni sporazum, kazao je Hadžidedić..

 

Osnovu za tužbu, kazao je čini i najava visokog predstavnika da će mijenjati ustavni poredak putem Izbornog zakona.

– On nema pravo da mijenja Izborni zakon jer se na ovaj način upušta u izmjenu ustavnog poretka, na šta nema pravo. U Aneksu 10 Međunarodnog mirovnog sporazuma u Daytonu, visoki predstavnik je zadužen za civilnu implementaciju. Također, data mu je mogućnost da on bude vrhovni tumač toga šta Dayton jeste i šta nije, a Bonskim ovlastima mu je data mogućnost da donosi zakone. Ono u šta se on sada upušta nije zakonska sfera, ovo je ustavna sfera, i on se upušta u kršenje samog Aneksa 10. On direktno najavljuje da će to prekršiti, i on se sprema da to i učini do 15.septembra, podcrtao je Hadžidedić.

SBiH je na ovoj pres-konferenciji pozvala sve građane BiH na veliko legalno protestno okupljanje i izražavanje bunta dozvoljenim sredstvima.

(SB)

Related Posts

ŽELJKO KOMŠIĆ IMA PORUKU ZA DODIKA: “Da sam na Dodikovom mjestu ne bih se igrao”

Naime, Dodik je, nakon što je jednoglasno reizabran za predsjednika SNSD-a na sedmom Saboru stranke u Doboju, poručio ‘da će SNSD kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

Jasna poruka Bećirovića: ‘Dodik i njegovi saradnici što prije da odustanu od destruktivne politike

BiH se suočava sa najtežom krizom od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas. Već treći mjesec traje brutalni napad na ustavni poredak države BiH i na temeljne…

Trojka i politika kompromisa: Ipak je sve u rukama Čovića i Dodika

Sudbina Bosne i Hercegovine, tačnije njenog puta u Evropsku uniju u rukama je Milorada Dodika, ali i Dragana Čovića. Trojka i njena politika kompromisa nisu urdoili plodom….

Emrić nakon Dodikovih tvrdnji da je s ‘trojkom’ dogovorio izbacivanje stranih sudija: Ne igrajte se sa državom

Državni zastupnik NES-a Jasmin Emrić u reakciji na tvrdnje Milorada Dodika da je ranije s Trojkom dogovorio izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine  pita…

Vučević i Dačić na Dodikovom Saboru: Neke id tema su bile Dejton, Kosovo i velika Srbija

Lider SNS-a, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević obratio se danas na Saboru SNSD-a u Doboju. Sedmi Sabor SNSD se dešava u složenim okolnostima u RS, Bosni i…

Stevandić stao u odbranu Radoičića: Suprostavio se teroru nad Srbima rizikujući svoju glavu

Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić istakao je da se Milan Radoičić “suprotstavio teroru nad Srbima u svojoj zemlji i preuzeo odgovornost za to, te ocijenio da nije dobro osuđivati…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)