00 A KAO NE MIJEŠAJU SE/ Sattler poručio: ‘Nema šanse da ostane Novalić još četiri godine’

Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, kazao je kako “nema šanse” da i naredne četiri godine ostane Vlada Federacije BiH na čijem je čelu Fadil Novalić. On je u Danu uživo na N1 također komentarisao potez izaslanstva NSRS-a da posjete Moskvu na godišnjicu invazije Rusije na Ukrajinu poručivši da to samo “dalje izolira Republiku srpsku”.

NATO ističe da su Gruzija, Moldavija i BiH posebno ugrožene od Rusije, kakvo je mišljenje EU?

Ono što smo uradili tri dana nakon invazije, da smo uduplali svoje prisustvo u okviru EUFOR-a, jasno pokazuje naš stav. Mi u ovom momentu ne vidimo pravu prijetnju (Rusije prema BiH op.a.).

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je kako je NATO prvi prioritet BiH, a EU sekundarni?

To je sloboda govora i pravo na mišljenje. Ali ako pogledate kolika je stopa prihvaćenosti evropskih intergacija i članstva u NATO među građanima onda je jasno kako je EU, zapravo, jedini geostrateški cilj u vezi kojeg su svi saglasni. Mislim da je to realni pristup. Trenutačno eurointegracija imaju mnogo veću šansu za približavanje i konačno članstvo.

Ulijeva li vam nova državna vlast povjerenje, dali ste im rok do ljeta?

Ulijeva mi povjerenje jer smo imali u rekordnom vremenu formiranu vlast na državnom nivou, u tri mjeseca, i to je nešto čemu ranije nismo svjedočili. Sviđa mi se kod nove koalicije da imaju programsku osnovu. Svima je jasno da su pomaci itekako potrebni. Slažem sa sa Cvijanović koja kaže da treba ići paket po paket (reformi), ne može sve odjednom. Ja sam zaista uvjeren da će se taj prvi korak desiti (do ljeta).

Da li su se promijenili SNSD i HDZ, koje ste kritikovali da su kočničari evropskih zakona?

Ovoj koaliciji je jasno da moraju pokazati rezultate. Sad treba napraviti pomak. Ja jesam govorio o nedostatku jednog pogonskog goriva u prethodnoj koaliciji.

Šta ako ništa ne bude do juna?

Mi imamo svoje određene procedure, poznato vam je da Evropska komisija za sve zemlje priprema izvještaj, on se objavljuje u oktobru. Dakle, sve što se uradi do ljeta bit će dio ovog izvještaja. Uvjeren sam da će biti napretka.

Nismo se proslavili na prvom ispitu, nije bilo odluke Vijeća ministara BiH o slanju pomoći Turskoj i Siriji?

Ova zemlja treba da bude ponosna na svoje heroje, spasioce, koji su otišli i riskirali svoje živote. Moramo ih sve pohvaliti. Tu je također nevjerovatna pomoć običnih građana, pomozi.ba…. Što se tiče konkretne organizacije jesam kritički nastupio jer je bukvalno prošle godine BiH postala dio mehanzima pomoći. Dobijaju jako mnoge podrške iz Brisela. Zar nije logično kad imate sto ekipa da idu pod jednim mehanizmom?

Da li je ovo indikacija da neko ne želi zajedništvo? Milorad Dodik vas je na povratku spasilaca iz Rs kritikovao rekavši da njega ne zanima ujedinjena pomoć. Vas i EU je nazvao bordelom?

Možda njega ne zanima, ali zanima njegove ljude.

Ne smeta vam što vas i EU zove bordelom?

Ja imam svoj vokabular i etiku koju primijenjujem. Riječi i terminologija pojedinih političara je njihov izbor.

Dodik negira genocid, odlikuje Putina, izaslanstvo NSRS-a ide u Moskvu… gdje je crvena linija?

Ovo jeste veliki problem. Naše očekivanje od zemalja koje žele postati članice EU da trebaju se uskladiti sa našom vanjskom i sigurnosnom politikom. Ono što ne očekujemo i potpuno je pogešno jeste odlikovanje Putina, u trenutku kad je izvršio invaziju, kad predsjedavajući NSRS-a odlazi u Moskvu na godišnjicu invazije… to dalje izolira Rs i to nije u njenom interesu. Negiranje genocida nema mjesta u Evropi.

I onda kažete da vjerujete da će nas ova nova vlast uvesti u EU?

Mi nismo naivni, znamo da se stvari neće preko noći promijeniti.

Da li je vrijeme za sankcije Dodiku?

To je odluka 27 zemalja članica EU. Postoji okvir za sankcije.

Da li će i dalje ostati ova Vlada Federacije BiH?

Nema šanse, neće biti još četiri godine tehničkog mandata. Vrijeme je da zaključimo vlast u Federaciji BiH. Ja ne mogu ni da zamislim da bi bilo kojem odgovornom političaru bio interes da blokira. Bit će pritiska i reakcije samih građana. Definitivno neće biti još četiri godine blokada i tehničkog mandata.

Related Posts

PREMIJER FBiH NERMIN NIKŠIĆ: “Ponovo pozivamo Srbiju da izruči ratnog zločinca i omogući zadovoljenje pravde…”

Povodom Dana žalosti kao znak sjećanja na masakr u Tuzli, oglasio se federalni premijer Nermin Nikšić. „Taj dan je sve bilo puno mladih ljudi, svaka ulica, svaki lokal……

Vukanović otkriva da je Vojin Mijatović agent srbijanske BIA-e

Nebojša Vukanović je gostujući u Pressingu TV N1 optužio ministra ministra razvoja, poduzetništva i obrta FBiH Vojina Mijatovića (SDP) da je pod kontrolom obavještajnih službi, konkretno srbijanske…

Reisul-ulema Kavazović: Kada političari uzmu pravdu u svoje ruke, niko od nas nije nevin

Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH dr. Husein-ef. Kavazović oglasio se večeras na svom zvaničnom Facebook profilu pitajući jesu li Bošnjaci doista najveći i jedini kriminalci ili…

Naša zemlja se sama branila: Komšić o razlici između rata u Ukrajini i Bosni i Hercegovini

Ambasador Ukrajine za BiH Vasilj Kirilič ukazao je na činjenicu da kada ruski agresor ne ostvari željene vojne ciljeve, tada se najčešće okreću uništavanju civilne infrastrukture i…

Na prozorima sarajevske Vijećnice 31. maja bit će postavljeni bijeli čaršafi za 102 ubijeno dijete Prijedora

Danas je u kabinetu gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić – Londrc upriličen prijem za delegaciju AntiDayton pokreta povodom nedavnih aktivnosti u Turskoj. Tim povodom gradonačelnica Sarajeva željela je…

MINISTAR MUP-a FEDERACIJE BiH RAMO ISAK OTKRIVA: “U toku su akcije hapšenja, mnogi ljudi su lišeni slobode

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Isak Ramo rekao je da se u Unsko-sanskom kantonu trenutno vode ozbiljne akcije hapšenja više lica osumnjičenih za teška kriminalna djela  …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)