Vojin Mijatović oštro upozorio partnere u osmorci: Moguće je novo miješanje karata

Interesantno je kako su pojedine članice koalicije smatrale da mi ne komuniciramo sa ljudima iz SDA, pa su posle svakog sastanka sa nama odlazili na sastanke sa SDA tražeći bolju ponudi za sebe. Često je bilo komično kad uporedimo priče sa ljudima iz SDA i uporedimo šta pričaju nama, a šta njima, opisao je Vojin Mijatović

Iako se uveliko govori o formiranju Vlade Federacije BiH, zapravo još nije poznato ko bi je trebao činiti. Razlog za to je “vaganje” NES-a i SBiH-a koji “na dnevnoj osnovi” mijenjanju mišljenje da li će dati podršku novoj vladi ili ne.

Takav odnos počinje da “nervira” ostale partnere u osmorki, a među onima koji su i do sada reagovali je potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović. On je još jednom upozorio koalicione partnere da je vremena za kalkulacije i političku trgovinu sve manje.

– Nema više ni vremena ni prostora za gubljenje

SDP BiH je u post izbornom periodu postupio liderski i stavio interese široke koalicije ispred svojih interesa. Vodili smo se logikom da je promena neophodna i da najveći trebaju dati najviše.

Takođe smatrali smo da široka koalicija treba delovati sinhronizivano u formiranju vlasti na svim nivoima pogotovo na nivou države i entiteta.

Mesecima ćutimo na uslovljavanje, ucenjivanje, nekoreknost, a svaki put kad smo se malo suprostavili dobijali smo još i kritiku, pa i lične napade na funkcionere SDP BiH.

Interesantno je kako su pojedine članice koalicije smatrale da mi ne komuniciramo sa ljudima iz SDA, pa su posle svakog sastanka sa nama odlazili na sastanke sa SDA tražeći bolju ponudi za sebe. Često je bilo komično kad uporedimo priče sa ljudima iz SDA i uporedimo šta pričaju nama, a šta njima.

Sporazum o formiranju vlasti na nivou Federacije BiH je potpisan, dostavljeni su i potpisi većine, nema više ni prostora ni vremena za odlaganje i vreme je da se dostave imena za sastav Vlade Federacije BiH i dostave rukovodstvu Federacije BiH. Vreme je za legitimisanje.

Dosadašnje aktivnosti mogu staviti pod želju da se svaka članica koalicije bolje pozicionira, ali sada je vreme da se to sve ostavi iza nas i da pokažemo ozbiljnost prema građanima.

U suprotnom doći će do potpuno novog “mešanja karata” bez dileme.

SDP BiH mora u naredin danima liderski do kraja dovesti ovaj proces do kraja. Ukoliko sve bude shodno potpisanom sporazumu napravili smo svi skupa veliku stvar.

Ukoliko se ovo ne dogodi SDP BiH mora preispitati odnose sa svim partnerima i redefinisati svoju ulogu i na državnom i na entitetkom nivou, kako na nivou države tako i u Federaciji BIH i RS i u kantonima.

Važnost formiranja vlasti po vertikali od države do kantona je bio naš priotitet i ne smemo odustati od toga. Ukoliko to ne uspemo moraju se redefinisati odnosi pa i krenuti u pregovore sa novim partnerima.

Vremena i prostora više nema, SDP BiH je od početka do danas bio više nego korketan, vreme je da svi preuzmu odgovornost, a ako odgovornost izostane, alternative uvek postoje.

SDP BiH je dobio podršku građana i imamo obavezu da formiramo vlast, poručio je Mijatović.

(oslobodjenje)

Related Posts

KONAKOVIĆ PRIZNAO PORAZ “TROJKE”: “I sad je HDZ, samo kako će se Dodik i Čović dogovoriti”,

Predsjednik Naroda i pravde i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković potvrdio je večeras u emisiji kod Senada Hadžifejzovića kako Uprava za indirektno oporezivanje BiH ostaje HDZ-u,…

MULAOSMANOVIĆ: PREDSJEDNIK IZETBEGOVIĆ GOVORIO JE DA SMO MI MALI NAROD NA VELIKOJ GRANICI…

U devetim ramazanskim susretima u okviru emisije „Stil života u islamu“ s prof. dr. Admirom Mulaosmanovićem govorili smo o vremenu u kojem živimo, a koje je za…

PROTESTI U SARAJEVU Duraković: Vi ste, gospodine Christian Schmidt, na dramatično pogrešnom putu, na putu koji ovu zemlju vodi u ambis

Protesti ovakve vrste zbivaju se onda kada građani  izgube povjerenje u političare koji ih vode”, kaže se u poruci akademika Esada Durakovića koja je pročitana tokom današnjih…

Nermin Nikšić ne želi “napadati” stranačke kolege suprotnog mišljenja: SDP nije takva stranka, sve se može promijeniti

U SDP BiH nijedna odluka nije takva da se ne može promijeniti, uz jake argumente i podršku većine. Podrška većine je ključni pojam, kaže Nermin Nikšić  …

SAFET SOFTIĆ: “Sva vika na Lendi, a Stojanović blokirao izbor Vlade FBiH! SDA je sada mnogo jača nego prije izbora!””

Mi sve vrijeme ponavljamo da se ne radi o blokadama (izbor nove Vlade FBiH), nego se radi o izbornom rezultatu. Nemamo problem da idemo u opoziciju, tamo…

Azra Zornić poručuje: Nemojte testirati naše strpljenje

Okupljenim građanima se prva obratila Azra Zornić, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. U svom govoru je kritikovala rad Christiana Schmidta:   Poruka zapadnim…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)