POLITIČKI ANALITIČARI KURT BASSUENER I BODO WEBER: “Schmidtova odluka jača etničku oligarhiju u Bosni i Hercegovini i pogoduje hrvatskim nacionalistima

U analizi koje ja objavljena na stranici Just Security, Weber i Bassuener navode da je, nešto više od sat vremena nakon zatvaranja biračkih mjesta na izborima u BiH 2. oktobra, na inicijativu Sjedinjenih Američkih Država, i uz podršku jedino Velike Britanije među vodećim zapadnim silama, međunarodni Visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo je izmjene izbornog zakona zemlje i Ustava u entitetu FBiH

 

Izmjene izbornog zakona i Ustava u bh. entitetu Federaciji koje je nametnuo Visoki predstavnik Christian Schmidt ne samo da štete političkim integracijama BiH, nego i predstavlja popuštanje pred “ucjenama” Hrvatske demokratske zajednice i jačanje “etničke oligarhije”, navode analitičari Kurt Bassuener i Bodo Weber .

Schmidt je naveo da je namjera da se poboljša funkcionalnost vlade i da se ispoštuje odluka Ustavnog suda BiH, a specifični mehanizmi naredbe su se razlikovali od njegovog ranijeg prijedloga koji je izazvao negodovanje javnosti kada je pročuo krajem jula.

“Suština i motivacija”

Međutim, prema riječima ovih analitičara, suština i motivacija tog poteza su ostale iste: “umiriti jednu etnonacionalističku stranku – bh. ogranak Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), tvrdolinijaške ratne političke stranke koja je posljednjih godina ponovno kontrolirala susjednu Hrvatsku i godinama se zalagala za ovu promjenu kao jedinstveni vanjskopolitički cilj“ .

Oni navode da ovaj Schmidtov potez ne samo da predstavlja povlačenje američke politike promoviranja jače integracije u BiH, nego i pokazuje kontinuitet “očigledno nemoralnog i transakcijskog pristupa Trumpove administracije ” u američkoj politici.

Progresivni lideri civilnog društva u BiH, koji su se zalagali za ustavni sustav BiH koji bi u potpunosti uključio ljude koji se ne identificiraju s jednom od tri etnonacionalističke grupe, smatraju ovaj Schmidtov potez izdajom američke potpore za osiguranje individualnih prava koja bi trebala biti osigurana po brojnijim. . presudama Europskog suda za ljudska prava.

Navode da, umjesto toga, taj potez “učvršćuje oligarhijski status quo sadržan u Dejtonskom mirovnom sporazumu”, te da Schmidtova naredba i način na koji je donesena također pokazuje da je Europa u BiH, suprotno ideji transatlantskog jedinstva u djelovanju koje je američki predsjednik Joe Biden promicao saveznicima, poslana poruka da je SAD glavni donosioc odluke, “baš kao što je bio slučaj sa sramnim i haotičnim povlačenjem iz Afganistana ”.

Ističu da je Njemačka posebno bila ogorčena zbog ovog poteza, a da je EU “kolektivno stisnula zube” i diplomatski se, ali jasno, distancirala od poteza visokih predstavnika.

Vrijeme donošenja odluke

Bassuener i Weber smatraju da je tajming Shmidtove odluke “podmukao”.

“Prvobitni plan iz srpnja prekršio bi europske i međunarodne konvencije o političkim pravima; ali promjena pravila igre odmah po završetku glasanja ne samo da jača taj prijedlog, već i ismijava pravo građana BiH da glasaju i kandidiraju se”, tvrde oni.

Ocijenili su da je Schmidtovo insistiranje da se paket “odnosi samo na postizborno uspostavljanje indirektno izabranih tijela” pogrešno i predstavlja pokušaj da se smiri javnost jer su ta tijela centar odlučivanja o etničkoj podjeli vlasti u dejtonskom sistemu.

“Njegov paket zapravo jača te mehanizme, oličene u gornjem parlamentarnom domu Federacije, Domu naroda, koji predstavlja tri “konstitutivna naroda” – zajednice tri glavne etničke grupe u BiH – plus u manjoj mjeri sve one građane BiH koji se ne identificiraju kao takvi. Unatoč određenim ograničenim kozmetičkim promjenama prvobitnog prijedloga, suština i obrazloženje intervencije u politički i izborni sustav BiH ostaju nepromijenjeni”, ocijenili su.

Također tvrde da je navedeno obrazloženje bilo da se osjete nastojanja HDZ-a BiH i Dragana Čovića da blokiraju provođenje izbornih rezultata u Federaciji BiH, s obzirom na to da je “Čović zaprijetio koracima koji bi stvorili institucionalno-ustavnu krizu blokiranjem postizborne implementacije rezultata ukoliko se zatraže. stranke da osiguraju svoju dominaciju kroz izborni sustav ostanu neispunjeni”.

 

Schmidtovo nametanje eliminira mehanizme kojima bi HDZ BiH mogao stvoriti takvu blokadu. Ali u zamjenu za uklanjanje ovih strukturalnih poluga HDZ-a BiH, visoki predstavnik zadržava dva elementa julskog prijedloga čiji je cilj smirivanje HDZ-a BiH, djelomično pristajanjem na njegove etnonacionalističke zahtjeve i jačanjem njegovih snaga u gornjim domovima u odnosu na političke protivnike”, navode. Bassuener i Weber.

