DOŠLO JE VRIJEME ZA POLAGANJE RAČUNA: “Ponovo pozvati Nermina Nikšića na konsultacije i da se traži pismeni dokaz da ima većinu…..”

-No, čini se, kako su “konsultacije” krenule stranputicom. Bradara i Stojanović pokušavat će, izgleda, narednih 30 dana, iza zatvorenih vrata, nagovarati SDA-ovog federalnog dopredsjednika Refika Lendu da se suglasi da Nikšić bude imenovan za premijera FBiH, a on će, uljudno i pristojno, to odbijati, navodi se u osvrtu.

Mediji pod kontrolom Čovićevog HDZ-a čini nisu zadovoljni dinamikom uspostave vlasti u  Federaciji BiH, svjedoči tome i osvrt Milana Šutala na HMS-u, neslužbenom glasilu HDZ-a BiH.

-Novoizabrana predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara preuzela dje užnost od dosadašanjeg predsjednika FBiH Marinka Čavare i odmah nakon toga primila kandidata “Osmorke” ili “Sedmorke” i HDZ BiH za predsjednika Vlade FBiH Nermina Nikšića, inače lidera SDP BiH. U kratkom priopćenju za javnost iz ureda nove federalne predsjednice navedeno je kako je ona time počela konzultacije za imenovanje novog federalnog premijera. Oboje su se, kako je priopćeno, suglasili kako “nema vremena za gubljenje”.

Javnost je stekla dojam kako će Bradara nakon ovog sastanka donijeti i potpisati odluku, sukladno ustavnim ovlastima, o imenovanju Nermina Nikšića za predsjednika Vlade FBiH, te je poslati potpredsjednicima da ju supotpišu, kako to nalaže federalni ustav. To se, međutim, nije dogodilo.

Praksa u demokratskim zemljama je da šef države daje mandat za sastav vlade onome tko ga uvjeri da ima podršku parlamentarne većine. Istina, Federacija BiH nije država, već jedna od dviju federalnih jedinica, ali princip bi trebao biti isti. Problem je što u nas ne postoji ustaljena praksa “konzultacija o dodijeli mandata”, zbog čega je nakon jučerašnjeg sastanka uslijedila za demokratske standarde neuobičajna formulacija “nema vremena za gubljenje”.

Po uzoru na druga demokratska društva, nova predsjednica FBiH Lidija Bradara na konsultacije bi trebala pozvati šefove klubova parlamentarnih stranaka ili koalicija, ili, pak, kandidate za premijera FBiH. Od njih bi trebala zatražiti potpise zastupnika, jednog i drugog parlamentarnog doma kojima kandidat dokazuju da imaju potporu većine u Parlamentu. Onog kandidata koji predoči takav dokaz predsjednica FBiH bi, bez odugovlačenja, trebala imenovati za predsjednika Vlade FBiH, te odluku o imenovanju poslati na supotpis potpredsjednicima.

No, čini se, kako su “konsultacije” krenule stranputicom. Bradara i Stojanović pokušavat će, izgleda, narednih 30 dana, iza zatvorenih vrata, nagovarati SDA-ovog federalnog dopredsjednika Refika Lendu da se suglasi da Nermin Nikšić bude imenovan za premijera Federacije BiH, a on će, uljudno i pristojno, to odbijati.

Kada istekne ustavni rok od mjesec dana, kojeg je amandmanima na federalni Ustav nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, javnosti će biti priopćeno da premijer FBiH i vlada nisu izabrani zbog blokade SDA, odnosno dopredsjednika FBiH koji se nije suglasio s imenovanjem Nikšića. Tu tvrdnju Lendo će moći lakonski oboriti riječima: “Tko ja blokirao, ja. To je neistina, pa nikad mi i niste dostavili odluku o imenovanju da je potpišem”. I bit će u pravu.

Zato predsjednica FBiH, koliko sutra, ponovo treba pozvati Nermina Nikšića, na konsultacije, kojima će nazočiti i dvojica dopredsjednika, i zatražiti od njega pismeni dokaz da ima podršku većine u oba doma Parlamenta FBiH. Na konsultacije, treba pozvati i predsjednike zastupničkih klubova, drugog bloka SDA- DF, koji pretendira na vlast i zatražiti istu stvar. Time bi pokazala jedan odnos prema svima, a mandat federalnog premijera naravno, treba dati onom iza kojeg stoji parlamentarna većina, te odluku o imenovanju uputiti dopredsjednicima FBiH da ju potpišu. U protivnom imat ćemo 30 dana “izgubljenog vremena”, navodi Šutalo u osvrtu.

(sb)

Related Posts

TUŽNA PRIČA IZ ŽIVINICA: STARICA SVAKE GODINE MORA OTIĆI IZ SVOJE RODNE KUĆE KAKO SE NE BI SMRZLA

U planinskom selu Dunejvici u općini Živinice daleko od civilizacije u trošnjoj kući koja je neuslovna za život, živi Božica Erkić.   Svakog proljeća bi se vraćala…

DETALJI/ Fadil i Ajša Memišević su se borili za život sve do juče. Kada im je počinilac ušao u kuću počeo je sa nacionalnim provokacijama”

Prema riječima Bilala Memiševića, napad na Fadila i Ajšu Memišević, dvoje staraca u osmoj deceniji života, najnemiliji je događaj u ovom selu u posljednjih 22 godine. –…

Počela ekshumacija u Prijedoru: Pronađeni posmrtni ostaci

Istražitelji Instituta odmah su izašli na teren, te utvrdili da je riječ o posmrtnim ostacima ljudskog porijekla U naselju Čarakovo na području Prijedora počela je ekshumacija. Portparolka…

REFIK LENDO OSUDIO NAPAD NA POVRATNIKE: OVO JE POSLJEDICA DODIKOVE RETORIKE

Povodom brutalnog napada na na Fadila i Ajšu Memišević, povratnike u selo Omeragići kraj Višegrada, oglasio se i potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo. Poručio je kako osuđuje…

ZBOG NAPADA NA POVRATNIKE KOD VIŠEGRADA UHAPŠEN OSUMNJIČENI: 2008. UBIO KOMŠIJU, PRIJETIO I POLICAJCIMA

Policija iz Višegrada uhapsila je muškarca inicijala B.P. osumnjičenog za razbojništvo i napad na povratnike Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada.   Iz PU…

NERMIN NIKŠIĆ I DALJE TVRDI DA JE ČETIRI GODINE BIO U ARMIJI RBiH: “Zbog ovih lažova smo tražili objavu jedinstvenog registra

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, ponovio je da je četiri godine bio pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine. Jedinstveni registar boraca Federalnog ministarstva za boračka pitanja ipak govori…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)