NAJVEĆI GUBITNICI OPĆIH IZBORA U BiH: Je li SBB koštala bliskost sa HDZ-om

Jedno od iznenađenja je sigurno Kanton Sarajevo gdje prvi put od osnivanja SBB neće imati zastupnike. Ako je SBB-u zamjerana koalicija sa SDA i izlazak iz Vlade KS i formiranje tzv. Vlade Petak 13 zajedno sa DF-om, onda kako objasniti rast glasova DF stranke.

 

Najveći gubitnik održanih Općih izbora je Savez za bolju budućnost Fahrudina Radončića. Cenzus nisu prošli u PS BiH, Parlamentu FBiH, dva najveća kantona Sarajevom i Tuzlanskom. Zapravo, izborili su samo jedan mandat u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona i u BPK.

Nakon izbornog debakla Radončić je raspustio sve stranačke organe. U roku od mjesec imenovat će osobu koja će preuzeti vođenje stranke i organizaciju vanrednog kongresa na kojem će biti izabrano novo rukovodstvo.

U septembru 2021. godine Radončić je trebao prepustiti stranku nekom drugom, a spominjalo se ime Nermina Džindića. Radončić je odlučio zbog molbe članstva ostati predsjednik. U novembru 2021. održan je kongres na kojem je ponovo potvrđen za predsjednika. Upravo je Džindić bio nosilac liste za PS BiH iz izborne jedinice 3 (KS i BPK) koji je osvojio 1.577 glasova.

Iako ove godine nije bio kandidat za Predsjedništvo BiH, ali ni na jednoj listi SBB-a, niko nije očekivao ovakav debakl. Radončić je do prije nekoliko mjeseci bio jedan od omiljenih sagovornika međunarodne zajednice, faktor koji je trebao biti spona “Bošnjaka i Hrvata (HDZ BiH)”. Bio je aktivni učesnik razgovora o izmjenama Izbornog zakona.

 

Upravo tu bi se mogao kriti razlog pada SBB-a.

Analizirajući rezultate iz 2018. godine kada je za PS BiH SBB dobio 67.599 glasova i dva kompenzaciona mandata Edita Đapo i Damir Arnaut koji je prešao u Našu stranku, i sa nedjeljnih izbora gdje je ukupno SBB dobio 23.195 na 93 posto obrađenih glasačkih mjesta, evidentno je da su se glasovi SBB-a slili drugim političkim strankama.

Najveći uspon doživio je NIP koji je 2018. godine izašao s listom za PS BiH iako su osnovani nekoliko mjeseci prije i osvojio 23.381 glas što nije bilo dovoljno za mandat, dok su četiri godine poslije peta stranka sa 70.344 glasa i dva mandata.  Dobar dio glasova SBB-a sigurno je uzeo NIP.

Kada je riječ o Parlamentu FBiH SBB je dobio 24.908 glasova što nije bilo dovoljno za cenzus, a 2018. godine imali su 70.571 i bili peta stranka u Federaciji BiH.

 

Jedno od iznenađenja je sigurno KS gdje prvi put od osnivanja SBB neće imati zastupnike. Ako je SBB-u zamjerana koalicija sa SDA i izlazak iz Vlade KS i formiranje tzv. Vlade Petak 13 zajedno sa DF-om, onda kako objasniti rast glasova DF-a.

Ali SBB je tokom kampanje žestoko napadao Željka Komšića, pa jedan od razloga pada SBB-a može se posmatrati i na taj način.

Kadrovi DF-a i Željko Komšić četiri godine su proveli u borbi protiv diskriminatorskog rješenja za Izborni zakon i ispunjavanje želja Dragana Čovića, dok je SBB bio njihov partner kako na pitanjima Izbornog zakona tako i partner u Vladi FBiH.

Kako je jedne prilike poručio predsjednik NIP-a SBB je poslan na klupu za rezervne igrače

 

(SB)

Related Posts

Denis i Dado su se upalili” – Kelmendi na suđenju za ubistvo policajaca: OSA je nudila milion maraka

Denis i Dado su rekli da OSA daje milion maraka nagrade ukoliko se otkrije gdje su puška i vozilo, rekao je Kelmendi U nastavku suđenja Savi Marinkoviću,…

Krvna osveta u Velikoj Kladuši: Izet Grahović dvije godine čekao Asmira Halilagića, ubicu brata Hasana

U Velikoj Kladuši sinoć je ubijen Asmir Halilagić. Asmir je izašao iz zatvora na dopust zbog primjerenog vladanja u KPZ Zenica, gdje je služio kaznu zbog ubistva…

POJAVIO SE VIDEO IZ BANJA LUKE – ŽENA UHVATILA MUŽA PROFESORA SA STUDENTKINJOM

  Skandal potresa Pravni fakultet u Banjoj Luci, jer je navodno profesor varao svoju ženu sa studentkinjom, a ona ih je uhvatila u prevari. Viši asistent na…

Nezapamćen incident na fudbalskom turniru u Splitu, sarajevskoj djeci pružena medicinska pomoć

Od 1. do 4. juna više od 3000 sportista iz 15 zemalja nastupilo je u sklopu Dalmatinko cupa na terenima u Splitu, Solinu, Kaštelima, Trogiru, Žrnovnici  …

ZNA LI NERMIN ŠTA RADI DENIS: Hoće li oštar sukob Bećirovića i Dodika ugroziti partnerstvo na nivou države

Nameće se i pitanje da li takav odnos može uticati na buduće djelovanje koalicije.   Nakon što je član Predsjedništva BiH Denis Bećirovićzatražio od Europske unije da,…

Nele Karajlić govorio o razlozima odlaska: Da sam ostao u Sarajevu još 15 dana.

Opcija je bila dakle da ostanem i nestanem, da odem na Pale ili u Beograd. Sa svojim pacifističkim pogledom na svijet, ja sam odlučio ići u Beograd”…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)