Predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović: Potreban nam je povijesni dogovor Hrvata i Bošnjaka

U okviru ovakvog uređenja BiH potrebno je završiti procese koje smo počeli, kaže Ilija Cvitanović

Pola građana BiH nema peleta,drva i ogrjevah, očekujemo poslupljenje struje ali u jeku kampanje ove teme ostaju sa strane.

 

Provesti sve presude

– Ne bavimo se temama kojima bismo se morali i trebali baviti, već politikantstvom i populizmom. Velika je šteta za BiH što neke stvari, prvenstveno mislim da izborni zakon i djelimično izmjenu ustava, nismo završili ranije. Morali smo to završiti i posvetiti se problemima i izazovima koji će se u najvećoj mjeri reflektirati najesen i u zimu – energetskoj krizi, inflaciji, siromaštvu i egzodusu ljudi iz BiH – kaže Ilija Cvitanović.

Reforma Ustava i izbornog zakona BiH ostavljena je za postizborno vrijeme, a Cvitanović naglašava da je neophodno provesti sve presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH i da je „nedopustivo da tvrdimo kako želimo u EU a da svi građani nemaju mogućnost da se kandidiraju“. Istovremeno, predstavnici stranaka HNS-a ključnim smatraju pozicije u Domu naroda Parlamenta FBiH i Predsjedništvu BiH.

 

– Ako bi eventualno išlo po starom obrascu da se nametnu nelegitimni predstavnici hrvatskom narodu niko ne može očekivati da imamo stabilnu političku situaciju. Imaćemo daljnju političku konfrontaciju, daljnju radikalizaciju odnosa, stagniranje svega u BiH i potpuni politički nemir. Najgore što ćemo imati, a za što su političari, ne izdvajam ni sebe, najodgovorniji, je daljnja podjela između Bošnjaka i Hrvata što nam nikako ne treba. Tu nam treba strateški povijesni dogovor. Samo tako BiH može biti potpuno sigurna i zaštićena u potpunosti ako imamo taj strateški dogovor Hrvata i Bošnjaka – ističe Ilija Cvitanović.

 

Bili blizu dogovora

Od poznatih zahtjeva neće odustati, vjeruju da će i Visoki predstavnik „završiti posao koji je počeo“, a Cvitanović je i dalje ubijeđen u mogućnost dogovora koji je bio blizu.

– Bili smo blizu dogovora ali nije prevladalo državništvo već politikantstvo. Teško je bilo koga izdvojiti. Stavovi su isti samo je stvar izričaja tih stavova. Ja ne vidim pretjeranu razliku između Izetbegovića, Radončića, Konakovića i svih koji su sudjelovali u razgovorima. Sve je to držalo istu liniju u pregovorima – dodaje on.

 

Hrvatska republikanska stranka u preizbornoj kampanji iznijela je prijedlog teritorijalnog preustroja FBiH, objavljujući čak i mapu po kojoj bi u sastav „Županije Posavsko – Herceg – Bosanske“ ušli prostori na kojima je većinsko hrvatsko stanovništvo. Sudeći prema reakciji Cvitanovića, ovakav prijedlog nije u skladu sa zaključcima HNS-a.

Stabilnost BiH

– Mi imamo Ustav BiH, dva entiteta, tri konstitutivna naroda, međunarodnu zajednicu koja štiti taj Ustav. U okviru ovakvog uređenja BiH potrebno je završiti procese koje smo počeli. Dijeliti sad područja, ostaviti stoljetna gdje Hrvati žive van tih nekakvih novih entiteta, to po meni u ovom trenutku nije dobro i ne treba dizati tenzije dodatno – kaže on.

 

Dodaje da je, upravo na prijedlog HDZ 1990, Hrvatski narodni sabor usvojio zaključak po kojem, u slučaju otvaranja takvih pitanja, ni prostor RS ne bi bio zaobiđen.

– Ukoliko bi došlo do daljnje uzurpacije hrvatskih političkih pozicija, prvenstveno misleći na Dom naroda PFBiH i Predsjedništvo BiH, spremni smo otvoriti razgovore i otvorićemo ih o novoj teritorijalno – administrativnoj organizaciji BiH. Ne FBiH, već BiH! Nama treba potpuno drugi oblik, za koji sam siguran da će nekada doći na dnevni red, cijele BiH. U ovom trenutku nisam spreman dodatno usložnjavati odnose u FBiH. Smatram da stabilnost BiH počiva u FBiH, u iskrenim i poštenim odnosima Bošnjaka i Hrvata i to nam mora biti ključna politička zadaća – ističe Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990.

(Dnevniavaz)

Related Posts

Milorad Dodik, borac za suverenu Bosnu i Hercegovinu?

Lider SNSD-a Milorad Dodik predlaže deklaraciju o suverenosti Bosne i Hercegovine, ali to uslovljava „odlaskom stranaca“. Analize pokazuju da se iza te inicijative krije pokušaj disolucije BiH….

ZNAČAJ DRŽAVNE IMOVINE: GARANCIJA OPSTOJNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Osim nekoliko odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Zakona o zabrani raspolaganja državnom imovinom nemamo niti jedan propis koji definiše ili štiti državnu imovinu. Više nego…

Milorad Dodik želi mirni razlaz, ali realniji su zatvor ili Rusija

Brojna su sebi poniženja dopustili trojkaši kako bi zadržali fotelje u državnim jaslama stečene zahvaljujući koaliciji s državnim neprijateljem broj 1.   Brojna su sebi poniženja dopustili…

NIŠTA OD MIRNOG RAZLAZA: Ramo Isak već vidi Milorada Dodika u zatvoru

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak reagovao je na izjavu predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o tome da će SNSD “kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

ŽELJKO KOMŠIĆ IMA PORUKU ZA DODIKA: “Da sam na Dodikovom mjestu ne bih se igrao”

Naime, Dodik je, nakon što je jednoglasno reizabran za predsjednika SNSD-a na sedmom Saboru stranke u Doboju, poručio ‘da će SNSD kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

Jasna poruka Bećirovića: ‘Dodik i njegovi saradnici što prije da odustanu od destruktivne politike

BiH se suočava sa najtežom krizom od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas. Već treći mjesec traje brutalni napad na ustavni poredak države BiH i na temeljne…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)