SKUP NES-a U BOSANSKOM PETROVCU: “Federalna vlast nema ni plana ni programa ni viziju

NES nudi iskustvo u kombinaciji s mladim snagama, kao i zdravu energiju s ubjeđenjem da se može mnogo više uraditi”, zaključio je Ogrešević

Bosanski Petrovac je posebna sredina, mali grad s velikim kapacitetima. Grad velikana, Skendera Kulenovića, Ahmeta Hromadžića, Mersada Berbera i Jovana Bijelića, koji su svojim djelima pronijeli Bosnu i Hercegovinu i Krajinu po cijelom svijetu. Bosna i Hercegovina im to danas mora vratiti ulaganjima u ovaj grad, istaknuto je na večerašnjem skupu NESBiH u Bosanskom Petrovcu.

Posljednjih godina Bosanski Petrovac postaje sinonim za poslovne zone, fabrike i razvoj privatnog sektora. NES će u naredne četiri godine učiniti sve da taj kapacitet prepoznaju i na višim nivoima vlasti.

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević poručio je da aktuelna vlast, posebno federalna, nema ni plana ni programa ni vizije.

“Samo napadaju druge i brane svoje pozicije. NES nudi iskustvo u kombinaciji s mladim snagama, kao i zdravu energiju s ubjeđenjem da se može mnogo više uraditi. Federalna vlast nijedan strateški projekat nije realizirala u velikim dijelovima Federacije, pa ni u Krajini. Federalna vlada ima budžet veći od pet milijardi maraka. Taj novac mora biti transparentno podijeljen i potrošen. Dio tih sredstava mora biti usmjeren i u Krajinu, Tuzlu, Hercegovinu, treba pojačati industriju u Zeničko-dobojskom kantonu. NES će se za to boriti, za cijelu Bosnu i Hercegovinu“, zaključio je Nermin Ogrešević.

 

Premijer USK i nosilac liste za Skupštinu Mustafa Ružnić istakao je da „večeras iz Bosanskog Petrovca, iz Bosne u malom i općine okupane suncem, jasno šaljemo poruku da je svako dvorište u ovoj općini i svaka kuća u ovoj općini, naša kuća, kao i u svim ostalim općinama i gradovima“.

“Ovdje smo bili u protekle četiri godine, među vama, građanima, podržali sve vaše infrastrukturne projekte, podržali finansijski poslovnu zonu, sportske i kulturne manifestacije, sve vjerske zajednice, podrška CZ, mnoga udruženja i pomoć pojedincima. Bosanski Petrovac će biti općina s najvećim brojem solarnih parkova, za koje sve već pripremaju nove urbanističke dozvole, a neke smo već i izdali”, rekao je Ružnić.

Prisutnima se obratila i Ilda Alibegović, nosilac liste za Federalni parlament.

“Ovaj tim, dokazano, svojim radom oporavlja stanje u našoj Krajini. Djeluje kao proces rehabilitacije, jer liječi rane iz prošlosti i sanira oštećenja nastala nad našim narodom. Cilj ovog tima i jeste ozdraviti svaki segment naših života. Mi ćemo, zaista, biti lijek za sve ekonomske i političke bolesti koje su nas snašle”, istakla je Alibegović.

U svom obraćanju Jasmin Emrić, nosilac liste za Parlament BiH, osvrnuo se na dosadašnje izvještaje o razvoju Bosne i Hercegovine koji pokazuju da naša država gotovo po svim pokazateljima stagnira, te naglasio da se to stanje mora mijenjati, ukoliko želimo potaknuti domaće i privući strane investitore.

