Delegacija EU o Dodikovom “američkom” zakonu o NVO: Neprihvatljive najave vlasti RS-a

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će uskoro biti predložen zakon o djelovanju nevladinih organizacija i sličnih udruženja u Republici Srpskoj, koji će biti identičan američkom zakonu.

Povodom najave ovog zakona upitali Ured Delagacije EU U BiH u vezi sa najavama ovog zakona.

EU smatra veoma značajnim doprinos civilnog društva procesu evropskih integracija u Bosni i Hercegovini a civilno društvo suštinskim dijelom napretka i reformi u zemlji.

“Svako neutemeljeno ograničavanje efektivnog ostvarivanja temeljnih prava i sloboda, uključujući pravo na udruživanje (i izražavanje), samo po sebi je u suprotnosti sa težnjama BiH da napreduje na evropskom putu” rekao je za BUKU portparol Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Ferdinand Koenig.

U tom kontekstu, neprihvatljive su nedavne najave vlasti Republike Srpske o uvođenju propisa koji bi mogli značajno suziti prostor za građanski angažman, smatraju u EU.

Oni su podsjetili da ključni prioritet 11. iz Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU poziva BiH da osigura povoljno okruženje za civilno društvo.

Prilikom najave Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je kako SAD u svom zakonu strane nevladine organizacije ili one koje finansiraju stranci “nazivaju stranim agentima na prostoru SAD-a”.

On je kazao da će biti preuzeta terminologija, te će samo umjesto SAD pisati  RS.

Dodik je naglasio da taj zakon podrazumijeva prijavljivanje svake vrste transakcije i svakog djelovanja.

“Vlasti RS ne bi trebale strahovati od rada organizacija civilnog društva. Naprotiv, njihov angažman je ključna komponenta demokratskih društava” rekli su za BUKU u Delegaciji Evropske Unije.

Dana nakon što se Dodik obrušio na Fondaciju Soroš, korak dalje otišao je bivši Dodikov savjetnik Srđan Perišić koji je u autorskom tekstu kritikovao rad USAID-a, za kojeg tvrdi da upravlja različitim “političkim procesima”

 

“USAID je u proteklim godinama dao ozbiljan novac Republici Srpskoj i mi smo zahvalni za pomoć koja je do sada pružena. Ostajemo posvećeni saradnji i projektima sa USAID-om ”, rekao je Milorad Dodik, između ostalog na konferenciji za medije nakon sastanka sa Pauer.

Ovaj portal podsjeća i na broijne druge projekte na kojima se sarađuju brojni ivoi vlasti ne samo u Republici Srpskoj već i u BiH , čiji je Savjet ministara postigao sporazum sa ovom američkom fondacijom.

Iz Delegacije EU smatraju kako neutemeljena ograničenja u djelovanju organizacija civilnog društva predstavljaju žalostan i nesumnjivo veliki korak unazad u zaštiti temeljnih prava.

(buka)

Related Posts

KONAKOVIĆ PRIZNAO PORAZ “TROJKE”: “I sad je HDZ, samo kako će se Dodik i Čović dogovoriti”,

Predsjednik Naroda i pravde i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković potvrdio je večeras u emisiji kod Senada Hadžifejzovića kako Uprava za indirektno oporezivanje BiH ostaje HDZ-u,…

MULAOSMANOVIĆ: PREDSJEDNIK IZETBEGOVIĆ GOVORIO JE DA SMO MI MALI NAROD NA VELIKOJ GRANICI…

U devetim ramazanskim susretima u okviru emisije „Stil života u islamu“ s prof. dr. Admirom Mulaosmanovićem govorili smo o vremenu u kojem živimo, a koje je za…

PROTESTI U SARAJEVU Duraković: Vi ste, gospodine Christian Schmidt, na dramatično pogrešnom putu, na putu koji ovu zemlju vodi u ambis

Protesti ovakve vrste zbivaju se onda kada građani  izgube povjerenje u političare koji ih vode”, kaže se u poruci akademika Esada Durakovića koja je pročitana tokom današnjih…

Nermin Nikšić ne želi “napadati” stranačke kolege suprotnog mišljenja: SDP nije takva stranka, sve se može promijeniti

U SDP BiH nijedna odluka nije takva da se ne može promijeniti, uz jake argumente i podršku većine. Podrška većine je ključni pojam, kaže Nermin Nikšić  …

SAFET SOFTIĆ: “Sva vika na Lendi, a Stojanović blokirao izbor Vlade FBiH! SDA je sada mnogo jača nego prije izbora!””

Mi sve vrijeme ponavljamo da se ne radi o blokadama (izbor nove Vlade FBiH), nego se radi o izbornom rezultatu. Nemamo problem da idemo u opoziciju, tamo…

Azra Zornić poručuje: Nemojte testirati naše strpljenje

Okupljenim građanima se prva obratila Azra Zornić, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. U svom govoru je kritikovala rad Christiana Schmidta:   Poruka zapadnim…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)