“PRIRODNO JE BILO DA DOĐEMO OVDJE”: Johann Sattler održao sastanak s novim vlastima…

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Johann Sattler u posjeti je Zeničko-dobojskom kantonu, gdje je već održao sastanak s premijerkom Amrom Mehmedićem i članovima radnog predsjedništva Skupštine ZDK, predvođenih predsjedavajućim Skupštine ZDK Dejanom Kovačevićem.

U sklopu političkog dijaloga pod nazivom “Napredak je nadohvat ruke”, Sattler je naglasio kako je ovo samo prva u nizu planiranih posjeta lokalnim zajednicama širom BiH koje za cilj imaju “potvrdu posvećenosti EU evropskom putu BiH te naglasiti poruke da je napredak na tom putu nadohvat ruke”.

Posjeta je, dodao je, uslijedila nakon okončanih Općih izbora te dodjele kandidatskog statusa BiH u decembru 2022. godine, a što je “važna prekretnica na tom putu za BiH”.

“ZDK je bio među prvima gdje su formirane nove vlasti i prirodno je bilo da prvo posjetimo Zenicu. U razgovorima s premijerkom i predsjedavajućim SZDK, imali smo jednu konstruktivnu i pozitivnu raspravu”, kazao je Sattler.

BiH je dodjelom kandidatskog statusa i formalno preuzela dodatne obaveze, koje podrazumjevaju “preuzimanje pravne stečevine, dakle zakonodavstva EU u domaću legislative”. BiH je, dodao je, zemlja s kompleksnim uređenjem, ali svaki nivo vlasti ima i svoju zadaću koju treba uraditi, prenosi Fena.

“Naravno, razgovarali smo o konkretnim temama i konkretnim projektima s rukovodstvom ZDK. Jedan od takvih projekata započet je prije godinu dana, a riječ je o rekonstrukciji zgrade Općinskog suda, koja se približava svom završetku i koja bi trebala biti gotova sredinom ove godine. Posebno smo se dotakli pitanja kurikularne reforme, uvrštavanja nalaza studija istraživanja PISA-e u nastavne planove i programe te, neminovno, samim tim kada ste u Zenici i ZDK, neizbježna tema je pitanje energetike i smanjenja zagađenja”, istakao je Sattler.

Spomenuo je i pitanje novog izvora zagrijavanja Kantonalne bolnice u Zenici. Radi se o zajedničkom projektu EBRD-a i EU, u koji je i on bio uključen, a na kojem su, također, aktivnosti u toku.

BiH je, kazao je, imala obavezu da izradi i Akcioni plan energetske tranzicije sa uglja na obnovljive izvore energije, koji je dostavljen EU te se sada razmatra i analizira. Izrazio je uvjerenje da će spomenuti plan “dobiti pozitivnu ocjenu i proći proces ratifikacije” te da će, već krajem narednog mjeseca, početi i isplate sredstava namijenjenih Bosni i Hercegovini

“Pomoć bi, prije svega, trebala da ide najugroženijim domaćinstvima – preko 160.000 dobit će ovakvu vrstu podrške. Osim toga, tu su mala i srednja preduzeća koja se suočavaju sa određenim poteškoćama. Pored toga, još i pomoć za izolaciju i unapređenje energetske efikasnosti za 4.000 javnih objekata”, najavio je Sattler.

Premijerka Mehmedić naglasila je da je ovo bio radni sastanak i prvi ove vrste u sklopu kojeg je evropska delegacija posjetila taj kanton u ovom sazivu Vlade ZDK.

“Ovo su njihove aktivnosti kojima nastoje približiti EU novim skupštinama, novim vladama koje su konstituisane u ovoj, odnosno prošloj godini. Imali smo jako koristan sastanak, razgovarali smo o aktuelnim temama i projektima koji se finansiraju direktno iz sredstava EU. Naravno, kroz različite programe”, kazala je Mehmedić.

 

Projekti, dodala je, imaju za cilj poboljšanje kvaliteta života građana, a u ZDK su to projekti iz oblasti zdravstva, obrazovanja i okoliša.