Jačanje HDZ-ovog stiska

Navode da se jedan od tih elemenata odnosi na presudu Ustavnog suda BiH iz 2016. godine u predmetu Bože Ljubića, koji je tvrdio da je nametanje Visokog predstavnika iz 2002. godine nepravedno smanjilo moć političkog predstavljanja za Hrvate.

“Kontroverzni prijedlog od 3 posto koji je Schmidt prvobitno iznio ovog ljeta sada je zamijenjen povećanjem broja delegata klubova klubova koji predstavljaju dominantne etničke grupe u Bosni – Bošnjaka, Hrvata i Srba – u Domu naroda Federacije sa 17 na 23. Ovom promjenom postiže se isti cilj. rezultat: povećanje udjela delegata u klubu Hrvata koji se biraju iz kantona u uporištu HDZ-a BiH Zapadna Hercegovina”, smatraju oni.

Navode da je prethodno stav OHR-a bio da je odluka u slučaju Ljubić već provedena odlukom Centralne izborne komisije 2018. godine, što je naknadno potvrdio i Ustavni sud, te da je time “ograničena šteta kojom je presuda iz 2016. godine nanijela ustavnom poretku”. Federacije političkom otmicom Suda koji je omogućio donošenje presude Ljubić”.

“Ovom novom odredbom, OHR pravi zaokret u korist HDZ-a u odnosu na svoju raniju artikuliranu poziciju. Još perfidnije je to što visoki predstavnik ovu odredbu pokušava prodati kao jačanje manjinskih prava tvrdeći da se proširuju prava “ostalih” nacionalnih/etničkih grupa u BiH jer će njihov klub u Domu naroda Federacije biti proširen sa 7 delegata do 11”, smatraju oni.

Navode da se druga odredba kojom se želi umiriti HDZ odnosi na jačanje kontrole te stranke nad izborom predsjednika Federacije u Domu naroda.

“Povišen je prag potreban za nominaciju kandidata za predsjednika Federacije, sa 6 od 17 članova (35,3%) na 11 od 23 člana (47,8%). Ovo je čak nešto više od praga predloženog u srpnju (8 od 17, odnosno 47%) – krećući se s nešto više od trećine na skoro polovicu članova, povećavajući utjecaj HDZ-a”, tvrde oni.

“Popuštanje pred ucjenama”

Bassuener i Weber navode da je, za razliku od prijedloga iz srpnja, ovaj najnoviji Schmidtov paket koji su potaknule Sjedinjene Američke Države i koji je podržan od strane Ujedinjenog Kraljevstva nije unaprijed podijeljen ostalim članovima Međunarodnog vijeća za implementaciju mira.

“Naredba je izrečena bez podrške bilo kojeg drugog člana Upravnog odbora PIC-a. Njemačka je obavijestila Schmidta da ne podržava njegov potez. Schmidtovo nametanje paketa amandmana stoga predstavlja historijsku nisku tačku u jedinstvu poslijeratne politike Zapada u BiH. Vrlo je štetan na više razina”, upozorili su.

Tvrde da taj potez “popušta pred ucjenama” te “nagrađuje prijetnju HDZ-a i njegovu uspješnu instrumentalizaciju pravnih struktura u prošlosti, kao što je odluka u slučaju Ljubić” u kratkovidnom i uzaludnom nastojanju da spriječi postizbornu krizu.

Time se, tvrde, nastavlja “promašena zapadna politika prilagođavanja agendi etnonacionalista BiH” koja želi podijele BiH.

“Umjesto da ih obuzda, Zapad potkopava osnovne liberalno-demokratske vrijednosti i principe u ime svrsishodnosti i u korist pacifikacije. Posljednje dvije godine pregovora SAD-a i EU o “reformama izbornog zakona” s ciljem prilagođavanja Čoviću predstavljaju dubinu ove povijesti. Proglašavajući napredak uz nametanje nazadovanja, međunarodna zajednica signalizira etnokratima da bi njihovi dezintegrativni programi mogli definirati ne samo zapadnu politiku, već i sadašnjost i budućnost Bosne i Hercegovine”, ističu Weber i Bassuener.

Navode da cilj sprečavanja krize kroz smirivanje neće uspjeti čak i pod tim vlastitim uvjetima.

U oligarhijskom sistemu podjele vlasti u BiH, nijedna institucionalna regulativa nema moć da se suprotstavi namjernom političkom opstrukcionizmu. Institucionalno osnaživanje vladajućih etnonacionalističkih elita zasnovanih na etničkom, jednopartijskom razmišljanju sigurno neće postići željeni učinak”, ističu oni.

Također su mišljenja da se ovaj potez ne otvara put ka daljim reformama izbornog zakona koji su prijeko potrebni da bi se vratila osnova za Bosance koji se ne identificiraju kao članovi konstitutivnih naroda.

