PREDSJEDNIK CIK-a POTVRDIO: “Otvarat ćemo vreće i u Sarajevu, postoji problem na određenim biračkim mjestima

Komentirao je i prijavu CiK-a protiv lidera SNSD-a Milorada Dodika zbog vrijeđanja i verbalnih napada na njihovu članicu. Rekao je da su odmah obavijestili Direkciju za koordinaciju policijskih tijela te da je Vanja Bjelica-Prutina dobili 24-satnu policijsku zaštitu.

Zbog različitih malverzacija u entitetu RS predaju se krivične prijave i ponovo broje glasovi. Otvara to brojna pitanja o transparentnosti izbornog procesa u Bosni i Hercegovini. Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović kazao je kako avioni idu na kerozin, a da su kerozin CIK-a birački odbori.

“Avion ne može poletjeti bez kerozina, a naš kerozin su birački odbori. Ako se u lancu napravi jedna greška ona će se odraziti na vrh piramide. Nemoguće je u Sarajevu utvrditi tačne rezultate ako prethodno nije na 6.000 biračkih mjesta tačno urađeno – rekao je za on.

Na sastancima prije izbora donesen je akcioni plan kako bi se trebalo postupati i na sam dan izbora. Lično sam utvrdio da postoji 14 pojavnih oblika mogućih izbornih prevara. CIK mora postupiti prema odredbi da ako se smatra da je učinjeno krivično djelo dužan je prijaviti Tužilaštvu. Pri tom je obavezan sačuvati sve dokaze o eventualnom krivičnom djelu. Spremni smo da sve dostavimo Tužilaštvu”, naveo je Arnautović.

Kaže kako svaka izborna komisija, u BiH ih ima 143, dužna je da to uradi. Kako kaže, može se postaviti pitanje zašto nemamo prijave od općinskih/gradskih izbornih komisija.

 

Nameće se pitanje kako jedno tužilaštvo podigne optužnicu, a drugo za isti pravni zahtjev odbije. Već danas traže od nas Tužilaštvo BiH dokumentaciju nakon što su dobili krivičnu prijavu, 13. čini mi se, protiv članova CIK-a, dakle rade”, ironično je kazao Arnautović.

Naveo je stranke imaju monopol da biraju biračke odbore, a onda ih one instruiraju kako da krše zakon.

“Birački su odbori državni organi sa mandatom na jedan dan. Kad budu imenovani oni trebaju zaboraviti svoju stranku, a oni obrnuto rade. Inicijativa je da se monopol od političkih stranaka oduzme. Zagovornik sam da tamo makar predsjednik bude državni službenik, da potpisuje izjavu na jedan dan da će potpunu odgovornost snositi ako budu malverzacije uključujući i da dobije otkaz. To se mora zakonom urediti”, pojasnio je Arnautović.

Smatra da mora doći do novih tehnologija, skeniranju listića te raditi na brzom transfere nakon zatvaranja biračkih odbora. Za sve je kako kaže potrebna politička volja.

Gnjev javnosti se mora usmjeriti na pravu adresu – dodao je on.

Potvrdio je da postoji problem s brojanjem glasova u Kantonu Sarajevo.

“Problem je napravljen na biračkim mjestima. Morat ćemo vjerovatno donijeti odluku o otvaranju vreća u određenim biračkim odborima. Centar za brojanje je prebukiran. Nismo planirali da ćemo otvarati vreće za RS jer nismo još završili ni brojanje pošte. Uporedo ta dva procesa radimo, pa ćemo se malo strpiti za KS”, kazao je Arnautović.

Komentirajući malverzacije i nelogičnosti kazao je da je nemoguća misija da kandidat ima više glasova od stranke, ako se ispravno popunjava.

“Nismo to mi radili, to radi birački odbor. Kako je prošlo prvu provjeru, pa na objedinjavanju u općini drugu”, pita se Arnautović.

Komentirao je i prijavu CiK-a protiv lidera SNSD-aMilorada Dodika zbog vrijeđanja i verbalnih napada na njihovu članicu. Rekao je da su odmah obavijestili Direkciju za koordinaciju policijskih tijela te da je Vanja Bjelica-Prutina dobili 24-satnu policijsku zaštitu.

“Ne smijemo da se petljamo u rad pravosudnih institucija, ali ukazali smo na činjenice da su za vrijeme lokalnih izbora bile gnusne izjave prema toj članici CIK-a. Ona je ispravno postupila i podnijela krivičnu prijavu protiv te osobe. Sad je oktobar i još nema tužilačke odluke, a saslušana je tek u janaru ove godine. Tad se nije reagiralo i uslijedili su novi napadi” kaže Arnautović.

 

(SB)

 

Related Posts

Muriz Memić nakon ročišta: Prvi put nakon sedam godina vidio sam strah u Alisinim očima kada je ušao prof. Dizdarević u sudnicu

Nakon ročišta održanog u Sudu BiH u predmetu “Dženan Memić” gdje su saslušani svjedoci, medijima se obratio otac ubijenog Dženana, Muriz Memić koji je izjavio da Alisa…

EMIR KUSTURICA O SVEMU POMALO: “Za ideju zajedništva zaslužan je Dodik, a Republika Srpska je jedna vrsta vremenske mašine

Andrićgrad je dokaz da Republika Srpska može da udomi sve vrste konfesija i etničkih grupa – kaže Kusturica   Reditelj idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica rekao je…

Detalji iz sudnice: Dr. Kučukalić rekao da li je Alisa Mutap imala povredu mozga i vratne kičme

U toku je ročište u Sudu Bosne i Hercegovine u slučaju “Dženan Memić” na kojem su do sada reprodukovana saslušanja dr. Abdulaha Kučukalića, vještaka psihijatrijske struke i…

Nenad Nešić: Neću dozvoliti povratak bh. državljana iz Sirije ni njihovoj djeci sve dok.

Ne znam čime su zadojena djeca koja su danas u Siriji i ne znam da li će biti bezbjedonosna prijetnja po bezbjednost BiH, naše djece ili moje…

SKANDALOZNO: RAK i Draško Milinović ne vide ništa sporno u veličanju Ratka Mladića

Agencija nema mandat da se upušta u način istraživanja i predstavljanja istorijskih događaja, navodi se u odgovoru RAK-a Ratko Mladić je pravosnažno osuđen za ratni zločin. To…

Zbog predmeta Respiratori, ali i drugih stvari.. – Disciplinska tužba protiv sudije Branka Perića

Postupak je pokrenut zbog donošenja odluka kojim se očigledno krši zakon, što se odnosi na presudu Novaliću i ostalima, ali i “neopravdanog kašnjenja u izradi odluka ili…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)