KONAKOVIĆ NAJAVIO POLITIČKU SMRT DVIJE STRANKE: Na njegovu žalost, “umrla” je samo jedna od njih

Aksiom političkih pregovora i odnosa bilo gdje u svijetu pa i kod nas je da stranka sa boljim izbornim rezultatom postavlja uslove i preuzima više pozicija, samo je u izvitoperenom svijetu Elmedina Konakovića to obrnuto, pa on potpuno ignoriše činjenicu da je koalicija DF-GS ostvarila bolji izborni rezultat od njegove koalicije NiP – SPU.

 

U nedavnom intervju za portal Radiosarajevo, lider NiP-a, Elmedin Konaković u svom prepoznatljivom maniru ponovo se pokušao predstaviti kao neupitni lider stranaka okupljenih oko kandidature Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH i lider tzv. Trojke iako mu to broj glasova njegovog NiP-a uopće ne daje za pravo.

Pored toga, govorio je o postizbornim koalicijama, obezvrijedio je dobar izborni rezultat koalicije “Željko Komšić za građansku državu”, koju čine Demokratska fronta i Građanski savez i (ponovo) najavio političku smrt DF-a na narednim lokalnim izborima.

“DF neće preživjeti lokalne izbore ako se ne distancira od SDA. Karizma vrijedi na Općim izborima, ali na Lokalnima se pokaže njihova realna snaga”, poručio je Konaković potpuno prelazeći preko činjenice da je nestanak DF-a sa političke scene najavio već krajem 2020. godine, nakon lokalnih izbora.

On je u intervju za televiziju FACE u novembru 2020. godine kazao da su SBB i DF iznevjerili svoje glasače i da polako nestaju, te da će ih njegova stranka u potpunosti izbrisati.

Te dvije stranke su se predstavljale kao alternativa i budile lažnu nadu kod naroda. Onda su uzimali žetone na izborima i trčali pred centralu SDA i čekali da im se daju neke pozicije. Zato će nestati, rekao je I Elmedin Konaković.

Dodao je tada samouvjereno da će “SBB i DF debelo iskihati za izdaju koju su napravili prema onima koju su imali nadu da će Četvorka (SDP, NiP, NS, NBL) nešto praviti”.

Dvije godine kasnije, na Konakovićevu žalost, samo jedna stranka je doživjela političku “smrt” od dvije kojima je to predvidio – sa političke scene skoro je nestao Savez za bolju budućnost. Ali, Konaković je sa liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem u međuvremenu izgladio do tada nimalo dobre odnose, postao je miljenik Dnevnog avaza i SBB-ove rezultate više ne smije komentarisati.

Doduše, to ne treba da iznenađuje. Jedino što Radončić svom dugogodišnjem savezniku Draganu Čoviću sada može da ponudi jeste agresivna medijska promocija lidera koji je u Neumu „bio pridobiven“.

Sa druge strane, Demokratska fronta je nakon duže stagnacije ostvarila zavidan rezultat, ali to nije spriječilo Konakovića da istupi arogantno i maliciozno.

“Nikad nisam rekao da ne želim i da ne pristajemo na DF i koaliciju. Nemam ništa protiv da se skupi snažan blok na pro-bosanskohercegovačkim pozicijama. Ako treba da NiP od sebe da koju poziciju, vrlo rado ćemo to uradit“, poručio je Konaković uživljen u ulogu srednjovjekovnog vlastelina koji daje i uzima.

Aksiom političkih pregovora i odnosa bilo gdje u svijetu pa i kod nas je da stranka sa boljim izbornim rezultatom postavlja uslove i preuzima više pozicija, samo je u izvitoperenom svijetu Elmedina Konakovića to obrnuto, pa on potpuno ignoriše činjenicu da je koalicija DF-GS ostvarila bolji izborni rezultat od njegove koalicije NiP – SPU.

Osim što je osvojila poziciju člana Predsjedništva BiH, Koalicija DF-GS ostvarila je bolji izborni rezultat od koalicije NiP- SPU u utrci za Parlamentarnu skupštinu BiH, za Zastupnički dom Federacije BiH, za Skupštinu Unsko-sanskog kantona, za Skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona, za Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona i za Skupštinu Tuzlanskog kantona, dok je koalicija NiP-SPU bila uspješnija u samo tri kantona – Srednjobosanskom, Sarajevskom i Bosanskopodrinjskom.

(SB)

 

Related Posts

Denis i Dado su se upalili” – Kelmendi na suđenju za ubistvo policajaca: OSA je nudila milion maraka

Denis i Dado su rekli da OSA daje milion maraka nagrade ukoliko se otkrije gdje su puška i vozilo, rekao je Kelmendi U nastavku suđenja Savi Marinkoviću,…

Krvna osveta u Velikoj Kladuši: Izet Grahović dvije godine čekao Asmira Halilagića, ubicu brata Hasana

U Velikoj Kladuši sinoć je ubijen Asmir Halilagić. Asmir je izašao iz zatvora na dopust zbog primjerenog vladanja u KPZ Zenica, gdje je služio kaznu zbog ubistva…

POJAVIO SE VIDEO IZ BANJA LUKE – ŽENA UHVATILA MUŽA PROFESORA SA STUDENTKINJOM

  Skandal potresa Pravni fakultet u Banjoj Luci, jer je navodno profesor varao svoju ženu sa studentkinjom, a ona ih je uhvatila u prevari. Viši asistent na…

Nezapamćen incident na fudbalskom turniru u Splitu, sarajevskoj djeci pružena medicinska pomoć

Od 1. do 4. juna više od 3000 sportista iz 15 zemalja nastupilo je u sklopu Dalmatinko cupa na terenima u Splitu, Solinu, Kaštelima, Trogiru, Žrnovnici  …

ZNA LI NERMIN ŠTA RADI DENIS: Hoće li oštar sukob Bećirovića i Dodika ugroziti partnerstvo na nivou države

Nameće se i pitanje da li takav odnos može uticati na buduće djelovanje koalicije.   Nakon što je član Predsjedništva BiH Denis Bećirovićzatražio od Europske unije da,…

Nele Karajlić govorio o razlozima odlaska: Da sam ostao u Sarajevu još 15 dana.

Opcija je bila dakle da ostanem i nestanem, da odem na Pale ili u Beograd. Sa svojim pacifističkim pogledom na svijet, ja sam odlučio ići u Beograd”…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)