PREBROJAVANJE BOŠNJAKA: DF i S BiH drže ključeve Doma naroda F BiH, 11-orka je skroz podbacila u kantonima

HDZ BiH se igra s političkim partijama iz Sarajeva, bajajući kost oko koje treba da se bore. Dok Čović tvrdi da će u koaliciju s onim koji ovladaju Domom naroda iz Hrvatske Željana Zovko odbacuje bilo kakvu pomisao o koaliciji sa SDA.

Još smo daleko od konačnih rezultata izbora u BiH. Isto je i sa odlukom o popuni Doma naroda F BiH o čemu tek treba da sjednu stručnjaci iz OHR-a i predstavnici CIK-a. I bez Čovićevog stava svima je jasno da za formiranje vlasti na federalnom i državnom nivou ključnu ulogu mogu imati većine u Domu naroda. Zato se već podigla velika prašina oko formiranja vlasti iza koje se krije stvarna briga može li se SDA stranka potpuno izbaciti iz igre, posebno ako trojka ne računa na DF.

SDA i Demokratska fronta na državnom nivou imaju skoro 80.000 glasova više od sarajevske trojke u kojoj je opet SDP jači nego NIP i Naša stranka zajedno.Slično je i kada su u pitanju glasovi za Parlament FBiH samo što je prednost SDA i DF-a veća za još 10.000.

U USK trojka kao takva nije parlamentarna. SDP i NIP imaju oko 11.000 glasova, sa NES-om mogu dostići 30.000. SDA ima 20.000, sa POMAK-om i DF-om dostižu 34.000.

 

SDA je bila ubjedljiva i u ZDK gdje je osvojila skoro 40.000 glasova. Trojka bi morala okupiti sve stranke koje pretenduju na klub Bošnjaka da bi preglasala SDA.

Najveća bitka je u Goraždu gdje se navodno oko trojke već okupila većina potrebna za formiranje vlasti. Riječ je o širokoj koaliciji u kojoj se čak računa i na DF, ali iz ovog kantona u Dom naroda ide samo jedan Bošnjak. Već se zna da bi to trebao biti član NIP-a.

U SBK SDA sama ima sama skoro duplo više glasova od SDP-a i NIP-a koji su jedini iz 11 -torke parlamentarni. Slično je u SBK gdje su od trojke prošli SDP i NIP koji i uz podršku NES-a npo broju glasova ne prebacuju SDA

Trojka najbolje stoji u Sarajevu gdje su zajedno brojniji od SDA, ali pitanje je da li bez drugih partnera mogu ovladati klubom Bošnjaka.

Za formiranje kluba Bošnjaka u Parlamentu F BiH mogle bi biti ključni kantoni u kojima Bošnjaci nemaju većinu, a tamo su prag uglavnom prelazili SDA i SDP.

Ovi podaci jasno pokazuju da će Stranka za BiH biti važan faktor u krojenju većin u Klubu Bošnjaka na federalnom nivou. Za sada je izvjesno da su u BPK stali na stranu trojke. Cijena u ostalim kantonima tek treba da se odredi.

S druge strane otvara se pitanje uloge SDP-a koji po izbornom rezultatu prednjači u odnosu na ostale partnere, a prema političkoj kombinatorici ključ bi mogao biti u tome ko bi mogao predsjednuiku ove partije ako ne dobije kompenzacioni mandat u Parlamentu BiH ponuditi mandat u Domu naroda BiH.

Ako bi Čović poslušao Zovko moglo bi se desiti da sam sruši priču o legitimnim predstavnicima naroda, osim ako Christian Schmidt ne nađe neku novu formulu da HDZ-u osigura i partnere za vlast.

(ljudski.ba)

 

Related Posts

Krvna osveta u Velikoj Kladuši: Izet Grahović dvije godine čekao Asmira Halilagića, ubicu brata Hasana

U Velikoj Kladuši sinoć je ubijen Asmir Halilagić. Asmir je izašao iz zatvora na dopust zbog primjerenog vladanja u KPZ Zenica, gdje je služio kaznu zbog ubistva…

POJAVIO SE VIDEO IZ BANJA LUKE – ŽENA UHVATILA MUŽA PROFESORA SA STUDENTKINJOM

  Skandal potresa Pravni fakultet u Banjoj Luci, jer je navodno profesor varao svoju ženu sa studentkinjom, a ona ih je uhvatila u prevari. Viši asistent na…

Nezapamćen incident na fudbalskom turniru u Splitu, sarajevskoj djeci pružena medicinska pomoć

Od 1. do 4. juna više od 3000 sportista iz 15 zemalja nastupilo je u sklopu Dalmatinko cupa na terenima u Splitu, Solinu, Kaštelima, Trogiru, Žrnovnici  …

ZNA LI NERMIN ŠTA RADI DENIS: Hoće li oštar sukob Bećirovića i Dodika ugroziti partnerstvo na nivou države

Nameće se i pitanje da li takav odnos može uticati na buduće djelovanje koalicije.   Nakon što je član Predsjedništva BiH Denis Bećirovićzatražio od Europske unije da,…

Nele Karajlić govorio o razlozima odlaska: Da sam ostao u Sarajevu još 15 dana.

Opcija je bila dakle da ostanem i nestanem, da odem na Pale ili u Beograd. Sa svojim pacifističkim pogledom na svijet, ja sam odlučio ići u Beograd”…

Nermin Nikšić spreman na kompromis sa Čovićem i Dodikom, Izborni zakon prilagoditi političkim i društvenim situacijama

Federalni premijer Nermin Nikšić koji od 28. aprila vodi Vladu FBiH zahvaljujući odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta danas je osjetio potrebu da pojasni svoje sastanke sa Miloradom…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)