NENAD ČANAK, LIDER LSV-a: “Prvo nije Republika, nego je entitet, drugo nije Srpska, nego je privatna tvorevina kriminalnog plana, prije tog Karadžića i ostalih zločinaca

RS je nazvao “sjeveroistočnom BiH”, dodavši da ne želi da izgovori termin Republika Srpska, zato što je, kako je rekao, on za njega lažan

Nenad Čanak, novosadski političar i aktivista, osnivač Lige socijaldemokrata Vojvodine, kazao je u Pressingu N1 televizije da on BiH ne može da doživi kao stranu zemlju, isto kao što ne može da doživi EX-YU zemlje kao neke tuđe zemlje, te istaknuo da je BiH njegova tačno onliko koliko ga hoće.

“Srbija sa lažnom ličnom kartom”

“To su nezavisne države koje imaju svoje sudbine. Ne mogu se preko noći odreći neke od njih. BiH, s obzirom na mnoge historijske okolnosti, je veoma bliska mojoj Vojvodini. Po multinacionalnosti i interkulturalnosti su isprepletane istine i istorije kulturnih cijelina koje su se preplitale kroz vrijeme i stvarale novi kvalitet i zato BiH je tačno onliko moja koliko me hoće”, kazao je Nenad Čanak.

U Srbiji, dodaje on, nije došlo do suštine promjene u načinu dominantnog razmišljanja.

Od stvaranja Jugoslavije pa do njenog nestanka je beogradska čaršija stalno doživljavala Jugoslaviju kao proširenu Srbiju sa lažnom ličnom kartom. Potpuno je razumljivo da u jednoj intoksiciranoj atmosferi će teško da se ko iz aktulenog vrha Srbije sjeti da je BiH nezavisna država gdje se većina građana izjasnila za nezavisnu državu”, rekao je Čanak.

Na pitanje kako Srbija gleda na bh. nezavisnost, Čanak odgovara:

“To je još sada gore, zbog toga što je u proteklom vremenu, kad se vide ko su bili politički akteri na sceni, vidi se da su to bili poznati ljudi profesori ljudi, disidenti itd, a danas kad pogledate ko čini političku scenu, rekao bih da osim JBMG nemaju ništa drugo zapisano u biografiji. Od njih očekivati širinu misli je neozbiljno”, naglasio je on.

Poslije rata u BiH, istaknuo je on, nije bilo objašnjenja u Srbiji ko je tu pobijeđena strana i koja je tu pobijeđena politika.

“Mora se raskrstiti sa velikosrpskom nacionalističkom idejom i svim njenim mikrokopijoma po čitavom zapadnom Balkanu“, naveo je.

Istaknuo je da se nikad “nije presudilo velikosrpskoj i velikohrvatskoj ideji, jer BiH je država koja je podjednako ugrožena i od Beograda i Zagreba.”

“Ideja o etničkom osnovu za stvaranje teritorijalne političkih zajednica znači kraj multkulturalne, interkulturalne, multinacionalne, evropske i demokratske BiH“, kazao je.

Komentarišući predsjednika RS-a Milorada Dodika, rekao je da je on shvatio da je “za njegov privatni interes bolje biti nacionalista i da se stavi na stranu najvećeg kancera, a to je Kremlj”.

“To je velikoruska ideja ruskoga sveta koja trenutno spaljuje Ukrajinu i prijeti čitavoj planeti nuklearnim holokaustom i da kroz to ostvaruje svoju ličnu malu državu koja bi bila dobra za njegov privatni biznis”, naveo je.

 

Rusija gubi i još je opasnije”

Radi li Rusija na tome da izazove haos na Balkanu i u BiH?

