POLITIKA SKANDAL DO SKANDALA: Narušen izborni integritet u RS-u, uhapšeni članovi biračkog odbora, zloupotrebe, prijetnje, zastrašivanja i druge stvari

Opštinska izborna komisija (OIK) Novi Grad smijenila je birački odbor na biračkom mjestu Hozići, gdje su utvrđene nepravilnosti i nije počelo glasanje.

Pet lica iz biračkog odbora Hozići u Novom Gradu lišeno je slobode zbog sumnje na krivično djelo izborna prevara, izjavio je glavni tužilac Mladen Mitrović.

Mitrović je naveo da su lice lišena slobode zbog izbornih nepravilnosti po naredbi Okružnoj javnog tužilaštva u Prijedoru.

On je dodao da je u kontaktu sa Tužilaštvom BiH.

– Zajedno preduzimamo dalje aktivnosti u vezi sa istragom u ovom predmetu – dodao je Mitrović

 

Članovi OIK-a su posjetili biračko mjesto u Hozićima i utvrđene su nepravilnosti, označeni glasački listići za sve nivoe vlasti. O svemu su obaviješteni Centralna izborna komisija, policija i tužilaštvo”, rekao je Srni predsjednik OIK-a Ljuban Knežević.

On je dodao da će novi birački odbor utvrditi stanje na biračkom mjestu, na osnovu čega će biti donesena odluka da li će početi izborni proces u Hozićima.

Knežević je naveo da birački odbor u Hozićima ima pet članova, te da je na izvodu iz redovnog biračkog spiska 527 birača.

Ostala biračka mjesta u Novom Gradu, 51 redovno i jedno biračko mjesto za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, otvorena su jutros u 7 sati.

Naime, Mustafa Arifović, predsjednik Gradske izborne komisije u Zvorniku, potvrdio je da su na pojedinim biračkim mjestima neki članovi biračkog odbora odustali od izbornog procesa.

“Neki imaju namjeru da se vrate ali nisam siguran je li to dozvoljeno. Odustali su i pojedini posmatrači, ali akcenat je na članovima biračkih odbora”, rekao je Arifović.

Naime, velike zloupotrebe, prijetnje, zastrašivanja i pritisci na posmatrače opozicionih stranaka zabilježene su u gotovo svim selima u okolini Zvornika, policija i Gradska izborna komisija nisu reagovale na brojne pozive, pa su u znak protesta opozicione stranke odlučile da povuku posmatrače sa biračkih mjesta u seoskom području.

Članovi Biračkih odbora iz vladajuće koalicije vrijeđaju i prijete posmatračima opozicije, ne dozvoljava se da prate i konteolišu izborni proces, članovi Biračkih odbora glasaju umjesto glasača, ne kontrolišu se lične karte i ne dozvoljava kontrola glasanja.

Najavljen je i protest ispred zgrade općine u Zvorniku.

(ljudski.ba)

 

Related Posts

Denis i Dado su se upalili” – Kelmendi na suđenju za ubistvo policajaca: OSA je nudila milion maraka

Denis i Dado su rekli da OSA daje milion maraka nagrade ukoliko se otkrije gdje su puška i vozilo, rekao je Kelmendi U nastavku suđenja Savi Marinkoviću,…

Krvna osveta u Velikoj Kladuši: Izet Grahović dvije godine čekao Asmira Halilagića, ubicu brata Hasana

U Velikoj Kladuši sinoć je ubijen Asmir Halilagić. Asmir je izašao iz zatvora na dopust zbog primjerenog vladanja u KPZ Zenica, gdje je služio kaznu zbog ubistva…

POJAVIO SE VIDEO IZ BANJA LUKE – ŽENA UHVATILA MUŽA PROFESORA SA STUDENTKINJOM

  Skandal potresa Pravni fakultet u Banjoj Luci, jer je navodno profesor varao svoju ženu sa studentkinjom, a ona ih je uhvatila u prevari. Viši asistent na…

Nezapamćen incident na fudbalskom turniru u Splitu, sarajevskoj djeci pružena medicinska pomoć

Od 1. do 4. juna više od 3000 sportista iz 15 zemalja nastupilo je u sklopu Dalmatinko cupa na terenima u Splitu, Solinu, Kaštelima, Trogiru, Žrnovnici  …

ZNA LI NERMIN ŠTA RADI DENIS: Hoće li oštar sukob Bećirovića i Dodika ugroziti partnerstvo na nivou države

Nameće se i pitanje da li takav odnos može uticati na buduće djelovanje koalicije.   Nakon što je član Predsjedništva BiH Denis Bećirovićzatražio od Europske unije da,…

Nele Karajlić govorio o razlozima odlaska: Da sam ostao u Sarajevu još 15 dana.

Opcija je bila dakle da ostanem i nestanem, da odem na Pale ili u Beograd. Sa svojim pacifističkim pogledom na svijet, ja sam odlučio ići u Beograd”…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)