ADEM ZALIHIĆ OBJASNIO Zašto stati uz SDA i Bakira Izetbegovića? Organizovala otpor u ratu, a nakon rata glavni motor za obnovu zemlje i jačanje svih državnih institucija

Bivši direktor Hitne pomoći KS doktor Adem Zalihić objavio je na društvenim mrežama zašto glasati za Stransku demokratske akcije ali i za njihovog predsjednika Bakira Izetbegovića.
Njegovu objavu prenosimo u cijelosti

Obzirom da je naša građanska, patriotska, pa i vjerska dužnost ako hoćete, izaći na predstojeće opće izbore, jer, u ovisnosti od izbornih rezultata bit ćemo u prilici da jačamo našu državu i njene institucije, da stvaramo uslove za dostojanstveniji život svih građana, želim nesto reći kao kanadidat Stranke demokratske akcije.
Od krucijarne važnosti za egzistenciju jedne zajednice, ali i pojedinca, unutar te zajednice, jeste posjedovanje izvjesnog stepena pronicljivosti, a što bi podrazumijevalo ne biti isključiv, ne gledati na stvari po sistemu crno-bijelo, te imati sposobnost procjene šta je veća korist, ili u čemu je manja šteta, kada smo prinuđeni birati između dvije ili više stvari u životu. Ne smije sebi dozvoliti, niti pojedinac a niti zajednica, da od drveta ne vidi šumu! Nažalost, dobar dio našeg naroda danas politički razmišlja na način da je isključiv, ne zna između dvije stvari procijeniti šta je manja šteta ili šta je veća korist i vrlo često vidi samo drvo ispred sebe, zanemarujući cijelu šumu.

Rezultati takvog promišljanja su: pogrešni zaključci i naravno pogrešne odluke!
ZAŠTO, nam se ovo događa?
Između ostalog i zato, jer je naš narod pod udarom specijalnog rata od strane neprijatelja BiH, koji su organizirali eksperte iz svih sfera života i nametnuli nam takvo razmišljanje, da ne znamo poredati stvari u životu kako treba.
Nažalost, zbog toga uspjeli su kod mnogih Bošnjaka, što je čisti apsurd, razviti mržnju prema stranci oko koje su se Bošnjaci kao narod uspravili, a kod nekih stvoriti osjećaj da su upravo oni lideri koji su sposobni voditi narod. Za posljedicu imamo činjenicu da nijedan narod u Bosni i Hercegovini nije toliko politički razjedinjen kao bošnjački. Svake godine osniva se neka nova stranka, mnogi žele biti lideri, a sva njihova politika se svodi uglavnom na ostvarivanje ličnog interesa. Uglavnom, ne nude ništa drugo do puka obećanja, koristeći se najopskurnijim oblicima populizma, a za političkog protivnika uzimaju isključivo Stranku demokratske akcije.
Kao što je nekad bio artiljerijskim oružjem, naš narod je već duži period medijski bombardovan informacijama o greškama SDA i njenih funkcionera, planski zanemarujući sve ono dobro što je SDA uradila, a toga je puno, puno više.
Zato je neophodno stalno se podsjećati na najbitnije stvari koje je SDA uradila za naš narod. Podsjećanja radi, Bošnjaci su narod čija je nacionalna struktura bila ne samo do temelja srušena, već nacionalni temelji duboko prekriveni naslagama denacionalizacije, da se nisu mogli ni nazrijeti. Mi smo se digli kao feniks iz pepela. I zato je rekao rahmetli predsjednik, “sam naš opstanak je naša pobjeda”.
Uz sve greške, nesumnjivo i činjenično dokazivo, SDA je, zajedno sa drugima, ali vrlo često sa glavnom ulogom, uradila veoma bitne stvari za narod i državu, koje se ne smiju nikada zaboraviti:
– povela narod nakon višestoljetnog lutanja u nacionalnu afirmaciju i b-h društvo u višestranačje nakon jednopartijske diktature
-organizirala, zajedno sa ostalim patriotama, otpor i odbranu od agresije na BiH i omogućila međunarodno priznanje države
– omogućila vraćanje nacionalnog imena Bošnjak i Bosanskog jezika, krucijarnih stvari za svaki, pa i naš narod
– nakon rata je glavni motor za obnovu zemlje i za jačanje državnih institucija
– danas vodi zemlju ka NATO i EU integracijama
– uvijek pokazuje spremnost za saradnju i dogovor sa svima koji vole ovu zemlju
Sve ovo, neprijatelji BiH odlično znaju i zato žele pod svaku cijenu, svim sredstvima uništiti SDA i diskreditirati predsjednika Izetbegovića. SDA je targetirana kao glavni politički cilj koji stoji na putu dezintegracije BiH i zatiranja Bošnjaka. Da bi uništili BiH i Bošnjake moraju izjednačiti žrtvu i zločinca, izjednačiti branioce i agresore, pa konstantno nameću tezu da je SDA isto što i SNSD i HDZ, iako šovinizam nikada nije bio program SDA, niti će biti, za razliku od ove dvije stranke.
Derivati SDA nemaju definitivno argumente da kritikuju SDA, jer su se pokazali puno gori nego što je SDA bila u svojim najgorim izdanjima, kada je u pitanju mito i korupcija, a o gore navedenim, vitalnim, nacionalnim i državničkim pitanjima, nisu bili u mogućnosti odlučivati, ali na osnovu njihovog dosadašnjeg djelovanja na nižim nivoima vlasti, naslućujemo da bi bilo pogubno za naš narod i državu, ako bi im se to omogućilo nakon izbora.
Mi moramo biti svjesni da je SDA-u dodijeljena historijska uloga matrice u i oko koje se artikuliraju i realiziraju nacionalni interesi Bošnjaka i interesi države BiH. Također, SDA je glavni kohezioni faktor među tri bosanska naroda u kreiranju bosanstva, kao državne kategorije, bez zatiranja etničkog i nacionalnog.
SDA je nema sumnje puno više od jedne obične političke partije. Ona, osim što je politička partija, već nekoliko decenija kod Bošnjaka mijenja ulogu nacionanih asocijacija poput akademija nauka i umjetnosti, nacionalnih sabora, instituta i sl. kod drugih naroda. SDA tu ulogu ima od 1990. godine, i mora je očigledno i dalje nastaviti! Barem dok se ne formiraju jake, stabilne, navedene institucije. Zato joj mi, građani, patrioti, sdaovci ponovo moramo pomoći u toj ulozi.
Naravno da je za taj složeni zadatak SDA-u potreban pravi, prekaljeni lider, sa vizijom i harizmom, sa nadahnutim tumačenjem gore pobrojanih stvari i odlučnošću da ih sprovede, uz pomoć svih patriota ove države, u djelo. Nesumnjivo da danas u Bosni i Hercegovini ne postoji, ni blizu, niko osim gospodina Bakra Izetbegovića da mu se dodijeli ta velika i historijska uloga u BiH
Naravno, i SDA se definitivno mora nastaviti popravljati, moramo imati sposobnost samokritike, i kapacitet sagledavanja objektivnih prigovora. To mogu samo veliki, a SDA jeste velika stranka. SDA nije obična stranka! Ne smijemo biti neodgovorni, niti nedorasli poslu koji je pred nama, poslije izbora pogotovo. Jer kad pobijedimo, ako Bog da, tek tada treba zasukati rukave, odabrati prave, poštene, stručne, nimalo se nelibeći i nestranačke kadrove, na odgovorne funkcije, koji će raditi predano i pošteno za sve ljude koji vole Bosnu. To je veliki i težak zadatak! Imamo preporuke rahmetli predsjednika koga i kako treba da biramo.
Pojedinci nisu bitni! Bitna je ideja i zajednica!
Samo sredina koja to cijeni i afirmiše iznjedrit će onda i prave pojedince. Mislim da se SDA kreće u tom pravcu.
Sretan sam što sam dio pozitivne priče koja se dešava u najvećoj bošnjačkoj stranci. Sve što radim, radim čista srca sa ushićenjem da, zajedno sa kolegama iz OO SDA Stari grad, pomognem u jačanju najvažnije stranke za odbranu našeg naroda i države Bosne”, navodi se u objavi bivšeg direktora Hitne pomoći.
(MB)

