Ambasadorica SAD-a u NATO-u posjetila Ministarstvo odbrane BiH: Obećana dodatna podrška BiH

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić sa zamjenicima Mirkom Okolićem i Mijom Krešićem u službenu posjetu su primili 12. septembra 2022. godine u Sarajevu delegaciju ambasadora vodećih partnerskih zemalja pri NATO-u, na čelu sa stalnom predstavnicom Sjedinjenih Američkih Država pri NATO-u Julianne Smith.

U delegaciji iz Brisela bili su i ambasadori svojih zemalja pri NATO-u, Muriel Domenach iz Republike Francuske, Rudiger König iz Savezne Republike Njemačke, David Quarrey iz Ujedinjenog Kraljevstva, Anita Nergaard iz Kraljevine Norveške i Francesco Talò, stalni predstavnik Republike Italije. Sastanku su prisustvovali i američki mabasador u BiH Michael Murphy i komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela McGaha.

Sagovornici su razgovarali o saradnji Sjevernoatlantskog saveza (NATO) sa Bosnom i Hercegovinom, njenom putu ka europskim i euroatlantskim integracijama te važnosti daljnje prisutnosti međunarodnih vojnih snaga u BiH. Razgovaralo se i o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u Evropi te uticaju te situacije na Zapadni Balkan i Bosnu i Hercegovinu.

 

Ministar Podžić se zahvalio na brojnim projektima podrške koju ove partnerske zemlje pružaju Bosni i Hercegovini i Oružanim snagama BiH. Istakao je da je ta podrška posebno važna u trenucima političkog nejedinstva i opstrukcija u samoj zemlji, koje se negativno odražavaju na izdvajanje neophodnih finansijskih sredstva za OS BiH.

On je izrazio nadu da će međusobna vojna saradnja postati još intenzivnija, kako kroz NATO-ovu Inicijativu za izgradnju odbrambenih kapaciteta, koja podrazumijeva daljnji razvoj sposobnosti OS BiH, tako i kroz projekte na osnovu bilateralnih odnosa sa partnerskim zemljama.

“Ohrabruje nas pojačani interes NATO-a za situaciju na Zapadnom Balkanu i u Bosni i Hercegovini, kao i razmatranje opcija dodatnog jačanja podrške Bosni i Hercegovini, uključujući borbu protiv terorizma i kibernetičkih prijetnji te izgradnju odbrambenih kapaciteta”, rekao je ministar Podžić.

Pojasnio je kako su članice NATO-a poslale ohrabrujuće poruke BiH.

“Posebno je važno predstojeće odlučivanje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o nastavku misije EUFOR-a u BiH. Nadamo se da neće biti opstrukcija i zloupotrebe prava veta pojedinih stalnih članica. U tom su pogledu ohrabrujuće snažne poruke ključnih članica NATO-a, o opredijeljenosti da se u svakom eventualnom scenariju pronađe adekvatno rješenje za nastavak misije međunarodnih snaga u BiH”, zaključio je ministar odbrane BiH Sifet Podžić.

Sagovornici su se složili da je aktivna prisutnost snaga EU i NATO-a u regiji važna za očuvanje stabilnosti BiH i Zapadnog Balkana.

Ambasadorica Smith je istakla daljnju predanost SAD-a da pruži podršku Bosni i Hercegovini na svom euroatlantskom putu, na dobrobit svih njenih stanovnika, ali i cijele regije.

U službenom sastanku su učestvovali i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, pomoćnik ministra odbrane BiH za finansije i budžet Mišo Božičković, šef Kabineta ministra odbrane BiH Kemal Korjenić i ostali saradnici.

(oslobodjenje)

Related Posts

Escobar: Ako Kosovo ne želi novu Republiku Srpsku kao što je u Bosni i Hercegovini, Kurti mora reći šta želi

Posebni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar zahtijeva da Priština brzo izađe sa prijedlogom za formiranje Zajednice srpskih općina. Beograd, zauzvrat, mora signalizirati da nasilje neće…

Stevandić: Treba pričekati novi odnos snaga u svijetu pa podijeliti Bosnu i Hercegovinu

Stevandićeva je teza kako treba biti strpljiv i pričekati trenutak u kojemu više “neće biti otpora” samostalnom odlučivanju Srba, očito aludirajući na podršku Zapada U toku je…

LENDO: NASTAVLJA SE PRAKSA VRIJEĐANJA I OMALOVAŽAVANJA BOŠNJAČKOG NARODA U FEDERACIJI BIH

Posljednje imenovanje osobe koja je presuđivala logorašima u Žepču na poziciju savjetnika u Vladi Zeničko-dobojskog kantona pokazuje da se nastavlja praksa vrijeđanja i omalovažavanja bošnjačkog naroda u…

Džeko među najboljim na svijetu: Ostavio iza sebe Kanea, Rooneyja, Higuaina i mnoge druge

Specijalizirani fudbalski portal Transfermarkt objavio je zanimljivu listu najboljih strijelaca u 21. vijeku Parametri koji su korišteni za kreiranje liste najboljih strijelaca ovog vijeka su golovi u…

U SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI POGINULA DJEVOJKA IZ ZENICE: OGLASILA SE POLICIJA

Na magistralnom putu u mjestu Polje, općina Busovača, jutros u 5, 45 sati dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj je smrtno stradala ženska osoba inicijala B.N. (1988)…

Za savjetnika u Vladi ZDK imenovan Marijan Jukić koji je presuđivao logorašima u Žepču, reagirao Refik Lendo

Posljednje imenovanje osobe koja je presuđivala logorašima u Žepču na poziciju savjetnika u Vladi Zeničko-dobojskog kantona pokazuje da se nastavlja praksa vrijeđanja i omalovažavanja bošnjačkog naroda u…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)