EROL AVDOVIĆ PORUČUJE: Schmidtu treba reći aufiderzen, Plenković se dodvorava hercegovačkim tajkunima iz HDZ-a

Putin preko Dodika jasno može destabilizirati dijelove Balkana i šire i to želi pokazati svijetu. Dodik je pristao na ulogu čečenskog marionete Kadirova i još gore. I, time se izjednačio onima kojima se šovinistički rugao. Ništa on nije postigao u Moskvi, osim par fotografija kojim pokušava u općoj rusofiliji s obje strane Drine – impresionirati one naivne vlasnike glasačkih listića”, kaže Erol Avdović.

 

Moskva je Beograd u New Yorku natjerala, na za Srbiju ponižavajući čin, da pred očima cijelog svijeta koji osuđuju brutalnu rusku agresiju na Ukrajinu, potpiše nekakav dogovor o saradnji. Iako se taj dogovor mogao potpisati na bilo kom drugom mjestu, u Beogradu ili Moskvi recimo. A ne tokom tako važnog događaja kakvo je 77. po redu zasjedanje Generalne skupštine UN-a“, kazao je vezano za  sporazum koji su potpisali ministri vanjskih poslova Srbije i Rusije Nikola Selaković i Sergej Lavrov  u razgovoru za „Slobodnu Bosnu“ Erol Avdović izvjestilac iz UN-a i bh. novinar koji izvještava iz New Yorka.

Avdović je govorio i o unazad nekoliko mjesci razgovorima premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i viskokog predstavnika u BiH Chistiana Schmidta koji se tiče Izbornog zakona o BiH, posjeti Milorada Dodika Moskvi, ali i predizbornoj kampanji u našoj zemlji.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković nedavno je objavio kako je sa Christianom Schmidtom razgovarao mjesecima diskretno o izmjenama Izbornog zakona u BiH. Potvrdio je to Plenković prilikom boravka u Livnu na predizbornom skupu HDZ-a, kako više mjeseci ima komunikaciju sa Schmidtom oko izmjene Izbornog zakona navodeći kako je to za Hrvatsku „par exellence političko pitanje“. Iz OHR-a su šturo za medije naveli kako visoki predstavnik održava redovne kontakte sa stranim potpisnicima Dejtonskog sporazuma.

Schmidtu treba reći aufiderzen

„Tjerajući lisicu istjerali su medvjeda – oprilike je opis tog Plenkovićevog i Shmidtovog dogovaranja proteklih mjeseci na relaciji Zagreb – Sarajevo. Plenković mi nije nimalo iznenađenje ali ovaj visoki predstavnik Christian Schmidt jeste veliko“, kaže naš sagovornik.

On dodaje da gurajući HDZ-ov diskriminatorski „legitimitet“, Schmidt je delegitimirao sebe.

„Plenković čak i ima neko „opravdanje“ jer spašava svoju političku kožu, dodvoravajući se hercegovačkim tajkunima iz HDZ-a da bi ostao na vlasti u Zagrebu. A Schmidt, nije samo iznenadio već i potpuno razočarao, jer je pristao da i razgovara o političkom činu punom predrasuda i neprihvatljive diskriminacije. Zar on ne predstavlja Evropu, EU, Njemačku koje bi trebale biti primjer drugačijih političkih standarda i normi kojima, dakako teži i Bosna i Hercegovina“, kaže Erol Avdović.

On dalje ističe kako ucjenjeni Plenković, opskurni Zoran Milanović i drugi iz tog balkanskog političkog miljea zemlje koja je od 2013. u EU, u NATO Paktu – Republike Hrvatske – čini se da mogu dokrajčiti evropsku karijeru ovog visokog predstavnika.

 

Ovo je dovoljan razlog da se Schmidt povuče, da ostavku i ode, umjesto što još sramotno najavljuje da nije odustao od nametanja izbornog zakona, koga će vjerovatno pokušati upakovati u spin ambalažu o sprječavanju postizbornih blokada u BiH. Visoki predstavnik je doista izgubio povjerenje mnogih koji su ga s respektom dočekali u Sarajevu.  Ono što smo mjesecima znali, sada nam je potvrđeno iz najvažnijeg izvora – iz Vlade Republike Hrvatske i to je dovoljan razlog da se ovom visokom predstavniku kaže aufiderzen u Sarajevu“, naglašava Avdović.

Dodik je Putinova marioneta na aparatima

Dodik, nositelj američkih sankcije je otišao u Moskvu da bi se „slikao“ sa Putinom, jer je Kremljnakon sastanka, 20. septembra, objavio transkript razgovora dvojice zvančnika, iz kojih se vidi da je razgovor trajao pet minuta.

Avodović smatra da se Dodik ništa nije dogovarao sa Putinom, jer je on mali za njega.

