OŠTRE REAKCIJE IZ AMERIKE: „Christian Schmidt je prijetnja bosanskohercegovačkoj sigurnosti i demokraciji, odmah ga smijeniti..

Visoki predstavnik Christian Schmidt izjavio je da je trebao da se dogodi “situacija u stilu genocida” da bi se okončao rat u BiH.

Ne stišavaju se reakcije nakon istupa visokog predstavnika Christiana Schmidta u Budimpešti.

Nakon svega, iz Los Angelesa oglasio se i politolog Jasmin Mujanović.

-Vrijeme je da prestanete dvosmisleno govoriti i vrijeđati. Mandat Christiana Schmidta u OHR-u mora završiti. On je prijetnja bosanskohercegovačkoj sigurnosti i demokraciji, pa čak i instituciji na čijem se čelu nalazi. Treba ga smijeniti i/ili dati ostavku, odmah, poručio je Mujanović.

Podsjetimo, Visoki predstavnik Christian Schmidt izjavio je da je trebao da se dogodi “situacija u stilu genocida” da bi se okončao rat u Bosni i Hercegovini.

Govoreći na konferenciji u Budimpešti on je govorio o BiH. Kada je pomenuo “situaciju u stilu genocida u Srebrenici” burno je i vrlo glasno reagirala Senada Selo Šabić.

Ona je glasno protestirala, a potom je na svom Twitter nalogu prenijela spornu izjavu visokog predstavnika.

“Situacija u stilu genocida. Šta to znači? Neki privid genocida? Genocid u nekom određenom stilu? Tako uvrijedljivo za žrtve i međunarodnu pravdu”, napisala je ona na  Twitter profilu.

Uslijedile su brojne osude Schmidtovog istupa, a reagirala je i Nura Begović, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” kazavši da izjava Christiana Schmidta koju je izrekao na konferenciji u Budimpešti nije prva “kojom visoki predstavnik vrijeđa žrtve genocida u Srebrenici”.

“O kakvom to ‘stilu gencida’ govori visoki predstavnik. Zapadnom? Istočnom? Manje snažnom i važnom? Više snažnom i važnijem? Zna li on uopće šta govori? O snazi genocida i posljedicama koje je prouzročio sve su rekle sudske presude i ne može Schmidt sada genocid razvrstavati po nekakvim svojim stilovima. Pitam kakva mu je namjera”, rekla je ona.

Begović navodi da ovo nije prvi put da Schmidt, kad govori o genocidu i žrtvama genocida “lupa gluposti” i da ga je ona, na jednom sastanku upriličenom sa žrtvama pitala da “slučajno nije bolestan”.

“Bojim se da se iza ovakvih njegovih ispada krije namjera da se omalovaže žrtve genocida i tako minimizira priča o genocidu, što godinama rade politike koje su počinile genocid”, poručuje Begović.

Reagovala je i baronesa Arminka Helić – na svom Twitter profilu je napisala da genocid ne dolazi ni od kuda, te da je imenovanje djela i njegovih počinitelja jedini put do pomirenja.

Omalovažavanje genocida u Srebrenici na ovakav način vrijeđa žrtve i podriva međunarodne standarde, stav je austrijskog univerzitetskog profesora Vedrana Džihića.

(SB)

 

Related Posts

KONAKOVIĆ PRIZNAO PORAZ “TROJKE”: “I sad je HDZ, samo kako će se Dodik i Čović dogovoriti”,

Predsjednik Naroda i pravde i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković potvrdio je večeras u emisiji kod Senada Hadžifejzovića kako Uprava za indirektno oporezivanje BiH ostaje HDZ-u,…

MULAOSMANOVIĆ: PREDSJEDNIK IZETBEGOVIĆ GOVORIO JE DA SMO MI MALI NAROD NA VELIKOJ GRANICI…

U devetim ramazanskim susretima u okviru emisije „Stil života u islamu“ s prof. dr. Admirom Mulaosmanovićem govorili smo o vremenu u kojem živimo, a koje je za…

PROTESTI U SARAJEVU Duraković: Vi ste, gospodine Christian Schmidt, na dramatično pogrešnom putu, na putu koji ovu zemlju vodi u ambis

Protesti ovakve vrste zbivaju se onda kada građani  izgube povjerenje u političare koji ih vode”, kaže se u poruci akademika Esada Durakovića koja je pročitana tokom današnjih…

Nermin Nikšić ne želi “napadati” stranačke kolege suprotnog mišljenja: SDP nije takva stranka, sve se može promijeniti

U SDP BiH nijedna odluka nije takva da se ne može promijeniti, uz jake argumente i podršku većine. Podrška većine je ključni pojam, kaže Nermin Nikšić  …

SAFET SOFTIĆ: “Sva vika na Lendi, a Stojanović blokirao izbor Vlade FBiH! SDA je sada mnogo jača nego prije izbora!””

Mi sve vrijeme ponavljamo da se ne radi o blokadama (izbor nove Vlade FBiH), nego se radi o izbornom rezultatu. Nemamo problem da idemo u opoziciju, tamo…

Azra Zornić poručuje: Nemojte testirati naše strpljenje

Okupljenim građanima se prva obratila Azra Zornić, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. U svom govoru je kritikovala rad Christiana Schmidta:   Poruka zapadnim…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)