DŽAFEROVIĆ: “BiH ima Izborni zakon, od Schmidta očekujem da ne napravi nikakvu grešku!”

“Mogu pričati šta god žele te političke snage koje bi željele vidjeti veći stepen podjeljenosti BiH u teritorijalnom i etničkom smislu, ali u svojim nakanama neće uspjeti. Izbori će se održati i izbori će biti implemenitirani”, rekao je Šefik Džaferović

 

2. oktobra treba da održimo izbore, ti izbori će biti održani, u njima će učestvovati svi i bit će priznati od svih. Ne vidim nikakvog razloga za bilo kakve drugačije odluke, bilo koga unutar BiH. Mi imamo Izborni zakon koji uređuje pitanje održavanja, kod nas se izbori održavaju po zakonskom automatizmu. Zakonom su tačno propisani rokovi i obaveze svih koji učestvuju. Pravo je zapravo svih da učestvuju, hoće li učestvovati ili neće to je njihova stvar. Prema onome što sada vidiomo unutar BiH, sve su se političke stranke prijavile na izbore. Tako da očekujem da se izbori održe bez ikakvih posebnih problema i da se nakon toga implementiraju rezultati izbora”, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u intervju za turski javni servis na engleskom jeziku TRT WORLD.

Komentarisao je zahtjeve za promjenom izbornog zakona i prijetnjama ukoliko do toga ne dođe u skladu sa interesima HDZ-a.

“Postoje političke stranke koje misle da bi Izborni zakon trebao da izgleda drugačije, HDZ to misli i insistira sve vrijeme da se izmjeni zakon onako kako HDZ to želi. To je neprihvatljivo i ne bih sada ulazio detaljno u elaboraciju elemenata tog kompletnog pitanja. Postoji SNSD koji blokira i bojkotuje rad državnih institucija, sada učestvuje sada ne učestvuje u radu, prijeti secesijom djela BiH koji se zove Republika Srpska. To jesu problemi sa kojima se susrećemo i živimo, ali izbori će biti održani onako kako je to zakonom propisano. Izborni proces je otpočeo i ništa se u ovoj državi neće dogoditi izvan Ustava BiH i zakona po kojima BiH trenutno funkcionira. Mogu pričati šta god žele te političke snage koje bi željele vidjeti veći stepen podjeljenosti BiH u teritorijalnom i etničkom smislu, ali u svojim nakanama neće uspjeti. Izbori će se održati i izbori će biti implemenitirani”, rekao je Šefik Džaferović i dodao:

“Suština je da mi imamo sve zakonom uređene stvari potrebene za održavanje izbora i za njihovu implementaciju. To što se neko u BiH ne slaže sa onim što je zakonom propisano pa traži nešto drugačije, to je njegov problem. Mnoge se stvari ne sviđaju ni meni unutar BiH, pa ih poštujem jer je zakon tako propisao. Dakle elementarna je stvar da svi moramo poštovati zakon.”

 

Nisam još uvijek čuo da imamo neke prijedloge. U javnosti je prije 10-tak dana procurio jedan dokument koji je navodno došao iz Ureda visokog predstavnika, nismo sigurni za to, koji je u javnosti raspravljan. Visoki predstavnik je vidio kako je javnost reagirala, to je nešto što je apsolutno neprihvatljivo i ja se nadam da se neće ići u tom smijeru. Čak je visoki predstavnik rekao da neće ići u tom smijeru.”

Ocijenio da Schmidt za sada radi svoj posao korektno.

“Mislim da, za sada, on korektno radi svoj posao i da neće upasti u neku vrstu greške. Njega napadaju sa više strana ali on je potreban BiH sve dok BiH funkcionira po Dejtonskom ustavu. Napadaju ga političke snage koje bi da dijele BiH i teritorijalno i etnički, ali ja sve probosanske snage pozivam da se pažljivo odnose prema visokom predstavniku i prema njegovom mandatu, jer taj mandat je važan za BiH, a od visokog predstavnika očekujem da ne pravi greške.”

Komentarisao je i udar na ustavno-pravni poredak BiH iz Rs-a.

“Milorad Dodik stalno vrši udar na Ustavni poredak BiH i on za to treba da odgovara. Nije moguće da se govori o miru u BiH, a istovremeno se vrši udar na Ustavni poredak i prijeti se secesijom dijela teritorije BiH koji se zove Republika Srpska. Dakle to što radi Dodik je uzaludan posao, on neće nauditi BiH ni na kakav način, može nauditi samo sebi.”

O ponašanju zvanične Ankare prema BiH, Džaferović je rekao da je Turska stabilizirajući faktor u Bosni i Hercegovini.

