BRATUNAC: Nove uvrede žrtvama genocida

U Bratuncu su danas postavljene sramne čestitke osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću.

– Postoji tu jedna grupa ljudi, okupljena oko nekog udruženja Istočna alternativa, koja na sve moguće načine nastoji da skrene pažnju na ono što  rade.

 

U stopu prate šta im vožd govori i shodno tome, oni mjere svoje domete u negiranju zločina genocida. Tzv. međunarodna zajednica uopšte ne reaguje na izjave predsjednika ovog entiteta, koji svaki put ide dalje i dalje – izjavio je za Preporod.info glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac Elvir-ef. Hodžić.

Dodao je da ni o pitanju izjava vožda, ni o pitanju povremenih poruka s mjesta zločina od strane ove neformalno-formalne grupice ljudi, povratnici ne očekuju nikakvo procesuiranje.

– Iako danas postoji zakon o negiranju genocida, iako se znaju počinioci ovog djela, ako im damo mnogo medijske pažnje smatram da su oni uspjeli u svojim namjerama. Žele pozornost i reakciju na normalizaciju odnosa Bošnjaka i Srba u opštini koja je nakon lokalnih izbora dobila novog načelnika, s kojim očekujemo normalnije odnose koji su u velikoj mjeri narušeni u posljednje vrijeme. Tu, prije svega, mislim na preuzimanje ovakvih stvari od opštinske vlasti koje se sjećamo po izmjeni grba opštine, provokativnih slika noć uoči dženaze u Potočarima i tako dalje – naglasio je efendija.

Ramiz Salkić, poslanik u NSRS, poručio je da su oni koji su na liniji veličanja presuđenih ratnih zločinaca za genocid i druge ratne zločine, velika prepreka miru i stabilnosti.

– Oni koji provode ove aktivnosti uživaju podršku entitetskih vlasti i nekih ambasada.

Da su se entitetske vlasti okrenute ka poštivanju sudskih presuda, vraćanju povjerenja i katarzi, ovakvih aktivnosti ne bi bilo. Naprotiv, oni svojim izjavama i negiranjem genocida, sudskih presuda, veličanjem presuđenih ratnih zločinaca stimulišu ove radikalne grupe da šire vjersku, nacionalu mržnju i veličaju ratne zločince.

Da nije tako, ne bi bilo dozvoljeno postavljanje ovog natpisa, ili bi bio uklonjen ako je nelegalno postavljen – smatra Salkić.

Poručio je da su “sramne i neprihvatljive ovakve aktivnosti, nakon svega onoga što je bez ikakve sumnje dokazano i presuđeno da je ovaj zločinac uradio”.

– Pozivam nadležne organe da uklone ovaj natpis, jer on provocira žrtve, ali isto tako gura sve Srbe, koji se ne suprotstavljaju ovim aktivnostima, u kolektivnu odgovornost za počinjeni genocid nad Bošnjacima – kazao je Salkić za Preporod.info.

Nedaleko od mjesta na kojem je postavljen baner, na oko šest kilometara, nalazi se Memorijalni centar Srebrenica-Potočari.

(Preporod.info)

Related Posts

DOPRINIO ATMOSFERI LINČA…”: Helsinški parlament prekida saradnju sa Gradom Banjaluka zbog Stanivukovića

Podsjećaju da je patrijarhat oblik društvene ogranizacije koji obilježava potpuna dominacija muškaraca nad ženama koja se izražava kroz različite društvene prakse i običaje. Helsinški parlament građana, kao…

U 41 državnoj instituciji 159 Bošnjaka manje nego što im pripada, Hrvati i Srbi imaju prednosti

Zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović postavio je zastupničko pitanje za 76 institucija na nivou BiH o broju uposlenih i nacionalnoj strukturi službenika i uposlenika. Do sada je dobio…

Prijetnja članu Predsjedništva Bećiroviću je crveni alarm za cijelu državu i sve njene institucije!

  Predsjednik manjeg bosanskohercegovačkog entiteta Milorad Dodik do sada je koristio razne mehanizme i metode slabljenja i ugrožavanja države BiH i njenih institucija. Dolazilo je do potpune…

ŽELJKA CVIJANOVIĆ KOMENTIRALA ZAHTJEV SVOG KOLEGE IZ PREDSJEDNIŠTVA BiH: “Ako imovina nije entitetska, zašto tražite da je se odreknemo?”

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović kaže da je “pitanje imovine jedna od mnogobrojnih antidejtonskih inicijativa koje se u BiH nastoje realizovati u sadejstvu političkog Sarajeva i međunarodnog…

LJULJA SE KOALICIJA U PARLAMENTU BIH: Ilija Cvitanović nije izabran za predsjednika Komisije za nadzor nad OSA-om, iz HDZ-a optužili Bošnjake i napustio sjednicu!?

Ispostavilo se da nije bilo dovoljno glasova za izbor Ilije Cvitanovića, jer se na sjednici nije pojavio Kemal Ademović, član iz stranke NiP-a. Prema informacijama od jutros…

VLAST U DRHTAVIM RUKAMA, KOJOVIĆ NAPUSTIO SJEDNICU: “‘Trojkaši’ isporučili HDZ-u i SNSD-u mehanizam blokade i nema potrebe da se sad ljute.

Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, glasovima HDZ-a i SNSD-a, nije prihvatila dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim se kažnjava narušavanje suvereniteta BiH…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)