KONAČNO DOBRE VIJESTI: Jednokratna pomoć za građane Federacije BiH

Nakon što je Vlada FBiH donijela odluku kojom je uspostavljen program novčane pomoći nezaposlenim osobama u okviru proračuna Federacije BiH za 2022., poznat je i konačan broj korisnika.

Vlada je ranije zadužila Federalni zavod za zapošljavanje, Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata i Federalno ministarstvo rada i socijalne politike da pripreme listu nezaposlenih osoba s evidencija službi za zapošljavanje na dan 31. kolovoza 2022., a iz koje će biti isključene osobe koje su dobile pomoć po drugim osnovama.

Nakon što su nadležna federalna ministarstva izvršila prečišćavanje popisa osoba koje su na dan 31. kolovoza 2022. imale status nezaposlene osobe (s popisa su brisane osobe koje su pravo na pomoć ostvarile kao pripadnici braniteljske populacije ili korisnici nekih drugih prava – neratni invalidi i civilne žrtve rata), na predmetnom popisu ostale su 278.673 osobe koje imaju pravo na isplatu jednokratne pomoći od 100 KM – kazali su iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Nezaposlene osobe dužne su najkasnije do 30. listopada, kraja tekućeg mjeseca, dostaviti nadležnoj županijskoj službi za zapošljavanje odnosno službama za zapošljavanje, valjan podatak o svom transakcijskom računu.

 

Za isplatu pomoći nezaposlenima potrebno je 27 milijuna KM, a za osiguranje sredstava zaduženo je Ministarstvo financija Federacije BiH.

POVEĆANJE MIROVINA

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, usvojila inicijativu o povećanju najnižih penzija, koju je pripremio premijer tog bh. entiteta Fadil Novalić.

“Federalna ministrica finansija, federalni ministar rada i socijalne politike i Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje zaduženi su da poduzmu korake i pripreme provedbene akte neophodne za povećanje najniže penzije u FBiH u najvišem mogućem procentu, u skladu sa odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju Federacije BiH”, saopšteno je iz Vlade Federacije BiH.

U obrazloženju inicijative za povećanje najnižih penzija je navedeno da se Federacija BiH suočava sa značajnim inflatornim pritiscima.

“Iako je rast cijena izazvan vanjskim faktorima, prije svega kao posljedica globalne pandemije i rata u Ukrajini, Vlada FBiH je već poduzela niz mjera kako bi zaštitila najranjivije kategorije”, navode iz federalne Vlade.

U 2022. godini su već povećane penzije i boračke naknade, te značajno veća sredstva izdvojena za poljoprivredu i robne rezerve s ciljem intervencije na cijene hrane. Također, usvojeni su zakoni koji pružaju materijalnu podršku određenim kategorijama, poput roditelja njegovatelja i djece koja dolaze iz materijalnog ugroženih porodica. FBiH takođe nastavlja sa subvencioniranjem cijene električne energije za domaćinstva, te ograničavanje marži kako bi spriječila moguće zloupotrebe trenutnog stanja radi ostvarivanja većih profita.

Također, u inicijativi je navedeno da je rast javnih prihoda u prvih šest mjeseci 2022. godini omogućio Vladi Federacije BiH da dodatno interveniše u vidu pružanja jednokratne finansijske pomoći u iznosu od 100 konvertibilnih maraka kategorijama koje su posebno pogođene inflacijom, a radi se o penzionerima, korisnicima prava boračko-invalidske zaštite, osobama sa invaliditetom, civilnim žrtvama rata, primaocima stalne novčane i druge materijalne pomoći i nezaposlenim osobama.

“Uvažavajući činjenicu da su penzioneri posebno teško pogođeni inflatornim udarima, te mogućnost intervencije na osnovu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju Federacije BiH, Vlada je opredijeljena da poveća najniže penzije u FBiH. Na ovaj način, Vlada ostaje privržena principu prema kojem višak javnih prihoda direktno usmjerava građanima kojima su oni najpotrebniji”,

(ljudski.ba)

Related Posts

LENDO: NASTAVLJA SE PRAKSA VRIJEĐANJA I OMALOVAŽAVANJA BOŠNJAČKOG NARODA U FEDERACIJI BIH

Posljednje imenovanje osobe koja je presuđivala logorašima u Žepču na poziciju savjetnika u Vladi Zeničko-dobojskog kantona pokazuje da se nastavlja praksa vrijeđanja i omalovažavanja bošnjačkog naroda u…

Džeko među najboljim na svijetu: Ostavio iza sebe Kanea, Rooneyja, Higuaina i mnoge druge

Specijalizirani fudbalski portal Transfermarkt objavio je zanimljivu listu najboljih strijelaca u 21. vijeku Parametri koji su korišteni za kreiranje liste najboljih strijelaca ovog vijeka su golovi u…

U SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI POGINULA DJEVOJKA IZ ZENICE: OGLASILA SE POLICIJA

Na magistralnom putu u mjestu Polje, općina Busovača, jutros u 5, 45 sati dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj je smrtno stradala ženska osoba inicijala B.N. (1988)…

Za savjetnika u Vladi ZDK imenovan Marijan Jukić koji je presuđivao logorašima u Žepču, reagirao Refik Lendo

Posljednje imenovanje osobe koja je presuđivala logorašima u Žepču na poziciju savjetnika u Vladi Zeničko-dobojskog kantona pokazuje da se nastavlja praksa vrijeđanja i omalovažavanja bošnjačkog naroda u…

AMERIČKI AMBASADOR ISTOG MIŠLJENJA KAO I BAKIR IZETBEGOVIĆ: BUDUĆNOST BIH JE U DOBRIM RUKAMA

Sjećate li se izjave Bakira Izatbegovića, predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA), koji je tokom gostovanja u Ramazanskom programu Hayat TV-a kazao „..I dokle god su pune džamije…

Postoji li skriveni scenario: Hoće li stranci smijeniti Milorada Dodika

Ono što je pogoršalo poziciju Milorada Dodika među određenim međunarodnim krugovima jeste njegovo vrlo jasno stavljanje na stranu Rusije Nakon što se u nekoliko navrata u javnosti…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)