„Dodik je odavno tragična figura bosanskohercegovačke političke scene. A mogao je biti nešto drugo, upravo onako kako su to i Amerikanci priželjkivali kad su ga lansirali još 1996. Naravno da se Dodik ništa nije dogovarao s Putinom, jer suviše je on mali za njega; ruski predsjednik se ne bavi političkim mikromenadžmentom“, pojašnjava Avdović.

On je Milorada Dodika je uporedio sa čečenskim vođom Kadirovim.

„Ovaj autokrata iz Kremlja, agresor i vlasnik brutalnog rata u Ukrajini čije dijelove teritorije aneksira dovodeći Evropu na rub najveće krize od Drugog svjetskog rata na ovamo je bukvalno iskoristio tog političkog patuljka iz Bosne. Putin je preko Dodika jasno može destabilizirati dijelove Balkana i šire i to želi pokazati svijetu. Dodik je pristao na ulogu čečenskog marionete Kadirova i još gore. I, time se izjednačio onima kojima se šovinistički rugao. Ništa on nije postigao u Moskvi, osim par fotografija kojim pokušava u općoj rusofiliji s obje strane Drine – impresionirati one naivne vlasnike glasačkih listića. Uostalom iz Sarajeva – iz Predsjedništva BiH odlazi vidljivo politički poražen i on nije više nigdje dobro došao osim kod Milanovića i Viktora Orbana, s kojima ima ko zna kakve, vjerovatno privatne poslove“, pojašnjava naš sagovornik.

Moskva pokazuje Beogradu ko je gazda

Nikola Selaković i njegov kolega iz Rusije, Sergej Lavrov, potpisali plan o konsultacijama između dva ministarstva za period 2023-2024. Ambasador SAD-a u Srbiji Christopher Hill je reagovao tražeći od Srbije objašnjenje kakav je dokument o saradnji potpisan s Rusijom. Mnogi su ovo shvatili kao provokaciju Zapadu.

„Za diplomatske predstavnike Srbije to je bio čin koga nisu mogli izbjeći. Jer, poslije toliko pervertiranog sjedenja na ruskoj i evropskoj stolici, s Rusima više nema šale. Moskva je Beograd, upravo u New Yorku natjerala na ovaj, za Srbiju ponižavajući čin, da pred očima cijelog svijeta koji osuđuju brutalnu rusku agresiju na Ukrajinu, potpiše nekakav dogovor o saradnji. Iako se taj dogovor mogao naravno potpisati bilo kom drugom mjestu, u Beogradu ili Moskvi recimo. A ne tokom tako važnog događaja kakvo je i ovo 77. po redu zasjedanje Generalne skupštine UN-a“, ističe Erol Avdović.

 

(SB)

Related Posts

LENDO: NASTAVLJA SE PRAKSA VRIJEĐANJA I OMALOVAŽAVANJA BOŠNJAČKOG NARODA U FEDERACIJI BIH

Posljednje imenovanje osobe koja je presuđivala logorašima u Žepču na poziciju savjetnika u Vladi Zeničko-dobojskog kantona pokazuje da se nastavlja praksa vrijeđanja i omalovažavanja bošnjačkog naroda u…

Džeko među najboljim na svijetu: Ostavio iza sebe Kanea, Rooneyja, Higuaina i mnoge druge

Specijalizirani fudbalski portal Transfermarkt objavio je zanimljivu listu najboljih strijelaca u 21. vijeku Parametri koji su korišteni za kreiranje liste najboljih strijelaca ovog vijeka su golovi u…

U SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI POGINULA DJEVOJKA IZ ZENICE: OGLASILA SE POLICIJA

Na magistralnom putu u mjestu Polje, općina Busovača, jutros u 5, 45 sati dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj je smrtno stradala ženska osoba inicijala B.N. (1988)…

Za savjetnika u Vladi ZDK imenovan Marijan Jukić koji je presuđivao logorašima u Žepču, reagirao Refik Lendo

Posljednje imenovanje osobe koja je presuđivala logorašima u Žepču na poziciju savjetnika u Vladi Zeničko-dobojskog kantona pokazuje da se nastavlja praksa vrijeđanja i omalovažavanja bošnjačkog naroda u…

AMERIČKI AMBASADOR ISTOG MIŠLJENJA KAO I BAKIR IZETBEGOVIĆ: BUDUĆNOST BIH JE U DOBRIM RUKAMA

Sjećate li se izjave Bakira Izatbegovića, predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA), koji je tokom gostovanja u Ramazanskom programu Hayat TV-a kazao „..I dokle god su pune džamije…

Postoji li skriveni scenario: Hoće li stranci smijeniti Milorada Dodika

Ono što je pogoršalo poziciju Milorada Dodika među određenim međunarodnim krugovima jeste njegovo vrlo jasno stavljanje na stranu Rusije Nakon što se u nekoliko navrata u javnosti…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)