PAT-POZICIJA U FBiH: Lendo potvrdio šta će biti sa formiranja vlasti u FBiH

Zasad nema naznaka da bi troje imenovanih članova rukovodstva izvršne vlasti Federacije Bosne i Hercegovine moglo održati skori sastanak u vezi s formiranjem postizbornog saziva Federalne vlade, izjavio je za Fenu jedan od troje novoimenovanih, potpredsjednik FBiH Refik Lendo.

Prema sadašnjim pravilima, funkcije predsjednika i dvoje potpredsjednika Federacije veoma su bitne u procesu formiranja postizbornog saziva Federalne vlade

Zasad nema naznaka da bi troje imenovanih članova rukovodstva izvršne vlasti Federacije Bosne i Hercegovine moglo održati skori sastanak u vezi s formiranjem postizbornog saziva Federalne vlade, izjavio je za Fenu jedan od troje novoimenovanih, potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo.

– Rok od 30 dana teče i nas troje treba da se sastanemo; ne samo nas troje već i političke partije; mi smo predstavnici Bošnjaka, Hrvata i Srba, ali istovremeno i građana te određenih političkih partija. Tako da narednih mjesec dana ostaje da se taj dio izdefiniše – izjavio je on.

– Ovaj dio ‘trojke’ pokušava na neki način da prebaci (krivicu); svi su krivi, samo oni hoće da ostanu u nekoj žiži demokratije, međutim, demokratija o kojoj oni govore i na koji način, mislim da neće moći da se realizuje. Okreću se nekim drugim ljudima umjesto da se mi okrenemo jedni prema drugima i pokušamo naći rješenje. Sve što bude riješio visoki predstavnik ili neko drugi, to će biti silovanje demokratije. Pa eto, ostaje da vidimo kako će biti. Zasad nema nikakvih naznaka – kazao je Lendo odgovarajući na pitanje može se li se očekivati skori sastanak o formiranju Federalne vlade.

Prema njegovim daljnjim navodima, proces bi objektivno trebalo da teče shodno tome kako su građani dali izborno povjerenje političkim strankama, shodno ustavnim odredbama i aktuelnom stanju.

Građani su rekli ko je pobjednik; sadašanja situacija nalaže razgovore jer SDA, SDP i HDZ ne mogu bježati od stanja kakvo jeste, smatra Lendo.

Ponovio je od ranije poznati njegov stav da neće dati saglasnost ako novoimenovana predsjednica FBiH Lidija Bradara predloži Nermina Nikšića iz Socijaldemokratske partije BiH kao mandatara za budući sastav Vlade.

Pritom Lendo obrazlaže da on u ovoj situaciji predstavlja Bošnjake kojih u FBiH ima nešto više od 70 posto, pa ne želi stavljati potpise ‘naslijepo’, bez dogovora.

– Pri ovoj pameti, pri ovom stanju Stranke demokratske akcije i stanju na terenu, mislim da se trebamo dogovoriti – zaključio je on.

Troje članova rukovodstva FBiH – predsjednica Lidija Bradara (Hrvatska demokratska zajednica BiH) i potpredsjednici Refik Lendo (Stranka demokratske akcije) te Igor Stojanović (Socijaldemokratska partija BiH) imenovani su na navedene dužnosti u novom postizbornom mandatu nedavnom odlukom Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

Njih troje su prethodno imali mogućnost da međusobno utvrde ko će biti predsjednik, ali pošto je dogovor izostao, dilema je riješena navedenom intervencijom Predstavničkog doma.

Prema sadašnjim pravilima, funkcije predsjednika i dvoje potpredsjednika Federacije veoma su bitne u procesu formiranja postizbornog saziva Federalne vlade.

Naime, predsjednik formalno predlaže Parlementu mandatara, ali to ne može učiniti bez saglasnosti odnosno potpisa oba potpredsjednika.

(sb)

Related Posts

OTVORENO PISMO: Većina delegata u Klubu Bošnjaka traže od Refika Lende da ne podrži dogovor koji će značiti preglasavanje Bošnjaka

“I bez Vašeg učešća, želimo Vas upozoriti da bi davanje saglasnosti na prijedlog novog saziva Vlade FBiH u takvim okolnostima bilo protivno izbornoj volji bošnjačkog naroda, kao…

Frizerku Aminu zbog hidžaba niko nije htio zaposliti, a danas je najtraženija u svom poslu

Malo je žena u BiH koje vole imati divnu frizuru, a da nisu čule za Aminu Koso. Iako joj je tek 29 godina, ne nedostaje joj iskustva,…

NEVJEROVATNO/ KAD KUKURUZ POGODI ‘U SREDU’: POLITIKA LIDERA ‘TROJKE’ BAŠTINI FILOZOFIJU DJEČIJE IGRE ‘ABEREČKE-ABERTUDE

Ako se predsjednik FBiH i jedan potpredsjednik FBiH dogovaraju o uspostavi vlasti, uz potpuno isključivanje iz tog političkog procesa drugog potpredsjednika Federacije BiH, onda je to, ne…

BOSANCI SE PROVOCIRAJU DA SRUŠE OHR! MEHMEDOVIĆ O NAJAVAMA SCHMIDTA: Ovo je pripremamje terena za krupnije događaje…

Šemsudin Mehmedović (SDA) zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH komentarisao je mogućnost nove odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta. Povodom najava i mogućnosti da visoki predstavnik nametne…

ŠTA BI ZNAČILO NOVO NAMETANJE OHR-A: Jedan Hrvat vrijedi kao tri Bošnjaka?

bi Lidija Bradara blokirala imenovanje Vlade Federacije, mora dobiti podršku 16 delegata iz Doma naroda i 2/3 zastupnika u Klubu Hrvata Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona. Za to Bradara…

SKANDALOZNO: Navijači Srbije raširili transparent za agresorskim simbolom “Z”, i zapalili zastavu NATO-a

Tokom drugog poluvremena večerašnje utakmice pod Goricom, navijači Srbije širili su transparent sa znakom “Z”, a potom su zapalili zastavu NATO-a. Grupa simpatizera gostujuće ekipe, smještena na…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)