DENIS ZVIZDIĆ O AKTUELNOJ POLITIČKOJ SITUACIJI: “Nećemo nikada HDZ-u isporučiti Izborni zakon, Trojka pruža ruku Komšiću i DF-u

Ponovio je da SDA nije imala snage ni kapaciteta da formira opet vlast na državnom nivou.

 

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Zvizdić (Narod i pravda) izjavio je za BHRT da Osmorka nova politička paradigma i nova politička praksa koja želi unaprijediti stanje u Bosni i Hercegovini i raditi ubrzano na realizaciji članstva u EU i NATO savezu.

Govoreći o neformiranju vlasti u entitetu FBiH, sagovornik BHRT-a, napominje da su insistiranja SDA u potpunoj suprotnosti sa načelima parlamentarne demokratije.

Ne formira vlast stranka koja je dobila najveći broj glasova nego vlast formira ona koalicija koja uspije dobiti većinu u nadležnom parlamentu, u ovom slučaju u Parlamentu FBiH. Mi nismo monarhija, nego parlamentarna demokratija i onaj ko ima većinu taj ima potpuno demokratsko pravo da formira izvršnu i zakonodavnu vlast”, poručio je Zvizdić.

Kaže da očekuje da će “trakavica o formiranju vlasti završiti vrlo brzo”.

To je u nekom roku od 30-tak dana. Svi su očekivali da bude do kraja februara formirana vlast, ali su nastupile određene blokade. Očekujem sazrijevanje od vrha SDA koja mora vratiti svoj politički dignitet i reći da u ovom trenutku nema koalicioni kapacitet, za formiranje Vlade FBiH i prepustiti onoj grupaciji stranaka koje to imaju”, dodao je Zvizdić.

Ponovio je da SDA nije imala snage ni kapaciteta da formira opet vlast na državnom nivou.

Spomenuo je i Komšićevu Demokratsku frontu (DF) u kontekstu da je “satelit Stranke demokratske akcije”.

“Trojka je više puta pružila ruku saradnje DF-u na svim nivoima. Očekivalo se da će DF uspjeti da se odvoji od SDA i priključi Osmorki, vidimo po istupima ljudi iz vrha DF-a da se to nije desilo. SDA u svakom svom nastupu uzima DF kao dio njihove koalicije, iako ne postoji neki koalicioni sporazum, iako se niko iz DF-a nije zvanično opredijelio da su oni u koaliciji sa SDA”, rekao je Zvizdić,napomenuvši da je narativ DF-a vrlo sličan narativu SDA. 

Kaže da bi volio “da mu neko u Bosni i Hercegovini kaže šta je Četvorka prepustila i dala HDZ-u i SNSD-u, a da to oni nisu imali u prethodnom mandatu?”

Recite nam, koju to agenciju, direkciju, proces, zakon, smo dali njima? Treba naravno građane podsjetiti, a što SDA i DF kriju, ko je bio u koaliciji sa SNSD-om i HDZ-om u prošlom mandatu”, upitao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, nikada neće biti isporučen Izborni zakon koji odgovara samo jednom narodu ili HDZ-u.

“Nećemo nikada otići ispod linije kada govorimo o državnoj imovini, a nećemo napustiti naš put u evropske i NATO integracije, niti ćemo raditi nešto na štetu Bošnjaka kao političkog naroda”, precizirao je Zvizdić.

Na pitanje novinara, šta misli o Dodikovim prijetnjama da će oni preispitati odnos sa Osmorkom ili da će uzeti nekoga drugoga za partnera, Zvizdić kaže da su to isprazne prijetnje.

“Ako misle da to mogu uraditi, moja poruka je bujrum. Što se tiče Milorada Dodika ja nikada nisam vjerovao i mislio da on može doživjeti tu pozitivnu metamorfozu u kojoj će raditi za interese BiH. On jeste čovjek metamorfoze ali ovaj put to je otišlo u jednu metastazu, kada govorimo o njegovoj neracionalnoj mržnji prema Bosni i Hercegovini i kreiranju fikcije da je RS država, što naravno nije”, izjavio je Zvizdić dodavši da je RS samo administrativna jedinica unutar države BiH.

(SB)

Related Posts

DOPRINIO ATMOSFERI LINČA…”: Helsinški parlament prekida saradnju sa Gradom Banjaluka zbog Stanivukovića

Podsjećaju da je patrijarhat oblik društvene ogranizacije koji obilježava potpuna dominacija muškaraca nad ženama koja se izražava kroz različite društvene prakse i običaje. Helsinški parlament građana, kao…

U 41 državnoj instituciji 159 Bošnjaka manje nego što im pripada, Hrvati i Srbi imaju prednosti

Zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović postavio je zastupničko pitanje za 76 institucija na nivou BiH o broju uposlenih i nacionalnoj strukturi službenika i uposlenika. Do sada je dobio…

Prijetnja članu Predsjedništva Bećiroviću je crveni alarm za cijelu državu i sve njene institucije!

  Predsjednik manjeg bosanskohercegovačkog entiteta Milorad Dodik do sada je koristio razne mehanizme i metode slabljenja i ugrožavanja države BiH i njenih institucija. Dolazilo je do potpune…

ŽELJKA CVIJANOVIĆ KOMENTIRALA ZAHTJEV SVOG KOLEGE IZ PREDSJEDNIŠTVA BiH: “Ako imovina nije entitetska, zašto tražite da je se odreknemo?”

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović kaže da je “pitanje imovine jedna od mnogobrojnih antidejtonskih inicijativa koje se u BiH nastoje realizovati u sadejstvu političkog Sarajeva i međunarodnog…

LJULJA SE KOALICIJA U PARLAMENTU BIH: Ilija Cvitanović nije izabran za predsjednika Komisije za nadzor nad OSA-om, iz HDZ-a optužili Bošnjake i napustio sjednicu!?

Ispostavilo se da nije bilo dovoljno glasova za izbor Ilije Cvitanovića, jer se na sjednici nije pojavio Kemal Ademović, član iz stranke NiP-a. Prema informacijama od jutros…

VLAST U DRHTAVIM RUKAMA, KOJOVIĆ NAPUSTIO SJEDNICU: “‘Trojkaši’ isporučili HDZ-u i SNSD-u mehanizam blokade i nema potrebe da se sad ljute.

Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, glasovima HDZ-a i SNSD-a, nije prihvatila dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim se kažnjava narušavanje suvereniteta BiH…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)