Related Posts

ŽELJKO KOMŠIĆ IMA PORUKU ZA DODIKA: “Da sam na Dodikovom mjestu ne bih se igrao”

Naime, Dodik je, nakon što je jednoglasno reizabran za predsjednika SNSD-a na sedmom Saboru stranke u Doboju, poručio ‘da će SNSD kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

Jasna poruka Bećirovića: ‘Dodik i njegovi saradnici što prije da odustanu od destruktivne politike

BiH se suočava sa najtežom krizom od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas. Već treći mjesec traje brutalni napad na ustavni poredak države BiH i na temeljne…

Trojka i politika kompromisa: Ipak je sve u rukama Čovića i Dodika

Sudbina Bosne i Hercegovine, tačnije njenog puta u Evropsku uniju u rukama je Milorada Dodika, ali i Dragana Čovića. Trojka i njena politika kompromisa nisu urdoili plodom….

Emrić nakon Dodikovih tvrdnji da je s ‘trojkom’ dogovorio izbacivanje stranih sudija: Ne igrajte se sa državom

Državni zastupnik NES-a Jasmin Emrić u reakciji na tvrdnje Milorada Dodika da je ranije s Trojkom dogovorio izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine  pita…

Vučević i Dačić na Dodikovom Saboru: Neke id tema su bile Dejton, Kosovo i velika Srbija

Lider SNS-a, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević obratio se danas na Saboru SNSD-a u Doboju. Sedmi Sabor SNSD se dešava u složenim okolnostima u RS, Bosni i…

Stevandić stao u odbranu Radoičića: Suprostavio se teroru nad Srbima rizikujući svoju glavu

Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić istakao je da se Milan Radoičić “suprotstavio teroru nad Srbima u svojoj zemlji i preuzeo odgovornost za to, te ocijenio da nije dobro osuđivati…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)