PUTIN, PARDON, DODIK O NIJEMCIMA I AGREMANU: “Mi smo kao manje vrijedni, a oni su nekakav posebni narod

Dodao je da Njemačka “prije nego što pošalje novog ambasadora mora da razgovara sa Republikom Srpskom, a ne o njoj

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ubijeđen je da će Narodna skupština Republike Srpske podržati njegov veto na davanje agremana novom njemačkom ambasadoru u BiH Thomasu Fitschenu. “Kao član Predsjedništva BiH dužan sam da štitim interese Republike Srpske do nivoa da pokrenem vitalni interes i ja sam to uradio”, kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodao je da Njemačka “prije nego što pošalje novog ambasadora mora da razgovara sa RS, a ne o njoj”.

“Njemačka stalno razgovara o nama. Mi smo manje vrijedni, nevrijedni, oni su nekakav poseban narod, a mi ti koji samo treba da dobijamo ćušku. To neće tako ići barem dok mi vodimo Republiku Srpsku”, istakao je Dodik.

Ocijenio je da to nije “priča o njemu, već da on na ovaj način daje priliku narodnim poslanicima da odluče o agremanu njemačkom ambasadoru

 

Dodik je optužio Njemačku da je učestvovala u “raspadu Jugoslavije, u satanizaciji Srba, u otcjepljenju Kosova i da je u svim ključnim pitanjima bila je protiv Srba”.

“Zar mi treba na sve to da ćutimo? Ja nisam taj političar i čovjek”, kazao je on i optužio opozicione stranke u RS-u da o svemu tome “nemaju nikakakav stav i da su sterilni”.

Prema njegovim riječima, opozicija je “čekala ovo da pokaže svoje podaništvo strancima i nepripadnost ovom narodu i Republici Srpskoj”.

Dalje je naveo da je za Republiku Srpsku neprihvatljivo i da “nije u redu mentalni sklop ljudi” iz RS-a, koji prihvataju Christiana Schmidta za legalnog visokog predstavnika u BiH, mada njegovo imenovanje nije potvrdio Savjet bezbjednosti UN-a.

On je ocijenio da opozicija “nema nikakvu politiku, već samo Milorada Dodika kojeg pljuju”.

 

Opozicija je izgubljena u vremenu i prostoru, nema nikakvu energiju i ništa ne promovišu. Oni vjeruju samo da će nekakav međunarodni faktor smijeniti Milorada Dodika i zabraniti njegovo djelovanje da bi oni mogli biti neka vlast”, kazao je Dodik.

Povodom Dodikovog glasanja u Predsjedništvu BiH protiv davanja agremana novom njemačkom ambasadoru opozicione stranke su optužile Dodika da i dalje radi na međunarodnoj izolaciji Republike Srpske, posebno je sukobljavajući s Njemačkom, koja je jedan od najvećih spoljnotrgovinskih partnera države i ovog entiteta.

Dodik je odluku o davanju agremana njemačkom ambasadoru u BiH proglasio veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske i pozvao narodne poslanike da se izjasne o njegovom vetu.

Prema Ustavu BiH, kada član Predsjedništva BiH iz RS-a pokrene veto, o njemu se izjašnjava Narodna skupština RS.

Veto je potvrđen ako za njega glasa dvotrećinska poslanička većina.

(SB)

Related Posts

ŽELJKO KOMŠIĆ IMA PORUKU ZA DODIKA: “Da sam na Dodikovom mjestu ne bih se igrao”

Naime, Dodik je, nakon što je jednoglasno reizabran za predsjednika SNSD-a na sedmom Saboru stranke u Doboju, poručio ‘da će SNSD kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

Jasna poruka Bećirovića: ‘Dodik i njegovi saradnici što prije da odustanu od destruktivne politike

BiH se suočava sa najtežom krizom od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas. Već treći mjesec traje brutalni napad na ustavni poredak države BiH i na temeljne…

Trojka i politika kompromisa: Ipak je sve u rukama Čovića i Dodika

Sudbina Bosne i Hercegovine, tačnije njenog puta u Evropsku uniju u rukama je Milorada Dodika, ali i Dragana Čovića. Trojka i njena politika kompromisa nisu urdoili plodom….

Emrić nakon Dodikovih tvrdnji da je s ‘trojkom’ dogovorio izbacivanje stranih sudija: Ne igrajte se sa državom

Državni zastupnik NES-a Jasmin Emrić u reakciji na tvrdnje Milorada Dodika da je ranije s Trojkom dogovorio izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine  pita…

Vučević i Dačić na Dodikovom Saboru: Neke id tema su bile Dejton, Kosovo i velika Srbija

Lider SNS-a, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević obratio se danas na Saboru SNSD-a u Doboju. Sedmi Sabor SNSD se dešava u složenim okolnostima u RS, Bosni i…

Stevandić stao u odbranu Radoičića: Suprostavio se teroru nad Srbima rizikujući svoju glavu

Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić istakao je da se Milan Radoičić “suprotstavio teroru nad Srbima u svojoj zemlji i preuzeo odgovornost za to, te ocijenio da nije dobro osuđivati…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)