SKANDALOZNA IZJAVA PREDSJEDNICE FBiH: “Kordić je odležao kaznu i prestaje biti osuđenik za ratne zločine

Kada je riječ o novim partnerima strankama okupljenim oko SDP BiH Bradara je kazala da su “imali neke testove za njih i sve su prošli” misleći na izbor rukovodstva Parlamenta FBiH, izbor rukovodstva Federacije BiH.

 

Lidija Bradara, predsjednica FBiH kazala je da 5. aprila ističe zakonski rok za formiranje Vlade FBiH. Ona je već održala konsultacije sa kandidatom za premijera FBiH Nermin Nikšićem, a zatim i zajedničke konsultacije sa Nikšićem i DraganomČovićem.

“Postoji parlamentarna većina i potpisani sporazum koji se primjenjuje. To se vidjelo na mom izboru”, kazala je Lidija Bradara.

Na pitanje da li će pozvati Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA na razgovore, kazala je da joj treba vremena ali i da s druge strane osjeti želju i potrebu.

Niko se nije javio i ponudio neku koaliciju, niti je ponudio kandidata niti program”, kazala je Bradara dodavši da bi razmotrila prijedlog ukoliko bi SDA nekog kandidirala za premijera.

Kazala je da ne bi razgovarala sa Željko Komšićem jer u ovom trenutku nema razlog razgovarati sa Demokratakom Frontom.

“Cijelo njihovo ponašanje na mom izboru, oni su rekli da sam im ja neprihvatljiva ni oni meni nisu prihvatljivi”, kazala je Bradara.

Na konstataciju novinara da je zastupnik DF-a kazao da je Bradara dočekala i slikala se sa ratnimzločincem Dariom Kordićem, Bradara je rekla da način na koji je to rečeno i predstavljeno na sjednici i u javnosti nije primjereno.

“Ne stidim se svoje prošlosti, ne možete se odreći prijatelja koje steknete za života. Teško je imati samo jednu istinu. U toj istoj dvorani (Parlament FBiH op.a.) su sjedili osumnjičeni za ratne zločine ili su počinili ratne zločine ali nisu osuđeni. Osuđenik koji odleži kaznu za bilo koji zločin valjda prestaje biti osuđenik pa tako i za ratni zločin”, kazala je Bradara. Nije kazala da li i ubijene žrtve prestaju biti mrtve nakon što zločinac odleži svoju kaznu.

Bradara je rekla da treba obaviti konsultacije i pripremiti prijedlog sastava Vlade i uputiti ga Stojanoviću i Lendi na saglasnost.

Kazala je da je njen argument parlamentarna većina i da se toga treba držati.

Na pitanje je li realno da SDA uđe u vlast ona je kazala da je ta stranka do sada izigrala svaki sporazum i ni u ovom slučaju ne pokazuje želju za saradnjom.

Kada je riječ o novim partnerima strankama okupljenim oko SDP BiH Bradara je kazala da su “imali neke testove za njih i sve su prošli” misleći na izbor rukovodstva Parlamenta FBiH, izbor rukovodstva FBiH.

Jedan od tih testova je i Izborni zakon za koji je rekla da očekuje da će isposlovati legitimno predstavljanje na tragu „razgovora koji su vođeni“, a rok za realizaciju je najkasnije šest mjeseci nakon imenovanja Vlade Federacije BiH.

Na pitanje o državnoj imovini Bradara je rekla da ima razrađeno rješenje za to.

“Pitanje je šta smatramo državom, da li je to za nekog općina ili država. Pravo rješenje je negdje na sredini, ono što služi državi je državno, a ono što je od značaja za lokalne zajednice na općine”, kazala je Lidija Bradara.

(SB)

 

 

Related Posts

OTVORENO PISMO: Većina delegata u Klubu Bošnjaka traže od Refika Lende da ne podrži dogovor koji će značiti preglasavanje Bošnjaka

“I bez Vašeg učešća, želimo Vas upozoriti da bi davanje saglasnosti na prijedlog novog saziva Vlade FBiH u takvim okolnostima bilo protivno izbornoj volji bošnjačkog naroda, kao…

Frizerku Aminu zbog hidžaba niko nije htio zaposliti, a danas je najtraženija u svom poslu

Malo je žena u BiH koje vole imati divnu frizuru, a da nisu čule za Aminu Koso. Iako joj je tek 29 godina, ne nedostaje joj iskustva,…

NEVJEROVATNO/ KAD KUKURUZ POGODI ‘U SREDU’: POLITIKA LIDERA ‘TROJKE’ BAŠTINI FILOZOFIJU DJEČIJE IGRE ‘ABEREČKE-ABERTUDE

Ako se predsjednik FBiH i jedan potpredsjednik FBiH dogovaraju o uspostavi vlasti, uz potpuno isključivanje iz tog političkog procesa drugog potpredsjednika Federacije BiH, onda je to, ne…

BOSANCI SE PROVOCIRAJU DA SRUŠE OHR! MEHMEDOVIĆ O NAJAVAMA SCHMIDTA: Ovo je pripremamje terena za krupnije događaje…

Šemsudin Mehmedović (SDA) zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH komentarisao je mogućnost nove odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta. Povodom najava i mogućnosti da visoki predstavnik nametne…

ŠTA BI ZNAČILO NOVO NAMETANJE OHR-A: Jedan Hrvat vrijedi kao tri Bošnjaka?

bi Lidija Bradara blokirala imenovanje Vlade Federacije, mora dobiti podršku 16 delegata iz Doma naroda i 2/3 zastupnika u Klubu Hrvata Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona. Za to Bradara…

SKANDALOZNO: Navijači Srbije raširili transparent za agresorskim simbolom “Z”, i zapalili zastavu NATO-a

Tokom drugog poluvremena večerašnje utakmice pod Goricom, navijači Srbije širili su transparent sa znakom “Z”, a potom su zapalili zastavu NATO-a. Grupa simpatizera gostujuće ekipe, smještena na…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)