AMIR KULAGLIĆ: “Do sada nas je vrijeđao Dodik, sada želi i Schmidt”

Mladić se još uvijek nalazi u tamnici u Hagu, jer ni jedna zemlja neće da primi na izdržavanje kazne. To govori o kakvom je zločincu riječ.

 

Ako je istina ono što smo pročitali i što smo čuli od osoba koje su prisustvovale konferenciji na kojoj je Schmidt o genocidu u Srebrenici govorio na nedopustiv način, a nemamo razloga da ne vjerujemo tim osobama, onda nam Schmidt duguje, najprije, objašnjenje, a onda i izvinjenje“.

Majke Srebrenice i danas su u Tuzli organizirale mirne proteste kako bi podsjetile na zločine genocida koji je u Srebrenici počinjen nad njihovim najmilijim prije 28 godina.

Okupljene na Trgu slobode gdje su im podršku dale članice udruženja “Sumeja” iz Kalesije, kao i drugih udruženja i organizacija iz Tuzle i Tuzlanskog kantona, Srebreničanke su poručile svima koji siju mržnju među ljudima i ponižavaju žrtve genocida da one neće šutjeti i da će činiti sve kako bi takvi došli pred lice pravde.

 

Postavljanje panoa u Bratuncu, na kome je ispisana čestitka za rođenda ratnom zločincu Ratku Mladiću ima za cilj da i dalje sije mržnju i izaziva nacionalnu netrpeljivost među ljudima.

Svi znamo koliko se ljudi, žrtava zločina, vratilo u Bratunac, a onda neko namjerno hoće slaviti onoga ko je počinio genocid.

 

Mladić se još uvijek nalazi u tamnici u Hagu, jer ni jedna zemlja neće da primi na izdržavanje kazne. To govori o kakvom je zločincu riječ.

Oni koji ga slave ili su saučesnici u zločinu koji je počinio Mladić, ili su to njihovi očevi, sinovi, braća…”, kazala je danas Nura Begovićpredsjednica Udruženja “Žene Srebrenice”.

Na neizbježno pitanje novinara o izjavama Christiana Schmidta vezanim za genocid u Srebrenici, datim na konferenciji u Budimpešti, Begović je kazala da je bilo dosta reakcija na njegove izjave i da su je tim povodom “zvali iz OHR-a” .

“Ako je istina ono što smo pročitali i što smo čuli od osoba koje su prisustvovale konferenciji na kojoj je Schmidt o genocidu u Srebrenici govorio na nedopustiv način, a nemamo razloga da ne vjerujemo tim osobama, onda nam Schmidt duguje, najprije, objašnjenje, a onda i izvinjenje.

Onako nešto ne može izjaviti visoki predstavnik međunarodne zajednice koga su majke Srebrenice, bez obzira na neke nesporazume, uvijek podržavale.

Zna li on da bezbroj majki još tragaju za kostima svoje djece.

 

 

Mnoge od njih su danas na ovome protestu. Niko nema pravo da se igra njihovim emocijama, pa neka je stotinu puta visoki predstavnik”, poručila je Begović.

Za Amira Kulaglića, koji je uspio preživjeti genocid u Srebrenici, reakcija majki Srebrenice na Schmidtovu izjavu je potpuno opravdana.

“Do sada je žrtve genocida ponižavao Milorad Dodik, a evo sada i Schmidt. E pa nećemo mu dozvoliti!

Genocid u Srebrenici se nije “dogodio” i to još u “nekom obliku” kako to Schmidt kaže. To nije događaj.

Genocid u Srebrenici je planiran i počinjen, sudski dokazan i tu nema rasprave”, kazao je Kulaglić, obraćajući se majkama Srebrenice na današnjem protestu.

Inače, kako je izjavila Nura Begović, u toku su pripreme za obilježavanje 28. godišnjice genocida koji se desio u Srebrenici.

 

(SB)

Related Posts

Reis Kavazović poručuje: PIC, OHR, ambasade i političke partije moraju znati da dodatna polarizacija komplikuje okolnosti u državi

Politički akteri u našoj zemlji moraju pokazati odgovornost za stanje u zemlji i u potpunosti je preuzeti i trebaju prestati očekivati rješenje od međunarodnih aktera, pa i…

Tužilaštvo pojasnilo zašto je osumnjičeni za napad na povratnike pušten na slobodu

U cilju rasvjetljenja ovog krivičnog djela, dodaju, Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu zajedno sa pripadnicima PU Foča, kontinuirano preduzima sve potrebne mjere i radnje Iz Okružnog…

TIGAR: Vrijeme je da se okupe svi patrioti, ko nema hrabrosti za radikalne poteze…

Mislim da na ovakve najave moramo napraviti žestok odgovor, mislim da je ovo crvena linija, rekao je Tigar Moguće izmjene Ustava Federacije BiH koje bi, navodno, trebao…

MINISTAR HURTIĆ OTKRIO ŠOKANTNA SAZNANJA: „Dobio sam informaciju da je osumnjičeni za napad na povratnike nedavno prošao za vozački…“

Prvog dana ramazana u noćnim satima, dakle nakon iftara, u kuću Memiševića u zabačenom dijelu sela Omeragići, kroz prozor upao je napadač. Ministar za ljudska prava i…

“Jeli bi iz jedne tepsije, nisu se servirali tanjiri kao danas i nije se ovoliko bahatilo”

Posljednjih godina otežano hoda i služi se štapom, ali ga to ne sprječava da klanja i posti. Kaže kako ga ruke dobro služe, pa i danas uživa…

POLITOLOG JASMIN MUJANOVIĆ ZGROŽEN POSTUPCIMA ‘TROJKE’: POSTOJE SAMO TRI RAZUMNA RJEŠENJA

Bosanskohercegovački politolog s američkom adresom Jasmin Mujanović komentirao je na društvenim mrežama posljednji istup čelnika stranaka Trojke. U proteklih 10 godina napisao sam na desetke tekstova u…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)