Dodik za ruske medije uoči sastanka sa Putinom: Gas iz Rusije u BiH najviše koristi muslimansko Sarajevo, a još vode antirusku politiku.

On je naglasio da je za Republiku Srpsku izuzetno važna ekonomska saradnja sa Ruskom Federacijom

Ruska Federacija je najvažniji diplomatski saveznik Republike Srpske, koji štiti interese srpskog entiteta u međunarodnoj političkoj areni i u okviru ključnih organizacija, posebno u UN, rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Rusku gazetu Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, koji je doputovao u Moskvu na sastanak sa Vladimirom Putinom.

On je istakao da Republika Srpska ima ozbiljne planove za gasifikaciju svih većih gradova, kao i izgradnju gasnih centrala.

– Danas gas u BiH najviše koristi muslimansko Sarajevo i to po povlaštenim cijenama koje smo mi dogovorili u Sankt Peterburgu sa ruskim partnerima. Uprkos tome Muslimani u BiH vode antirusku politiku i sprečavaju sve projekte koje Republika Srpska treba da izvede sa Ruskom Federacijom – rekao je Milorad Dodik

On je naglasio da je za Republiku Srpsku izuzetno važna ekonomska saradnja sa Ruskom Federacijom, posebno u energetskim projektima gdje je Moskva strateški partner Srpske.

– RS od svog formiranja u januaru 1992. godine ima najtješnju moguću saradnju sa Ruskom Federacijom, koja je i garnat Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je nastala savremena BiH. Rusija je i najvažniji diplomatski saveznik Srpske, koja štiti njene interese u svjetskoj politici i međunarodnim organizacijama, naročito u UN – naveo je Milorad Dodik

On je naglasio da je za Republiku Srpsku izuzetno važna ekonomska saradnja sa Ruskom Federacijom, posebno u energetskim projektima gdje je Moskva strateški partner Srpske.

Istakao je da je za RS i cijeli srpski narod ekonomska saradnja sa Rusijom od najveće važnosti.

Uglavnom u okviru energetskih projekata, gdje je Moskva naš strateški partner. Uz to, Ruska Federacija je garant opstanka Srba u BiH u ovom nestabilnom i neizvjesnom vremenu – poručio je on.

 

Po mojoj ocjeni, kaže Dodik, postoji mnogo mogućnosti za unapređenje političkih i ekonomskih odnosa između Ruske Federacije i Republike Srpske, posebno u pogledu ne u potpunosti realizovanog potencijala saradnje u oblasti kulture i obrazovanja.

– Obradovao sam se kada sam čuo vijest da Ruska Federacija ukida bolonjski sistem obrazovanja. Svjestan sam problema koje imamo u ovoj zemlji sa ovim sistemom visokog obrazovanja koji crpi znanje. Mladi iz Republike Srpske treba da nauče ruski jezik da bi kasnije studirali na ruskim univerzitetima. To je jedini način da se uspostave duboke kulturne veze između Rusa i Srba, na kojima će se onda lako graditi politička i ekonomska saradnja – smatra Milorad Dodik

 

Istakao je da je Sanktpeterburški međunarodni ekonomski forum postao odlično mjesto za političke i poslovne susrete.

– Za mene je forum izuzetno važan zbog prilike da se sretnem sa Vladimirom Putinom. Ruski lider u potpunosti dijeli borbu Republike Srpske za svoja ustavom zagarantovana prava unutar Bosne i Hercegovine. Upoznao sam predsjednika Rusije sa aktivnostima rukovodstva Srpske, zahvaljujući kojima je bilo moguće spriječiti uvođenje sankcija BiH protiv Ruske Federacije, na čemu su insistirali u Vašingtonu i Briselu, a podržavali Bosanci u državnim institucijama – rekao je Dodik.

Dodik je rekao i da je sukob u Ukrajini direktna posljedica širenja NATO pakta na Istok, a pravi cilj je Rusija, njeno potuno obuzdavanje i na kraju i uništenje.

Ako vidite danas izjave koje dolaze od visokih zvaničnika NATO pakta i EU gdje se insistira na porazu Rusije na bojnom polju i njena deimperijalizacija jasno je šta je pravi geopolitički cilj – rekao je Dodik.

On je naveo da danas u ovom zastupničkom konfliktu u Ukrajini učestvuje čitav kolektivni Zapad protiv Rusije.

– Ono što mene posebno iznenađuje tokom ove krize je stepen rusofobije u Evropi i Americi, što samo pokazuje koliki je istprijskog antagonizma između Zapada i Rusije”, rekao je on.

 

(oslobodjenje)

 

Related Posts

Milorad Dodik, borac za suverenu Bosnu i Hercegovinu?

Lider SNSD-a Milorad Dodik predlaže deklaraciju o suverenosti Bosne i Hercegovine, ali to uslovljava „odlaskom stranaca“. Analize pokazuju da se iza te inicijative krije pokušaj disolucije BiH….

ZNAČAJ DRŽAVNE IMOVINE: GARANCIJA OPSTOJNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Osim nekoliko odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Zakona o zabrani raspolaganja državnom imovinom nemamo niti jedan propis koji definiše ili štiti državnu imovinu. Više nego…

Milorad Dodik želi mirni razlaz, ali realniji su zatvor ili Rusija

Brojna su sebi poniženja dopustili trojkaši kako bi zadržali fotelje u državnim jaslama stečene zahvaljujući koaliciji s državnim neprijateljem broj 1.   Brojna su sebi poniženja dopustili…

NIŠTA OD MIRNOG RAZLAZA: Ramo Isak već vidi Milorada Dodika u zatvoru

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak reagovao je na izjavu predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o tome da će SNSD “kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

ŽELJKO KOMŠIĆ IMA PORUKU ZA DODIKA: “Da sam na Dodikovom mjestu ne bih se igrao”

Naime, Dodik je, nakon što je jednoglasno reizabran za predsjednika SNSD-a na sedmom Saboru stranke u Doboju, poručio ‘da će SNSD kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

Jasna poruka Bećirovića: ‘Dodik i njegovi saradnici što prije da odustanu od destruktivne politike

BiH se suočava sa najtežom krizom od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas. Već treći mjesec traje brutalni napad na ustavni poredak države BiH i na temeljne…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)