BOSIĆEVA PORUKA “AKCIZNOJ KOALICIJI”: “Uradite bar nešto…

Mladen Bosić poziva kolegij Doma naroda da hitno omogući ukidanje akciza.

 

Predsjedavajući kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić (SNSD) je odbijanjem da u skladu sa Poslovnikom, na zahtjev pet delegata zakaže hitnu sjednicu Doma naroda za završetak procedure ukidanja akciza na gorivo i smanjenja PDV-a, grubo zloupotrebio službeni položaj”, kaže delegat Doma naroda PS BiH Mladen Bosić (SDS).

Nadležne institucije, kaže Bosič, treba da daju odgovor o krivičnom aspektu ovog djela.

“Špirićeva tvrdnja da nema uslova za održavanje hitne sjednice prije izbora je notorna laž i nije potkrepljena ni jednim argumentom. Upravo je Špirić sazvao prethodnu sjednicu Doma u vrijeme održavanja izborne kampanje, pa je pozivanje na izborni proces apsurdno”, navodi Mladen Bosić.

“Pošto nisu imali hrabrosti da javno dignu ruke za odbijanje zakona, jasna je”, kaže Bosić, namjera Špirića da opstrukcijama ne završi procedure usvajanja zakona do kraja mandata ovog saziva.

“To bi onemogućilo ukidanje akciza i smanjenje PDV-a za period ne manji od četiri mjeseca do formiranje novog saziva Parlamenta BiH”, upozorava Mladen Bosić.

On je zato pozvao kolegij Doma naroda da izvrši svoju zakonsku obavezu u skladu sa članom 58. i 59.stav 2. Poslovnika i sazovu hitnu sjednice Doma naroda i prestanu da blokiraju Parlament.

“Krajnje je vrijeme da na završetku mandata urade bar nešto kako bi se olakšalo građanima da prebrode finansijsku krizu”, konstatuje Bosić.

Kolegij Doma naroda, kao i kompletnu vlast na nivou BiH čine stranke SDA, HDZ i SNSD, koje su ranije i nazvane “akcizna koalicija”, jer su ranije uprkos protivljenju javnosti uveli akcize na gorivo, pravdajući to činjenicom da će od prihoda prikupljenih na taj način graditi auto-putove.

Nekoliko godina kasnije od tih sredstava nije izgrađen ni jedan kilomentar autoputeva ni u Republici Srpskoj, ni u FBiH.

Inicijativa za ukidanje akciza na gorivo pokrenuta je u Parlamentu BiH još u aprilu ove godine, ali je vlast uglavnom SNSD raznim opstrukcijama uspejla da do toga još ne dođe.

(SB)

Related Posts

ŽELJKO KOMŠIĆ IMA PORUKU ZA DODIKA: “Da sam na Dodikovom mjestu ne bih se igrao”

Naime, Dodik je, nakon što je jednoglasno reizabran za predsjednika SNSD-a na sedmom Saboru stranke u Doboju, poručio ‘da će SNSD kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

Jasna poruka Bećirovića: ‘Dodik i njegovi saradnici što prije da odustanu od destruktivne politike

BiH se suočava sa najtežom krizom od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas. Već treći mjesec traje brutalni napad na ustavni poredak države BiH i na temeljne…

Trojka i politika kompromisa: Ipak je sve u rukama Čovića i Dodika

Sudbina Bosne i Hercegovine, tačnije njenog puta u Evropsku uniju u rukama je Milorada Dodika, ali i Dragana Čovića. Trojka i njena politika kompromisa nisu urdoili plodom….

Emrić nakon Dodikovih tvrdnji da je s ‘trojkom’ dogovorio izbacivanje stranih sudija: Ne igrajte se sa državom

Državni zastupnik NES-a Jasmin Emrić u reakciji na tvrdnje Milorada Dodika da je ranije s Trojkom dogovorio izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine  pita…

Vučević i Dačić na Dodikovom Saboru: Neke id tema su bile Dejton, Kosovo i velika Srbija

Lider SNS-a, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević obratio se danas na Saboru SNSD-a u Doboju. Sedmi Sabor SNSD se dešava u složenim okolnostima u RS, Bosni i…

Stevandić stao u odbranu Radoičića: Suprostavio se teroru nad Srbima rizikujući svoju glavu

Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić istakao je da se Milan Radoičić “suprotstavio teroru nad Srbima u svojoj zemlji i preuzeo odgovornost za to, te ocijenio da nije dobro osuđivati…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)