„DODIK JE VEĆ PRUŽIO PODRŠKU…“: “Otcjepljenje” Omarske moguće već dogodine, šta će biti sa Kozarcem!?

Komisija za davanje mišljenja o ispunjenosti uslova za osnivanje opštine Omarska dala je ove sedmice pozitivno mišljenje za ovu inicijativu, te pozitivno mišljenje na elaborat o teritorijalnoj promjeni grada Prijedora.

 

Nakon što je nadležna komisija dala zeleno svjetlo da Omarska postane opština, ovo mjesto moglo bi već dogodine da se “otcijepi” od grada Prijedora i postane najmlađa lokalna zajednica u bh. entitetu Republika Srpska.

Komisija za davanje mišljenja o ispunjenosti uslova za osnivanje opštine Omarska dala je ove sedmice pozitivno mišljenje za ovu inicijativu, te pozitivno mišljenje na elaborat o teritorijalnoj promjeni grada Prijedora.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor (SNSD) rekao je da ovu odluku podržava, dodajući da se godinama priča o toj inicijativi.

– Sa Miloradom Dodikom više puta smo razgovarali na tu temu i on je pružio punu podršku – rekao je Javor.

Dodao je da gradska vlast apsolutno podržava želju sugrađana iz tog dijela grada i nada se da će se ispuniti u što kraćem periodu, a to bi već, kako kaže, moglo da se dogodi iduće godine.

– Nakon što se poslije opštih izbora formiraju novi sazivi Vlade RS i Narodne skupštine RS očekujemo da će se ta tačka naći na dnevnom redu – kazao je Javor, dodajući kako se nadaju da će se određene zakonske procedure završiti do kraja godine.

S druge strane, dodao je, nije isključeno da će i Kozarac u narednom periodu opet potegnuti ovo pitanje.

– To se gotovo sigurno može očekivati, s tim što tu nemamo čistu situaciju, jer mnogo mjesnih zajednica gdje je većinsko stanovništvo srpsko gravitira ka Kozarcu. Tu je specifičnija situacija u odnosu na Omarsku – rekao je on.

 

Kazao je da u Omarskoj uglavnom živi srpsko stanovništvo, koje je jednoglasno donijelo odluku da idu u osnivanje opštine, dok u Kozarcu dio mještana to želi, a dio ne.

– U narednom periodu vidjećemo šta će se tu dalje odvijati i kako će to proći – kazao je Javor, dodajući da je njihovo samo da podrže, ali kada dobiju zahtjev sa 7.000 potpisa, kao što je bio slučaj sa Omarskom.

Inicijativni odbor za vraćanje statusa opštine Omarskoj izrazio je zadovoljstvo zbog pozitivnog mišljenja Komisije za davanje mišljenja o ispunjenosti uslova za osnivanje opštine, ali su istakli da se neće dalje oglašavati, dok ne dogovore naredne korake sa Vladom RS.

Oko 13.000 mještana i tri osnovne škole sa više od 700 učenika, te rudna bogatstva, argumenti su koji su išli na ruku pokretačima inicijative da Omarska dobije status opštine.

(SB)

 

 

Related Posts

DAMIR MAŠIĆ POLUDIO ZBOG POTEZA DF-a: “Još jedan pokušaj spašavanja Bakira Izetbegovića

Nakon što je DF odlučio ostati opozicija u HNK i time pomoći SDA-u da formira vlast sa HDZ-om, reagirao je i Damir Mašić (SDP). Podsjetimo, prvo je…

Escobar: Ako Kosovo ne želi novu Republiku Srpsku kao što je u Bosni i Hercegovini, Kurti mora reći šta želi

Posebni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar zahtijeva da Priština brzo izađe sa prijedlogom za formiranje Zajednice srpskih općina. Beograd, zauzvrat, mora signalizirati da nasilje neće…

Stevandić: Treba pričekati novi odnos snaga u svijetu pa podijeliti Bosnu i Hercegovinu

Stevandićeva je teza kako treba biti strpljiv i pričekati trenutak u kojemu više “neće biti otpora” samostalnom odlučivanju Srba, očito aludirajući na podršku Zapada U toku je…

LENDO: NASTAVLJA SE PRAKSA VRIJEĐANJA I OMALOVAŽAVANJA BOŠNJAČKOG NARODA U FEDERACIJI BIH

Posljednje imenovanje osobe koja je presuđivala logorašima u Žepču na poziciju savjetnika u Vladi Zeničko-dobojskog kantona pokazuje da se nastavlja praksa vrijeđanja i omalovažavanja bošnjačkog naroda u…

Džeko među najboljim na svijetu: Ostavio iza sebe Kanea, Rooneyja, Higuaina i mnoge druge

Specijalizirani fudbalski portal Transfermarkt objavio je zanimljivu listu najboljih strijelaca u 21. vijeku Parametri koji su korišteni za kreiranje liste najboljih strijelaca ovog vijeka su golovi u…

U SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI POGINULA DJEVOJKA IZ ZENICE: OGLASILA SE POLICIJA

Na magistralnom putu u mjestu Polje, općina Busovača, jutros u 5, 45 sati dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj je smrtno stradala ženska osoba inicijala B.N. (1988)…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)