“Obaveza, ne samo ove vlade, nego svih nivoa vlasti u BiH je da pristupe reformama i da svako u svom djelokrugu rada pristupi usklađivanju zakona. Odnosno, da svi zajednički radimo na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta koji su praktično već identifikovani i za koje mi imamo ‘domaću zadaću’. Tako da će u narednom periodu Vlada ZDK raditi na usaglašavanju svih zakona u našoj nadležnosti, kako bismo što prije uhvatili priključak EU. Osim u dijelu zakonodavnog okvira, moramo maksimalno da koristimo sve buduće finansijske mehanizme, koji će omogućiti dodatna finansiranja različitih projekata iz spomenutih oblasti”, najavila je Mehmedić.

Predsjedavajući Kovačević naglasio je kako su imali vrlo koristan razgovor s delegacijom EU te da on “vrlo optimistično gleda na budućnost saradnje s Evropskom Unijom.

Nakon prvog sastanka i obraćanja novinarima, počeo je i sastanak s ministrima u Vladi ZDK te zastupnicima i predstavnicima političkih stranaka u Skupštini ZDK, a na kojem će se također govoriti o procesu pristupanja EU, strateškom razvoju zakonodavstva i politike, kao i o EU programiranju i finansiranju.

Nakon sastanaka u sjedištu ZDK, Satler će sa saradnicima učestvovati i na panel diskusiji “Pokreni promjenu: Kako možeš doprinijeti zelenijoj budućnosti?“, koja će okupiti studente Metalurško-tehnološkog i Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici te koja će označiti i start projekata Evropske unije “Generation Change“.

Delegacija EU i ambasador Sattler posjetit će i neke od projekata koje finansira EU u sklopu Zeničke razvojne agencije (ZEDA), a današnju posjetu Zenici okončat će obilaskom srednjovjekovne tvrđave Vranduk.

 

(sb)

Related Posts

OTVORENO PISMO: Većina delegata u Klubu Bošnjaka traže od Refika Lende da ne podrži dogovor koji će značiti preglasavanje Bošnjaka

“I bez Vašeg učešća, želimo Vas upozoriti da bi davanje saglasnosti na prijedlog novog saziva Vlade FBiH u takvim okolnostima bilo protivno izbornoj volji bošnjačkog naroda, kao…

Frizerku Aminu zbog hidžaba niko nije htio zaposliti, a danas je najtraženija u svom poslu

Malo je žena u BiH koje vole imati divnu frizuru, a da nisu čule za Aminu Koso. Iako joj je tek 29 godina, ne nedostaje joj iskustva,…

NEVJEROVATNO/ KAD KUKURUZ POGODI ‘U SREDU’: POLITIKA LIDERA ‘TROJKE’ BAŠTINI FILOZOFIJU DJEČIJE IGRE ‘ABEREČKE-ABERTUDE

Ako se predsjednik FBiH i jedan potpredsjednik FBiH dogovaraju o uspostavi vlasti, uz potpuno isključivanje iz tog političkog procesa drugog potpredsjednika Federacije BiH, onda je to, ne…

BOSANCI SE PROVOCIRAJU DA SRUŠE OHR! MEHMEDOVIĆ O NAJAVAMA SCHMIDTA: Ovo je pripremamje terena za krupnije događaje…

Šemsudin Mehmedović (SDA) zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH komentarisao je mogućnost nove odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta. Povodom najava i mogućnosti da visoki predstavnik nametne…

ŠTA BI ZNAČILO NOVO NAMETANJE OHR-A: Jedan Hrvat vrijedi kao tri Bošnjaka?

bi Lidija Bradara blokirala imenovanje Vlade Federacije, mora dobiti podršku 16 delegata iz Doma naroda i 2/3 zastupnika u Klubu Hrvata Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona. Za to Bradara…

SKANDALOZNO: Navijači Srbije raširili transparent za agresorskim simbolom “Z”, i zapalili zastavu NATO-a

Tokom drugog poluvremena večerašnje utakmice pod Goricom, navijači Srbije širili su transparent sa znakom “Z”, a potom su zapalili zastavu NATO-a. Grupa simpatizera gostujuće ekipe, smještena na…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)