REUF BAJROVIĆ NAJAVLJUJE NAJGORI SCENARIJ: „Schmidtova prijetnja da će oktroisati Nermina Nikšića…“

Vlada Federacije BiH posljednji put formirana je 2014. godine, a od izbora 2018. godine je u mandatu koji nije “tehnički”, jer ima puna ovlaštenja.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine donijela je Odluku o utvrđivanju rezultata posrednih izbora za predsjednika i potpredsjednike Federacije Bosne i Hercegovine, Lidiju Bradaru kao predsjednicu i Refika Lendu i Igora Stojanovića kao potpredsjednike. U narednih 30 dana trebao bi biti formiran novi saziv Vlade. Postavlja se pitanje da li bi moglo doći do blokade imenovanja nove Vlade radi neslaganja Lende s prijedlogom da mandatar bude Nermin Nikšić.

Lendo ističe da se, ukoliko Bradara kaže da premijer treba biti Nermin Nikšić, vjerovatno neće dogovoriti.

Dodao je da je takva odluka protuustavna, jer nije donesena u dogovoru s njim. Nedavno je poručeno i iz OHR-a da će “pažljivo pratiti budući razvoj događaja u skladu sa svojim mandatom”, a upućeni kažu da još nema potvrdne da se vode razgovori o novim nametanjima Ustava.

“Slušamo od predstanika ‘Trojke plus’, jedni govore da razgovaraju sa visokim predstavnikom, drugi kažu da nisu. Nažalost iz OHR-a nemamo nikakav demant ni povrdu da se vode razgovori o nekim novim nametanjima Ustava, odnosno amandmana na Ustav kako bi se određeni politički subjekti koji su sami odlučili da trebaju biti u vlasti da formiraju Vladu mimo procedura”, kaže Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u PSBiH.

U Hrvatskoj republikanskoj stranci kažu da je sam izbor Refika Lende za potpredsjednika bio greška. Predsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH Denis Zvizdić smatra da će se, kako kaže, saga o formiranju vlasti, ipak, završiti u narednih 30-ak dana.

“Očekujem sazrijevanje vrha stranke demokratske akcije koja je mora vratiti svoj politički dignitet i reći da u ovome trenutku nema koalicioni kapacitet za formiranje Vlade FBiH i pustiti onoj grupaciji stranaka koja to ima”, navodi Zvizdić.

“Da se zaobiđe i Refik Lendo, a moguće i SDA, jer je bila ta mogućnost za predsjedništvo Federacije, kako bi se izbjegle sve ove situacije. Sada plaćamo cijenu svega toga”, kaže Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke.

Vlada Federacije BiH posljednji put formirana je 2014. godine, a od izbora 2018. godine je u mandatu koji nije “tehnički”, jer ima puna ovlaštenja.

Svoj sud o uspostavi vlasti i ustupcima među vladajućom većinom dao je i Reuf Bajrović, kopredsjedavajući Američko-evropske alijanse.

-Ono što slijedi:

1. Južna interkonekcija koju će kontrolisati HDZ, u zamjenu za istočnu koju će kontrolirati SNSD stranka.

2. Izborni zakon u Parlamentu BiH kojim će HDZ dobiti kontrolni paket u Predsjedništvu BiH i pritisak da se to usvoji od strane „trojkaša“.

3. Schmidtova prijetnja da će oktroisati Nikšića, poručio je Bajrović.

(SB)

Related Posts

MIJATOVIĆ: Čitava priča i galama ogolila je mnoge stvari, ne odustajem od svog stava

Nakon što je predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara donijela odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH, a odluka će ujutro biti dostavljena potpredsjednicima na potvrđivanje, oglasio se potpredsjednik…

ELMEDIN KONAKOVIĆ NAKON SASTANKA U ISTOČNOM SARAJEVU: “Politika kompromisa se isplati

Ministar vanjskih poslova BiH i lider NiP Elmedin Konaković čestitao je građanima BiH i uposlenicima institucija BiH na usvojenom budžetu.   Nakon sastanka predstavnika vladajuće koalicije sa…

Fatmir Alispahić otvorio dušu: Ja sam hadžija, moje troje djece pohađaju nastavu i poste! Nikada ne bismo ograničavali druge

Moje troje djece pohađaju nastavu i poste, i nikada nam ne bi naumpalo da svojim postom ograničavamo ili određujemo prava i slobode onih koji ne poste, naveo…

DIREKTNO IZ MOSTARA: Dodikov “Endgame” – sada su na potezu su Amerikanci!

Sve ono što se događa zadnjih dana u odnosima Dodika i SAD je svojevrsni „Endgame“ (kraj igre op.aut.). Barem, što se tiče Dodika, koji je istresao sve što je mislio da…

DŽAFEROVIĆ OBJASNIO DELEGATU SNSD-a: “Ne postoje ‘zajedničke institucije’, nego institucije Bosne i Hercegovine.

“Morao sam reagovati, jer je Kovačević u četiri navrata upotrijebio termin “zajedničke institucije”, naveo je Džaferović. Radovan Kovačević, delegat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na današnjoj sjednici Doma…

KULENOVIĆ, ZORNIĆ I ĐOZIĆ UOČI PROTESTA ISPRED OHR-A: VRIJEME JE DA SHVATIMO DA UPRAVO BIJEMO PRESUDNU BITKU ZA SPAS BIH!

Uoči sutrašnjih protesta ispred OHR-a koje organiziraju Krug 99 i Restart danas je održana press konferencija, na kojoj su se obratili organizatori i obrazložili detalje. Predsjednik Asocijacije…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)