“Sada je još opasnije, zbog toga što prije godinu dana bilo potpuno jasno da to treba da bude signal za opšti napad svih ruskih snaga i proruskih i njihovih satalita svugde u svijetu, uključujući i BiH i konflikte na Kosovu da bi se širenjem pažnje međunarodne zajednice otklonila pažnja od Ukrajine koja je bila primarni cilj. Sada, pošto Rusija gubi šansu da vojno bilo šta uradi u Ukrajini, pokušava da napravi dvije stvari, jedna je međunarodna diplomatska sabotaža, pričom koja je priznata braniocima BiH, da se ne može napraviti mir dodajući više oružja. Da je bilo više oružja na strani onih koji su branili BiH rat bi trajao kraće. Isto to važi za Ukrajinu“, kazao je.

Rusija je opasnija sada za Balkan zato što gubi, ponovio je.

Republiku Srpsku je nazvao “sjeveroistočnom BiH”, dodavši da ne želi da izgovori termin RS, zato što je, kako je rekao, on za njega lažan.

“Prvo nije Republika, nego je entitet, drugo nije Srpska, nego je privatna tvorevina kriminalnog plana, prije tog Karadžića i njegovih zločinaca. Da je to stvarni dio BiH i da je BiH cjelovita država gdje je to administrativna nekakva podjela koja služi tome da bi se kvalitetnije živjelo, onda nemam ništa protiv, a imam protiv kada ti isti iz RS moju autonomnu pokrajinu Vojvodina, što piše u ustavu, nazivaju ‘Sjeverna srpska pokrajina’”, kazao je Nenad Čanak.

Na konstataciju da Dodik često govori da Drina ne može biti granica i da će svi Srbi živjeti u jednoj državi i da samo čeka da proglasi nezavisnost, odgovorio je sljedeće:

“Može on da proglasi šta hoće, ali to neće uspjeti jer je to ruski projekat stvaranja nepotopivog nosača aviona u sredini EU i to je Nikolić Master Tomislav govorio da Srbija treba da bude crna rupa na tepihu EU. To je suštinski jasno, jer Rusiji treba takva kolonija iz koje će moći da prijete kompletnoj Evropskoj Uniji.

 

(sb)

 

Related Posts

Reis Kavazović poručuje: PIC, OHR, ambasade i političke partije moraju znati da dodatna polarizacija komplikuje okolnosti u državi

Politički akteri u našoj zemlji moraju pokazati odgovornost za stanje u zemlji i u potpunosti je preuzeti i trebaju prestati očekivati rješenje od međunarodnih aktera, pa i…

Tužilaštvo pojasnilo zašto je osumnjičeni za napad na povratnike pušten na slobodu

U cilju rasvjetljenja ovog krivičnog djela, dodaju, Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu zajedno sa pripadnicima PU Foča, kontinuirano preduzima sve potrebne mjere i radnje Iz Okružnog…

TIGAR: Vrijeme je da se okupe svi patrioti, ko nema hrabrosti za radikalne poteze…

Mislim da na ovakve najave moramo napraviti žestok odgovor, mislim da je ovo crvena linija, rekao je Tigar Moguće izmjene Ustava Federacije BiH koje bi, navodno, trebao…

MINISTAR HURTIĆ OTKRIO ŠOKANTNA SAZNANJA: „Dobio sam informaciju da je osumnjičeni za napad na povratnike nedavno prošao za vozački…“

Prvog dana ramazana u noćnim satima, dakle nakon iftara, u kuću Memiševića u zabačenom dijelu sela Omeragići, kroz prozor upao je napadač. Ministar za ljudska prava i…

“Jeli bi iz jedne tepsije, nisu se servirali tanjiri kao danas i nije se ovoliko bahatilo”

Posljednjih godina otežano hoda i služi se štapom, ali ga to ne sprječava da klanja i posti. Kaže kako ga ruke dobro služe, pa i danas uživa…

POLITOLOG JASMIN MUJANOVIĆ ZGROŽEN POSTUPCIMA ‘TROJKE’: POSTOJE SAMO TRI RAZUMNA RJEŠENJA

Bosanskohercegovački politolog s američkom adresom Jasmin Mujanović komentirao je na društvenim mrežama posljednji istup čelnika stranaka Trojke. U proteklih 10 godina napisao sam na desetke tekstova u…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)