 

Mislim da Turska radi za BiH i kompletan region Zapadnog Balkana jer stvari su ovdje povezane. Republika Turska je stabilizirajući faktor na području Z.Balkana i stabilizirajući faktor ovdje u BiH jer jedna izbalansirana politika koju vodi Turska prema cijelom regionu i politika koju vodi predsjednik Erdogan je nešto što je stabilizirajuće.”

Komentarisao je i neizvjestan evropski put BiH.

“Mislim da bi sada i Evropska unija, naročito nakon Ruske agresije na Ukrajinu, trebala da izvuče neke lekcije kada je u pitanju pristupni put država aspirantica za članstvo u EU. To je jednostavno jedna realnost koju EU mora konačno da shvati, jer pazite nije samo državama aspiranticama sa Zapadnog Balkana potrebna EU, nego su i te države potrebne EU. Radi se o jednom vrlo važnom i bitnom pitanju i nadam se da će svijest kada je u pitanju EU ipak doći na ovaj nivo da se ovo pitanje gleda kao geostrateško i geopolitičko, a ne pitanje administrativnog ispunjavanja ovih ili onih uvijeta. Naravno treba ispuniti i uvijete koji se traže od BiH, jedan od uvjeta je borba protiv korupcije. Mislim da BiH treba usvojiti sve moguće zakone koje poznaje savremeni svijet, a koji se tiču borbe protiv korupcije. Jednostavno ja želim da u BiH bude nulta stopa tolerancije kada je u pitanju korupcija. To je nešto što izjeda svako društvo i pravi problem svakom društvu, pa i BiH. Uradili smo brojne stvari u borbi protiv korupcije i nastavit ćemo”, kazao je Džaferović i dodao:

“Predsjednik Republike Slovenije je u već nekoliko navrata dao takve izjave, ima nekoliko lidera u Evropi koji misle tako. Mislim da treba imati geostrateški i geopolitički pristup članstvu BiH u EU i cijelog regiona. A to znači da ne treba zanemarivati uvjete koje trebamo ispuniti, ali ovo treba biti primarno, da što prije postanemo članica EU i NATO saveza. Bit će jednostavnije i lakše cijelom regionu i u BiH i u Evropi.”

O prijetnjama iz Rusije, Džaferović kaže da je BiH nezavisna država koja ima svoju autonomnu politiku

“To je jedna gruba i neprimjerena prijetnja. BiH i Ruska Federacija treba da imaju dobre odnose, dobre bilateralne odnose. Imamo interes da ih izgrađujemo kao takve, ali kako ćemo mi vanjsku politiku voditi unutar BiH to ne može biti uvjetovano bilo kakvim bilateralnim odnosima sa Ruskom Federacijom. Dakle, mi smo nezavisna država imamo svoju autonomnu politiku i niko nikoga, niti može, niti smije da ucjenjuje i prijeti.”

(SB)

Related Posts

Denis i Dado su se upalili” – Kelmendi na suđenju za ubistvo policajaca: OSA je nudila milion maraka

Denis i Dado su rekli da OSA daje milion maraka nagrade ukoliko se otkrije gdje su puška i vozilo, rekao je Kelmendi U nastavku suđenja Savi Marinkoviću,…

Krvna osveta u Velikoj Kladuši: Izet Grahović dvije godine čekao Asmira Halilagića, ubicu brata Hasana

U Velikoj Kladuši sinoć je ubijen Asmir Halilagić. Asmir je izašao iz zatvora na dopust zbog primjerenog vladanja u KPZ Zenica, gdje je služio kaznu zbog ubistva…

POJAVIO SE VIDEO IZ BANJA LUKE – ŽENA UHVATILA MUŽA PROFESORA SA STUDENTKINJOM

  Skandal potresa Pravni fakultet u Banjoj Luci, jer je navodno profesor varao svoju ženu sa studentkinjom, a ona ih je uhvatila u prevari. Viši asistent na…

Nezapamćen incident na fudbalskom turniru u Splitu, sarajevskoj djeci pružena medicinska pomoć

Od 1. do 4. juna više od 3000 sportista iz 15 zemalja nastupilo je u sklopu Dalmatinko cupa na terenima u Splitu, Solinu, Kaštelima, Trogiru, Žrnovnici  …

ZNA LI NERMIN ŠTA RADI DENIS: Hoće li oštar sukob Bećirovića i Dodika ugroziti partnerstvo na nivou države

Nameće se i pitanje da li takav odnos može uticati na buduće djelovanje koalicije.   Nakon što je član Predsjedništva BiH Denis Bećirovićzatražio od Europske unije da,…

Nele Karajlić govorio o razlozima odlaska: Da sam ostao u Sarajevu još 15 dana.

Opcija je bila dakle da ostanem i nestanem, da odem na Pale ili u Beograd. Sa svojim pacifističkim pogledom na svijet, ja sam odlučio ići u Beograd”…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)