PLENKOVIĆ O HISTORIJSKOJ PLJAČKI INA-e: “Osramotili su HDZ stranku..

Suzbijanje korupcije će se nastaviti neovisno o stranačkoj pripadnosti”, rekao je Andrej Plenković.

 

Predsjednik hrvatske Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da će paket mjera za ublažavanje udara rasta cijena energenata biti pravedan, snažan i sveobuhvatan, obuhvaćat će cijene struje i plina, te limitirati rast cijena određenih proizvoda.

“Na sjednici šireg Predsjedništva HDZ-a osvrnuli smo se na bitno tijekom ljetnih mjeseci. Zadovoljni smo turističkom sezonom. Bit će i bolja nego rekordna 2019. godina. To će pomoći jačanju fiskalnih kapaciteta hrvatske da se suoči s krizom i inflacijom. Imali smo rast BDP-a. Možemo očekivati i da će rast na razini godine biti bolji od predviđanja”, rekao je uvodno Plenković.

“Osvrnuli smo se i na aferu u INA-i. Riječ je o aktivnostima skupine pojedinaca koje su institucije države registrirale na temelju prijave banaka, reagirale i pratile. Nakon toga su tijela kaznenoga progona provele akciju. Novac je zamrznut, nije nestao”, dodao je Plenković.

Dodao je kasnije da su nažalost neki od osumnjičenih za aferu članovi HDZ-a koji su “osramotili stranku”.

“Kazneno-pravni dio ide svojim tijekom. Što se tiče uprave Ine, ona nema povjerenje Vlade. Dogovoreni su kontakti s drugim suvlasnikom. Suzbijanje korupcije će se nastaviti neovisno o stranačkoj pripadnosti. Otklonit ćemo sve oporbene inicijative da se destabilizira saborska većina. To ništa neće proći. Naš prioritet su građani”, rekao je Plenković.

Ustvrdio je i da “oporba udruženo nastoji profitirati na ovoj aferi”, što razumije kao političar, ali da je jasna situacija da je riječ o pojedincima, a ne nekakvom politički sponzoriranom ili organiziranom naporu koji bi se mogao pripisati bilo kome, a kamoli stranci ili politici Vlade.

“Imamo nultu toleranciju na korupciju i to znači da će se suzbijanje korupcije nastaviti bez obzira na stranačku pripadnost, ime i prezime bilo koga o kome se radi”, rekao je on.

Naš prioritet su građani i gospodarstvo, u četvrtak ćemo izaći s paketom mjera”, rekao je Plenković.

Dodao je da su danas na stranačkim tijelima iznijeli konture paketa koji će biti “pravedan, snažan, sveobuhvatan”, koji će ići za subvencijama koje se tiču cijena struje i plina, koji će također limitirati rast cijena određenih proizvoda, te omogućiti da hrvatski građani cijelu jesensku i zimsku sezonu imaju dovoljno plina i struje, a da budu u stanju to financijski iznijeti..

“Ne treba licitirati s financijskom vrijednošću plana za pomoć građanima. Paket je završen, moramo proći proces konzultacija, isto kao i zadnji put”, rekao je Plenković.

Plenković je upitan u kojem će smjeru ići pomoć te hoće li se njome čuvati radna mjesta.

“Radna mjesta trenutno nisu ugrožena. Nama je najbitnije da zaposlenost ostane visoka i da funkcioniranje poduzeća ne dođe u pitanje. Nema razloga za paniku, mjere će biti snaže i sveobuhvatne. Mjere su bile na korist građana i gospodarstva”, rekao je Plenković

Premijer je rekao da će ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Davor Filipović u ime Vlade RH pregovarati s MOL-om.

“On nas uvijek zastupa. Tko će na pregovorima zastupati MOL? Predstavnik kojeg on odredi”, dodao je Plenković.

Plenković je upitan o sastanku opozicije na temu afere u INA-i.

Oporba nastoji prosvjedima i performansima politički poentirati na aferi u INA-i. Mi ćemo se baviti svojim programom. Jedna afera pojedinaca je loša, treba sankcionirati krivce, ali nećemo prihvatiti da svaka šuša nam zalijepi grijehe nekog drugog. Nećemo mi plesati po notama koje svira opozicija. Što se tiče prosvjeda, pogledajte tko ga organizira”, rekao je Plenković.

Za proteste koji su najavljeni nakon afere rekao je da su “to oni isti antivakserski prosvjednici, ista ta ekipa koja je organizirala prosvjede u vremenu COVID-a”.

“Svi koji tu kane participirati moraju dobro vidjeti tko su im organizatori, u kakvom društvu će se naći”, rekao je Plenković, dodajući da je sve to demokratski i već viđeno.

Pozvao je novinare da pogledaju “background tih udruga koje ovo organiziraju, tko njih plaća”, ali na pitanje ko ih plaća nije dao odgovor.

“Pitajte češkog premijera tko je njemu organizirao prosvjede”, dodao je.

Premijer je rekao da Ministarstvo finansija čuva novac koji je zamrznut u sklopu afere u INA-i.

Plenković tokom konferencije za medije nije htio otkriti koliko će biti vrijedan paket pomoći građanima i privredi, ali je rekao da je covid kriza državni budžet koštala 40 milijardi kuna.

Komentirajući izjavu predsjednika Socijaldemokratske partije Peđe Grbina da će Vlada opet “bacati helikopterski novac”, ponovio je da Vlada intervenira na dobrobit građana i privrede.

“Nije nikada bilo helikopterskog novca. On nije bio na sastancima. Možda je on to čuo negdje u Kragujevcu, ali ovdje toga nije bilo”, rekao je on.

 

(SB)

Related Posts

NOVE LAŽI MILORADA DODIKA: „Iz Sarajeva je protjerano 150.000 Srba. Morali su da ostave sve drugima…“

Manifestaciju je svečano otvorio predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik. U Budimpešti je svečano otvorena manifestacija “Srpski dani”, ali niti ta kulturna manifestacija nije prošla bez skandala…

Koliko daleko može Milorad Dodik? – Tragične zablude, bajke i siguran put u sudnicu

Nije ni završio Sabor na kojem je Milorad Dodik ponovo postao predsjednik SNSD-a, a stigle su mu poruke da raspada Bosne i Hercegovine nema. BiH će jedinstvena…

SARAJEVO TRN U OKU: Poruka Dodika iz Mađarske je nastavak laži

Budimpešti je svečano otvorena manifestacija “Srpski dani”, ali niti ta kulturna manifestacija nije prošla bez skandala u režiji Milorada Dodika. Manifestaciju je svečano otvorio predsjednik bh. entiteta…

Milorad Dodik, borac za suverenu Bosnu i Hercegovinu?

Lider SNSD-a Milorad Dodik predlaže deklaraciju o suverenosti Bosne i Hercegovine, ali to uslovljava „odlaskom stranaca“. Analize pokazuju da se iza te inicijative krije pokušaj disolucije BiH….

ZNAČAJ DRŽAVNE IMOVINE: GARANCIJA OPSTOJNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Osim nekoliko odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Zakona o zabrani raspolaganja državnom imovinom nemamo niti jedan propis koji definiše ili štiti državnu imovinu. Više nego…

Milorad Dodik želi mirni razlaz, ali realniji su zatvor ili Rusija

Brojna su sebi poniženja dopustili trojkaši kako bi zadržali fotelje u državnim jaslama stečene zahvaljujući koaliciji s državnim neprijateljem broj 1.   Brojna su sebi poniženja dopustili…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)