OTKUD TI PRAVO NERMINE Je li se Bošnjaci trebaju izviniti za genocid i UZP, u ime koga bi se Nermin Nikšić izvinuo?

Neka dođe Dario Kordić u Sarajevo i kaže da ima ozbiljnu investiciju u ponudi, mi ćemo ustati, nakloniti mu se i reći “šefe, ti si ovdje glavni”. Otprilike je ovako jedan od lidera trokrake sarajevske koalicije Edin Forto (Naša stranka) poručio dokazanim neprijateljima Bosne i Hercegovine u vjeri kako će u njihova srca vratiti nadu i ljubav prema državi. I sve to na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 2021. godine. I uveliko je Fortina poruka dokaz da stranke tročlane koalicije, koje pokušavaju ovladati BiH ne poznaju dovoljno ovu zemlju. A još je gore što sve poprilično liči na svjesno zanemarivanje realnog stanja i viđenje ružičastim očima.

 

Jer, ratni zločinci prilično su uvažene osobe unutar hrvatske, odnosno srpske većine. Zločine su počinili u pokušaju cijepanja Bosne i Hercegovine i nekako je baš teško povjerovati da će im Forto uliti nadu u Bosnu i Hercegovinu. Tu nadu Forto je zamalo ubio i kod onih koji su BiH branili u najtežim uvjetima – pripadnika Armije Republike BiH, nazvavši ih svojevremeno seljacima.

Ponavljanje ukazuje da Fortine izjave nisu ni eksces ni nespretne, već u mnogome proizilaze iz političke ideje stranke koju vodi. A, tačnost jedne stare narodne, s kim si takav si, pokazao je sinoć u emisiji Polis Televizije Sarajevo predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić.

Jer, kao što je predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković svojevremeno pravdao “nespretnošću izjave”, Nikšić je sinoć izjavu predsjednice Federacije BiH Lidije Bradara (HDZ) da je njen prijatelj Dario Kordić odslužio kaznu i da više nije ratni zločinac, nazvao nespretnom.

Šta ima nespretno u činjenici da se neko hvali prijateljstvom s ratnim zločincem i iznosi budalaštine kako se nakon odsluženja kazne postaje bivši ratni zločinac, to valjda samo Nermin Nikšić može razjasniti, ali tek onda kada je u stanju poredati nekoliko rečenica koje imaju smisao.

A besmisao sinoćnjeg javnog nastupa zaokružen je rečenicama: “Priča o tome jel’ bio genocid, jel se neko odriče, ne odriče, to su činjenice presuđene u Hagu: Bilo bi nam svima puno lakše, da ostavimo to iza sebe, da se svi jedni drugima izvinemo i kažemo ono što je bilo bili su zločini, izvinjavamo se. Nemamo vladu da se bavi ozbiljnim pitanjima, a iscrpljivat ćemo se ovim temama koje su potpuno besmislene, koje ne utiču ni na šta”.

Nespretnost? Prije bih rekao neznanje i potpuna pogubljenost nekog kome se u trenutku učinilo da političke odnose drži u svojim rukama i da će zasjesti na čelo entiteta. A onda je, istina nakon dugo vremena, shvatio da se sve srušilo kao kula od karata. Svhatio je ili možda nije, jer očito je da se još koprca uhvaćen u mrežu suprotnosti – SDP-ovih mogućnosti i ambicija.

Ali, to ne može i nije opravdanje da predsjednik stranke koja se busa u građanska prsa kaže da je priča o genocidu besmislena priča. I sve to u trenutku dok sa navijačkih i političkih tribina regionom odjekuje “Mladiću moj, problem je tvoj što si srpski heroj”. Dok se Bradara i njen šef Dragan Čović druže i grle s Kordićem, dok institucije entiteta Rs na temeljima tog genocida pokušavaju oteti imovinu države BiH.

Zapravo, najgore je što Nikšić besmislenim smatra pričati o genocidu u trenutku dok se žrtve trude odbraniti presude međunarodnih sudova u kojima je nedovsmisleno dokazano i ko je i s kojom namjerom počinio genocid. A, Nikšiću je to besmisleno.

I još bi se izvinjavao! U ime koga Nermine? Ko je to ovlastio Nermina Nikšića da u javnom prostoru nudi izvinjenje u ime Bošnjaka ili bosanskih snaga? Uvjeren sam da većina članova SDP-a s gorčinom sluša ono što govori predsjednik partije, jer mu niko nije dao mandat da se ovako ponaša.

A, potpuno sam siguran da mu niti jedan Bošnjak, Bosanac i Hercegovac, nije dao pravo, ovlasti, da se izvinjava u njihovo ime.

I na kraju za šta bi se to izvinjavao Nermin Nikšić?

Za činjenicu da su za račun hegemonističkih težnji Srbije masovno ubijani Bošnjaci, odnosno muslimani i da su etnički očišćeni sa zamišljenog prostora velike Srbije? Za presude kojima je potvrđen udruženi zločinački poduhvat Hrvatske s ciljem etničkog čišćenja s prostora koji je projektovan da bude dio velike Hrvatske? Za masovna silovanja?

Je li to besmislena stvar za koju se treba izvininiti i prepustititi je zubu vremena, odnosno zaboravu?

Je li Nermine i je li Nikšiću?

(nap.ba)

Related Posts

TIGAR: Vrijeme je da se okupe svi patrioti, ko nema hrabrosti za radikalne poteze…

Mislim da na ovakve najave moramo napraviti žestok odgovor, mislim da je ovo crvena linija, rekao je Tigar Moguće izmjene Ustava Federacije BiH koje bi, navodno, trebao…

MINISTAR HURTIĆ OTKRIO ŠOKANTNA SAZNANJA: „Dobio sam informaciju da je osumnjičeni za napad na povratnike nedavno prošao za vozački…“

Prvog dana ramazana u noćnim satima, dakle nakon iftara, u kuću Memiševića u zabačenom dijelu sela Omeragići, kroz prozor upao je napadač. Ministar za ljudska prava i…

“Jeli bi iz jedne tepsije, nisu se servirali tanjiri kao danas i nije se ovoliko bahatilo”

Posljednjih godina otežano hoda i služi se štapom, ali ga to ne sprječava da klanja i posti. Kaže kako ga ruke dobro služe, pa i danas uživa…

POLITOLOG JASMIN MUJANOVIĆ ZGROŽEN POSTUPCIMA ‘TROJKE’: POSTOJE SAMO TRI RAZUMNA RJEŠENJA

Bosanskohercegovački politolog s američkom adresom Jasmin Mujanović komentirao je na društvenim mrežama posljednji istup čelnika stranaka Trojke. U proteklih 10 godina napisao sam na desetke tekstova u…

Sprema li se Christian Schmidt za još jedno nametanje zakona: Čaršija priča, Dodik prijeti

Predstavnici vlasti RS-a najavljuju “rigorozne mjere” ukoliko visoki predstavnik nametne zakon o državnoj imovini, a iz OHR-a ne žele komentarisati špekulacije Priča o prisvajanju državne imovine i…

Pivić i Zukić: ‘Schmidt lišava Bošnjake političkih prava i FBiH isporučuje Hrvatima

Nakon što je danas u domaćim medijima procurio mogući plan OHR-a za prevazilaženju krize u formiranju Vlasti u Federaciji BiH koji će u konačnici rezultirati da će…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)