“Prema izvještaju o lakoći poslovanja, naša zemlja je u 2020. godini rangirana na 90. mjesto od 190 zemalja i u odnosu na rezultate u posljednje tri godine bilježi lošiji rang zbog neusklađenosti propisa unutarnjeg tržišta i trgovine, političke nestabilnosti i neefikasnosti administracije. U poboljšanju poslovnog ambijenta i poslovne klime izvještaji pokazuju da je BiH iz godine u godinu najlošije rangirana. Najlošije je ocijenjena u kategoriji započinjanja poslovanja, na 184. mjestu od 190 zemalja, jer da bi se registrirala firma, potrebno je proći kroz 13 procedura za koje je potrebno 80 dana. Prema globalnom indeksu konkurentnosti, BiH je rangirana na 92. mjesto od 141 zemlje. Ovo su sve zvanični pokazatelji ekonomskog stanja i konkurentnosti BiH, zbog kojih naša zemlja odbija domaće i gubi strane investitore. Svi oni koji tvrde da smo unaprijedili razvoj konkurentnosti ekonomskog okruženja, a čujemo kako se na skupovima neki hvale, moraju se probuditi, otvoriti oči i suočiti se s ovom istinom. Realni pokazatelji i realna politika je opredjeljenje Narodnog evropskog saveza i mi ćemo se posvetiti ozbiljno i odgovorno radi unapređenja privredno-ekonomskog ambijenta, konkurentnosti i poticanja razvoja”, naglasio je Emrić.

Zlatko Hujić, predsjednik Općinske organizacije NES-a Bosanski Petrovac i kandidat za Federalni parlament, poručio je da je Bosanski Petrovac BiH u malom – nacionalna struktura je identična kao u BiH.

“Bosanski Petrovac je raskrsnica svih puteva i to onih najznačajnijih. Budućnost je njegovanje primjernog života u slozi i zajedništvu, jer su ljudi iz ovog gradića zaista dokazane gromade u cijelom svijetu, izgraditi do kraja postojeći veliki bazen, oživjeti pusta polja, finalizirati preradu drvnog bogatstva, oživjeti stare staze nekadašnje pruge, grad smo s najviše sunčanih dana, statistički dokazano…”, zaključio je Hujić.

(SB)

Related Posts

Krvna osveta u Velikoj Kladuši: Izet Grahović dvije godine čekao Asmira Halilagića, ubicu brata Hasana

U Velikoj Kladuši sinoć je ubijen Asmir Halilagić. Asmir je izašao iz zatvora na dopust zbog primjerenog vladanja u KPZ Zenica, gdje je služio kaznu zbog ubistva…

POJAVIO SE VIDEO IZ BANJA LUKE – ŽENA UHVATILA MUŽA PROFESORA SA STUDENTKINJOM

  Skandal potresa Pravni fakultet u Banjoj Luci, jer je navodno profesor varao svoju ženu sa studentkinjom, a ona ih je uhvatila u prevari. Viši asistent na…

Nezapamćen incident na fudbalskom turniru u Splitu, sarajevskoj djeci pružena medicinska pomoć

Od 1. do 4. juna više od 3000 sportista iz 15 zemalja nastupilo je u sklopu Dalmatinko cupa na terenima u Splitu, Solinu, Kaštelima, Trogiru, Žrnovnici  …

ZNA LI NERMIN ŠTA RADI DENIS: Hoće li oštar sukob Bećirovića i Dodika ugroziti partnerstvo na nivou države

Nameće se i pitanje da li takav odnos može uticati na buduće djelovanje koalicije.   Nakon što je član Predsjedništva BiH Denis Bećirovićzatražio od Europske unije da,…

Nele Karajlić govorio o razlozima odlaska: Da sam ostao u Sarajevu još 15 dana.

Opcija je bila dakle da ostanem i nestanem, da odem na Pale ili u Beograd. Sa svojim pacifističkim pogledom na svijet, ja sam odlučio ići u Beograd”…

Nermin Nikšić spreman na kompromis sa Čovićem i Dodikom, Izborni zakon prilagoditi političkim i društvenim situacijama

Federalni premijer Nermin Nikšić koji od 28. aprila vodi Vladu FBiH zahvaljujući odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta danas je osjetio potrebu da pojasni svoje sastanke sa Miloradom…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)