KUHA BOSANSKI LONAC: Komšić uputio zahtjev Ustavnom sudu zbog odluka Christiana Schmidta

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti odredaba Ustava Federacije BiH koje je nametnuo Visoki predstavnik, saznaje Ljudski.ba.

Željko Komšić je od Ustavnog suda zatražio i donošenje privremene mjere u ovom slučaju.

Iz Komšićevog kabineta je upućen akt Centralnoj izbornoj komisiji BiH u kojem se traži od te institucije da ne primjenjuje Schmidtove odredbe dok Ustavni sud BiH ne donese konačnu odluku po ovom zahtjevu.

 

Podsjetimo, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nametnuo je u izbornoj noći 2. oktobra izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine samo sat nakon što su u zemlji završeno glasanje na općim izborima, no rekao je da izmjene neće utjecati na glasove glasača.

“One se ne odnose na direktne izbore, već na post-izborne pregovore o stranačkim koalicijama te uspostavu indirektno izabranih tijela”, rekao je on u pismu koje je objavljeno na web stranici Ureda visokog predstavnika (OHR).

“Nametnuo sam mjere koje će unaprijediti funkcionalnost institucija u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine. One će omogućiti svim građanima da se njihov glas čuje i osigurati im da ih zaista i predstavljaju oni koje su izabrali”, napisao je Christian Schmidt.

Suština odluka visokog predstavnika tiče se rokova za formiranje vlasti u FBiH.

 

 

Odluka o Domu naroda FBiH podrazumijeva da svaki od klubova konstitutivnih naroda BiH, Srbi, Hrvati i Bošnjaci, ima po 23 delegata, umjesto dosadašnjih 17.

Delegati u ovom domu federalnog Parlamenta biraju se u kantonalnim skupštinama, dok se zastupnici u Zastupničkom domu FBiH biraju direktno glasovima građana.

Prema Schmidtovoj odluci, svaki konstitutivni narod u svakom kantonu će imati mogućnost da ima barem jednog predstavnika u Domu naroda, ako je izabran u tom kantonu.

Nakon što je Schmidt nametnuo odluke, sve su glasnije reakcije onih koji smatraju kako su odluke visokog predstavnika zacementirale poziciju HDZ-a BiH u vlasti na svim razinama u narednim godinama, bez obzira na izborni rezultat.

 

(ljudski.ba)

Related Posts

Denis i Dado su se upalili” – Kelmendi na suđenju za ubistvo policajaca: OSA je nudila milion maraka

Denis i Dado su rekli da OSA daje milion maraka nagrade ukoliko se otkrije gdje su puška i vozilo, rekao je Kelmendi U nastavku suđenja Savi Marinkoviću,…

Krvna osveta u Velikoj Kladuši: Izet Grahović dvije godine čekao Asmira Halilagića, ubicu brata Hasana

U Velikoj Kladuši sinoć je ubijen Asmir Halilagić. Asmir je izašao iz zatvora na dopust zbog primjerenog vladanja u KPZ Zenica, gdje je služio kaznu zbog ubistva…

POJAVIO SE VIDEO IZ BANJA LUKE – ŽENA UHVATILA MUŽA PROFESORA SA STUDENTKINJOM

  Skandal potresa Pravni fakultet u Banjoj Luci, jer je navodno profesor varao svoju ženu sa studentkinjom, a ona ih je uhvatila u prevari. Viši asistent na…

Nezapamćen incident na fudbalskom turniru u Splitu, sarajevskoj djeci pružena medicinska pomoć

Od 1. do 4. juna više od 3000 sportista iz 15 zemalja nastupilo je u sklopu Dalmatinko cupa na terenima u Splitu, Solinu, Kaštelima, Trogiru, Žrnovnici  …

ZNA LI NERMIN ŠTA RADI DENIS: Hoće li oštar sukob Bećirovića i Dodika ugroziti partnerstvo na nivou države

Nameće se i pitanje da li takav odnos može uticati na buduće djelovanje koalicije.   Nakon što je član Predsjedništva BiH Denis Bećirovićzatražio od Europske unije da,…

Nele Karajlić govorio o razlozima odlaska: Da sam ostao u Sarajevu još 15 dana.

Opcija je bila dakle da ostanem i nestanem, da odem na Pale ili u Beograd. Sa svojim pacifističkim pogledom na svijet, ja sam odlučio ići u Beograd”…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)