ZATEGNUTI ODNOSI MEĐU PARTNERIMA: Koalicijske karte bi se mogle p(r)omiješati, niko ne zna kada će biti formirana Vlada FBiH..

Niko još ne zna kada će biti formirana Federalna vlada niti kako će ona izgledati. Zategnuti odnosi među koalicijskim partnerima, ucjene i uvjetovanja, mogli bi dovesti do nove koalicije koja je najizvjesniji scenarij da bi se mogla razriješiti trenutna blokada imenovanja nove Federalne vlade.

Iako smo relativno brzo dobili novo rukovodstvo Federacije BiH, čini se da tako brzo nećemo dobiti i Federalnu vladu. Iako rok od 30 dana teče, ne nazire se ko će je činiti. Zainteresiranih je mnogo. Osim što neće podržati vladu na čelu s Nerminom Nikšićem, SDA sada u vlasti želi i DF.

“SDA sa DF-om treba da bude s obzirom na situaciju kakva jeste u vlasti i u tim pozitivnim procesima Vlade Federacije BiH, upravo iz tih razloga što je ustavno uređenje takvo kakvo jeste, koje se sad nažalost ne može promijeniti”, kaže Refik Lendo, potpredsjednik FBiH.

 

Iz DF-a su jasni: bez SDP-a vlast u FBiH je besmislena. Naglašavaju da trenutna većina u Federaciji BiH ne postoji, ali ne isključuju mogućnost da i oni budu dio vlasti, iako ne po svaku cijenu.

“To će zavisiti od toga ko će biti partneri u vlasti i kakva će to biti vlast, i na nivou i programskih i kadrovskih rješenja – ako one budu poredane kako treba, zašto onda mi ne bi bili u vlasti”, tvrdi Albin Zuhrić iz DF-a.

Da bi se koalicijske karte mogle promiješati svjesni su i u SDP-u iz kojeg tvrde da, ukoliko bude bilo potrebe, neće bježati od pregovora s novim partnerima. A, u NIP-a očekuju reakciju OHR-a.

“SDP mora u narednim danima liderski do kraja dovesti ovaj proces. Ukoliko se ovo ne dogodi, SDP mora preispitati odnose sa svim partnerima i redefinisati svoju ulogu i na državnom i na entitetkom nivou, i na nivou kantona”, poručio je potpredsjednik ove stranke Vojin Mijatović.

 

Ili se SDA mora uozbiljiti i shvatiti da je za njih bolje da odu u opoziciju, što ne smatram da će se desiti, ili to mora biti tumačenje ili nova odluka kojom se deblokira proces uspostave vlasti”, kaže Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a.

Uspostava vlasti u kantonima uveliko traje, posebno su zanimljiva dešavanja u Unsko-sanskom kantonu. Zajedno sa SDA u vlast će ići i SBiH i NES, ali i Demokratska Fronta.

I upravo bi se, nezvanično, nova vlast iz ovog kantona mogla preliti i na federalni nivo.

 

Related Posts

MIJATOVIĆ: Čitava priča i galama ogolila je mnoge stvari, ne odustajem od svog stava

Nakon što je predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara donijela odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH, a odluka će ujutro biti dostavljena potpredsjednicima na potvrđivanje, oglasio se potpredsjednik…

ELMEDIN KONAKOVIĆ NAKON SASTANKA U ISTOČNOM SARAJEVU: “Politika kompromisa se isplati

Ministar vanjskih poslova BiH i lider NiP Elmedin Konaković čestitao je građanima BiH i uposlenicima institucija BiH na usvojenom budžetu.   Nakon sastanka predstavnika vladajuće koalicije sa…

Fatmir Alispahić otvorio dušu: Ja sam hadžija, moje troje djece pohađaju nastavu i poste! Nikada ne bismo ograničavali druge

Moje troje djece pohađaju nastavu i poste, i nikada nam ne bi naumpalo da svojim postom ograničavamo ili određujemo prava i slobode onih koji ne poste, naveo…

DIREKTNO IZ MOSTARA: Dodikov “Endgame” – sada su na potezu su Amerikanci!

Sve ono što se događa zadnjih dana u odnosima Dodika i SAD je svojevrsni „Endgame“ (kraj igre op.aut.). Barem, što se tiče Dodika, koji je istresao sve što je mislio da…

DŽAFEROVIĆ OBJASNIO DELEGATU SNSD-a: “Ne postoje ‘zajedničke institucije’, nego institucije Bosne i Hercegovine.

“Morao sam reagovati, jer je Kovačević u četiri navrata upotrijebio termin “zajedničke institucije”, naveo je Džaferović. Radovan Kovačević, delegat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na današnjoj sjednici Doma…

KULENOVIĆ, ZORNIĆ I ĐOZIĆ UOČI PROTESTA ISPRED OHR-A: VRIJEME JE DA SHVATIMO DA UPRAVO BIJEMO PRESUDNU BITKU ZA SPAS BIH!

Uoči sutrašnjih protesta ispred OHR-a koje organiziraju Krug 99 i Restart danas je održana press konferencija, na kojoj su se obratili organizatori i obrazložili detalje. Predsjednik Asocijacije…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)