ČEKA ZELENO SVJETLO PIC-a: Schmidt će do ponoći reagovati na Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske?

Ovaj zakon usvojen je krajem decembra prošle godine u NSRS-u.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christan Schmidt danas do ponoći reagirat će kako bi spriječio stupanje na snagu Zakona o nepokretnoj imovini u Republici Srpskoj (RS), saznaje N1 iz diplomatskih izvora.

Vijeće za implementaciju mira (PIC) danas vanredno zasjeda, a još prošle sedmice iz Ureda visokog predstavnika u BiH je zatraženo da Ustavni sud BiH hitno reaguje kada je riječ o stupanju na snagu Zakona o nepokretnoj imovini u RS kako bi se, kako su naveli, prevenirala nepovratna šteta.

N1 iz diplomatskih izvora saznaje da Vijeće za implementaciju mira daje zeleno svjetlo Schmidtu da reaguje i njegova reakcija se očekuje do ponoći.

 

Podsjetimo, prema Zakonu o nepokretnoj imovini koji je usvojen u Narodnoj Skupštini u RS-u sva nepokretna imovina koju koriste vlasti RS-a, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, javne ustanove i sve druge službe koje je osnovao taj bh. entitet pripada njima.

Ovaj zakon usvojen je krajem decembra prošle godine u NSRS-u.

Zakon istog naziva koji je bio prvobitno usvojen početkom februara protekle godine visoki predstavnik u BiH ga je suspendovao u aprilu i donio odluku o nesprovođenju do odluke Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud BiH je u septembru stavio zakon van snage, ali je u NSRS novi zakon usvojen, vrlo sličan starom izuzev odredbe da se zakon ne odnosi na imovinu koja je do 31. decembra 1991. godine vođena kao imovina Bosnei Hercegovine.

Podsjetimo, Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom iz 2005. godine, koji je nametnuo tadašnji visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown, zabranjeno je raspolaganje državnom imovinom sve do usvajanja novog zakona na nivou BiH, koji utvrđuje koja imovina pripada kojem nivou vlasti.

(SB)

Related Posts

DOPRINIO ATMOSFERI LINČA…”: Helsinški parlament prekida saradnju sa Gradom Banjaluka zbog Stanivukovića

Podsjećaju da je patrijarhat oblik društvene ogranizacije koji obilježava potpuna dominacija muškaraca nad ženama koja se izražava kroz različite društvene prakse i običaje. Helsinški parlament građana, kao…

U 41 državnoj instituciji 159 Bošnjaka manje nego što im pripada, Hrvati i Srbi imaju prednosti

Zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović postavio je zastupničko pitanje za 76 institucija na nivou BiH o broju uposlenih i nacionalnoj strukturi službenika i uposlenika. Do sada je dobio…

Prijetnja članu Predsjedništva Bećiroviću je crveni alarm za cijelu državu i sve njene institucije!

  Predsjednik manjeg bosanskohercegovačkog entiteta Milorad Dodik do sada je koristio razne mehanizme i metode slabljenja i ugrožavanja države BiH i njenih institucija. Dolazilo je do potpune…

ŽELJKA CVIJANOVIĆ KOMENTIRALA ZAHTJEV SVOG KOLEGE IZ PREDSJEDNIŠTVA BiH: “Ako imovina nije entitetska, zašto tražite da je se odreknemo?”

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović kaže da je “pitanje imovine jedna od mnogobrojnih antidejtonskih inicijativa koje se u BiH nastoje realizovati u sadejstvu političkog Sarajeva i međunarodnog…

LJULJA SE KOALICIJA U PARLAMENTU BIH: Ilija Cvitanović nije izabran za predsjednika Komisije za nadzor nad OSA-om, iz HDZ-a optužili Bošnjake i napustio sjednicu!?

Ispostavilo se da nije bilo dovoljno glasova za izbor Ilije Cvitanovića, jer se na sjednici nije pojavio Kemal Ademović, član iz stranke NiP-a. Prema informacijama od jutros…

VLAST U DRHTAVIM RUKAMA, KOJOVIĆ NAPUSTIO SJEDNICU: “‘Trojkaši’ isporučili HDZ-u i SNSD-u mehanizam blokade i nema potrebe da se sad ljute.

Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, glasovima HDZ-a i SNSD-a, nije prihvatila dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim se kažnjava narušavanje suvereniteta BiH…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)