REFIK LENDO OŠTRO ODGOVORIO KOLEGI STOJANOVIĆU: “Igore, građanska država se ne pravi tako što se za HDZ kaže da su nezaobilazni..!”

O tome ko želi u vlast ‘po svaku cijenu’ možda najbolje govore izjave zvaničnika HDZ-a, koji kažu da su političku grupaciju kojoj Stojanović pripada izabrali kao partnera zbog njene iskazane spremnosti da HDZ-u isporuče Izborni zakon. A taj Izborni zakon, koji odgovara HDZ-u, daleko je od principa građanske države.

Nakon što je potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Igor Stojanović optužio Stranku demokratske akcije (SDA) da joj je “bitnije zadržati vlast nego boriti se za građansku državu” odgovorio mu je potpredsjednik Refik Lendo navodeći kako je pozicija SDA u procesu formiranja vlasti posljedica izbornog rezultata stranke i odgovornosti prema skoro 240.000 glasača u Federaciji BiH, te Ustava FBiH koji jasno propisuje taj proces.

“Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović u svom je posljednjem javnom istupu iznio niz netačnih konstatacija, poput one da je proces formiranja vlasti u FBiH pokazao da je za SDA ‘mnogo bitnije zadržati se u vlasti nego građanska država’. Pozicija SDA u procesu formiranja vlasti je posljedica izbornog rezultata stranke i odgovornosti prema skoro 240.000 glasača u FBiH, te Ustava FBiH koji jasno propisuje taj proces.

Kolega Stojanović očigledno vjeruje da se građanska država pravi tako što se za HDZ kaže da su nezaobilazni, jer imaju većinu u Klubu Hrvata, a da se SDA izbaci, iako ima većinu u Klubu Bošnjaka. To nije građanska država već degradiranje izborne volje Bošnjaka i pozicije Kluba Bošnjaka u odnosu na Klub Hrvata”, poručuje Lendo i dodaje:

“Mogu razumjeti naklonost kolege Stojanovića prema HDZ-u, s obzirom na to da je izabran na poziciju zahvaljujući podršci te stranke, ali prioretiziranje HDZ-a nije put ka izgradnji države, a pogotovo ne ‘građanske’. Kolega Stojanović tvrdi da SDA ‘želi još jedan mandat po svaku cijenu, čak i sada kada nema partnere za većinu’. SDA sa partnerom Demokratskom frontom ima većinu u Klubu Bošnjaka, za razliku od ‘Osmorke’ ili ‘Trojke’ koja nema većinu ni u jednom klubu naroda.

O tome ko želi u vlast ‘po svaku cijenu’ možda najbolje govore izjave zvaničnika HDZ-a, koji kažu da su političku grupaciju kojoj Stojanović pripada izabrali kao partnera zbog njene iskazane spremnosti da HDZ-u isporuče Izborni zakon. A taj Izborni zakon, koji odgovara HDZ-u, daleko je od principa građanske države.

Ukazuje kako konstatacija da je SDA stranka  u kontinuitetu u vlasti protekle 32 godine nije tačna.

“Kažem ‘nažalost’ nije tačna jer negativne posljedice periodične vladavine stranke kojoj on pripada u tom vremenskom okviru osjećamo i danas. Kolega Stojanović ponovo dovodi u pitanje način izbora, kako on kaže, pet od 13 delegata SDA i DF-a u Klubu Bošnjaka. Ako aludira na one koji su izabrani žrijebanjem, neophodno ga je podsjetiti da je i njegov izbor omogućen potpisima onih delegata čija su imena izvučena iz kuglica.

Što se tiče insinuacija o ‘kupovini’ delegata, o toj temi bi trebao porazgovarati sa svojim koalicionim partnerima, koji su javno prozivani zbog ‘završavanja’ i ‘odrađivanja’ zastupnika pri izboru delegata u Skupštini BPK u zamjenu za novac i pozicije, i to ne iz SDA već upravo od zastupnika tih stranaka. Nisu zvaničnici SDA vršili pritisak na zastupnike u Skupštini Posavskog kantona uz tvrdnje da je ‘sve fino poredano sa HDZ-om’, niti su zastupnici SDA tražili automobile u zamjenu za glas u Skupštini ZDK”, navodi Lendo i dodaje:

“Postojanje parlamentarne većine u Zastupnčkom domu je potreban, ali nije dovoljan uvjet za formiranje vlasti. Ukoliko kolega Stojanović smatra da bi za formiranje vlasti trebala podrška samo većine u Zastupničkom domu, ili potpisi samo dva od tri člana rukovodstva FBiH, može sa svojim koalicionim partnerima predložiti izmjene Ustava Federacije BiH koje će to omogućiti. Sasvim sigurno će u tome imati podršku SDA stranci.

Dok se to ne dogodi, pozivam sve faktore koji su po važećem Ustavu Federacije BiH nezaobilazni faktori u procesu formiranja vlasti da što prije sjednu za sto i postignu dogovor o novom sazivu Vlade Federacije BiH. Odbijanje tog poziva i insistiranje na ignorisanju Kluba Bošnjaka u tom procesu zapravo je blokiranje implementacije izbornih rezultata i uspostave vlasti. Vjerujem da će u narednom periodu biti dovoljno razuma i volje da se izbjegne taj scenarij.”

(sb)

Related Posts

TUŽNA PRIČA IZ ŽIVINICA: STARICA SVAKE GODINE MORA OTIĆI IZ SVOJE RODNE KUĆE KAKO SE NE BI SMRZLA

U planinskom selu Dunejvici u općini Živinice daleko od civilizacije u trošnjoj kući koja je neuslovna za život, živi Božica Erkić.   Svakog proljeća bi se vraćala…

DETALJI/ Fadil i Ajša Memišević su se borili za život sve do juče. Kada im je počinilac ušao u kuću počeo je sa nacionalnim provokacijama”

Prema riječima Bilala Memiševića, napad na Fadila i Ajšu Memišević, dvoje staraca u osmoj deceniji života, najnemiliji je događaj u ovom selu u posljednjih 22 godine. –…

Počela ekshumacija u Prijedoru: Pronađeni posmrtni ostaci

Istražitelji Instituta odmah su izašli na teren, te utvrdili da je riječ o posmrtnim ostacima ljudskog porijekla U naselju Čarakovo na području Prijedora počela je ekshumacija. Portparolka…

REFIK LENDO OSUDIO NAPAD NA POVRATNIKE: OVO JE POSLJEDICA DODIKOVE RETORIKE

Povodom brutalnog napada na na Fadila i Ajšu Memišević, povratnike u selo Omeragići kraj Višegrada, oglasio se i potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo. Poručio je kako osuđuje…

ZBOG NAPADA NA POVRATNIKE KOD VIŠEGRADA UHAPŠEN OSUMNJIČENI: 2008. UBIO KOMŠIJU, PRIJETIO I POLICAJCIMA

Policija iz Višegrada uhapsila je muškarca inicijala B.P. osumnjičenog za razbojništvo i napad na povratnike Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada.   Iz PU…

NERMIN NIKŠIĆ I DALJE TVRDI DA JE ČETIRI GODINE BIO U ARMIJI RBiH: “Zbog ovih lažova smo tražili objavu jedinstvenog registra

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, ponovio je da je četiri godine bio pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine. Jedinstveni registar boraca Federalnog ministarstva za boračka pitanja ipak govori…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)