“To bi zahtijevalo provedbu više odluka Europskog suda za ljudska prava kojima bi se poništili elementi Ustava BiH koje te tri grupe daju isključivu supremaciju, a posebno sudske odluke u predmetima Sejdić-Finci i Zornić”, navode oni.

Upozoravaju da će Schmidtovi postupci upravo imati suprotan učinak.

“Dok te presude zahtijevaju promjenu ravnoteže između kolektivnih etničkih i individualnih prava u korist individualnih prava, promjene visokih predstavnika u političkom i izbornom sistemu produbljuju etničke i etnoteritorijalne podjele unutar sistema”, tvrde oni.

Šteta za još uvijek neophodan OHR

Weber i Bassuener također ističu da poredak koji je nametnuo Schmidt nanosi štetu instituciji samog OHR-a, te da “čini više štete nego što su godinama učinili bilo koji od njegovih prethodnika ili onih članova Vijeća za implementaciju mira koji su deceniju i polagali za zatvaranje OHR-a”.

“Od sada, braniti instituciju OHR-a – koja je potrebna, uz vojna sredstva odvraćanja, da bi se održao mir i podržavao napredak u Bosni sve dok je Dayton na vlasti – znači ne samo braniti je od tih aktera, već očigledno sada čak i od ciničnog stava Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i samog Visokog predstavnika”, tvrde oni.

Međutim, podcrtali su da sadašnja njemačka vlada također nosi odgovornost.

“Berlin, koji financira jezgro njemačkih savjetnika Schmidta, nije se javno opirao njegovom potezu, zalažući se za vlastitu politiku ne promoviranja daljeg podjela u BiH”, navode oni, te tvrde da je sada vrijeme da Berlin zahtijeva reviziju politike po pitanju BiH i Balkana.

Brojni članovi Europskog parlamenta izrazili su svoje neslaganje sa Schmidtovim postupcima, a austrijski zastupnik Zelenih Thomas Waitz nazvao ga je “šamarom u lice biračima”.

“Ova grozna epizoda također bi trebala potaknuti davno zakašnjelo razmišljanje u Washingtonu i Londonu, gdje su zakonodavci proteklih mjeseci izrazili zabrinutost zbog pravca politike u Bosni i šire na Zapadnom Balkanu”, navode Bassuener i Weber.

Tvrde da trenutna američka i europska politika nije u skladu sa stavom koji je liberalni demokratski Zapad zauzeo nakon ruske eskalacije svog iredentističkog rata protiv Ukrajine 24. veljače.

“Oni ne mogu održati moralni kredibilitet prilagođavanjem iskonskom nacionalizmu na Balkanu – u EU i NATO-u – dok se suočavaju s njim u Ukrajini. Biden i državni sekretar Antony Blinken trebali bi ovu epizodu vidjeti kao pokazatelj politike SAD-a koja je opasno zalutala – i koju treba ponovo promisliti od primarnih principa, zajedno sa saveznicima. Dok to ne urade, Sjedinjene Države efektivno provode politiku koja zapravo služi njihovim geopolitičkim protivnicima, umjesto da im se suprotstavlja”

 

(SB)

 

Related Posts

Muriz Memić nakon ročišta: Prvi put nakon sedam godina vidio sam strah u Alisinim očima kada je ušao prof. Dizdarević u sudnicu

Nakon ročišta održanog u Sudu BiH u predmetu “Dženan Memić” gdje su saslušani svjedoci, medijima se obratio otac ubijenog Dženana, Muriz Memić koji je izjavio da Alisa…

EMIR KUSTURICA O SVEMU POMALO: “Za ideju zajedništva zaslužan je Dodik, a Republika Srpska je jedna vrsta vremenske mašine

Andrićgrad je dokaz da Republika Srpska može da udomi sve vrste konfesija i etničkih grupa – kaže Kusturica   Reditelj idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica rekao je…

Detalji iz sudnice: Dr. Kučukalić rekao da li je Alisa Mutap imala povredu mozga i vratne kičme

U toku je ročište u Sudu Bosne i Hercegovine u slučaju “Dženan Memić” na kojem su do sada reprodukovana saslušanja dr. Abdulaha Kučukalića, vještaka psihijatrijske struke i…

Nenad Nešić: Neću dozvoliti povratak bh. državljana iz Sirije ni njihovoj djeci sve dok.

Ne znam čime su zadojena djeca koja su danas u Siriji i ne znam da li će biti bezbjedonosna prijetnja po bezbjednost BiH, naše djece ili moje…

SKANDALOZNO: RAK i Draško Milinović ne vide ništa sporno u veličanju Ratka Mladića

Agencija nema mandat da se upušta u način istraživanja i predstavljanja istorijskih događaja, navodi se u odgovoru RAK-a Ratko Mladić je pravosnažno osuđen za ratni zločin. To…

Zbog predmeta Respiratori, ali i drugih stvari.. – Disciplinska tužba protiv sudije Branka Perića

Postupak je pokrenut zbog donošenja odluka kojim se očigledno krši zakon, što se odnosi na presudu Novaliću i ostalima, ali i “neopravdanog kašnjenja u izradi odluka ili…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)