NSRS usvojila Dodikov zakon: Odluke Ustavnog suda BiH neće se primjenjivati u Republici Srpskoj

Na osmoj posebnoj sjednici, zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) usvojili su Prijedlog Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u tom entitetu.

Ukupno 56 zastupnika glasalo je “za”, niko nije bio suzdržan ili protiv.

Usvojeni su i zaključci koje su predložili zastupnici vladajuće većine, a u kojima se navodi da NSRS zahtijeva da se u okviru 14 prioriteta ispostavljenih od strane Evropske unije prioritetno i hitno treba rješavati pitanje reforme Ustavnog suda BiH odnosno odlaska stranih sudija i da se u okviru toga usvoji Zakon o Ustavnom sudu BiH.

– NSRS traži od svojih predstavnika da ne učestvuju u razgovorima o rješavanju bilo kojeg od ostalih prioriteta EU dok se ova dva prioriteta ne riješe – navedeno je.

Također, NSRS zadužuje Vladu RS-a da joj podnese Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakonika RS kojima će biti propisano posebno krivično djelo postupanja suprotno odredbama Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

– Prema institucijama i organima RS koji budu postupali suprotno odredbama Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, NSRS će donijeti zakone ili druge pravne akte o preduzimanju mjera i radnji, uključujući mjere njihovog ukidanja – istaknuto je u usvojenim zaključcima.

Nije usvojen zaključak koji je predložio PDP kojim se zadužuju predstavnici iz RS-a u institucijama BiH da ne učestvuju u njihovom radu dok se ne donese Zakon o Ustavnom sudu BiH bez učešća stranih sudija. Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić je rekao da je ovaj zaključak “neprihvatljiv”, podsjećajući da je NSRS već ranije usvojila takav zaključak.

Prvi član Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH glasi: “Odluka kojom su pravila Ustavnog suda BiH izmijenjena i odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine donesene nakon izmjena pravila Ustavnog suda BiH, neće se primjenjivati i izvršavati na teritoriji Republike Srpske”.

U ovom članu prihvaćen je amandman Kluba zastupnika SDS-a.

U članu 2. stav 1 je navedeno : “Odluke iz člana 1. ovog zakona neće se primjenjivati i izvršavati na teritoriji RS dok Parlamentarna skupština BiH ne donese Zakon o Ustavnom sudu BiH”, a u stavu 2 :”Do donošenja zakona iz stava 1. ovog člana, privremeno se stavljaju van snage odredbe zakona kojim se propisuje objavljivanje zakona i drugih propisa Republike Srpske, u dijelu koji se odnosi na propise i druge akte koje donosi Ustavni sud BiH”.

Nadalje, u članu 3. se navodi: “Lica koja su dužna da postupaju po odredbama ovog zakona izuzimaju se od krivične odgovornosti propisane krivičnim zakonodavstvom BiH, u pogledu krivičnih djela u vezi sa izvršenjem ovog zakona i biće zaštićena od institucija Republike Srpske”.

U posljednjem, članu 4. stoji : “Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku RS”.

Predlagači ovog zakona su bili predsjednik RS-a Milorad Dodik, zastupnici i Vlada RS-a.

U razlozima za njegovo donošenje, podsjeća se da je Ustavni sud BiH 19. juna 2023. godine održao vanrednu plenarnu sjednicu, na kojoj je usvojio Odluku o izmjeni Pravila tog suda, na osnovu koje je omogućeno zakazivanje i održavanje sjednica, kao i donošenje odluka bez sudija izabranih od Narodne skupštine RS-a.

Obrazlažući razloge za stupanje na snagu ovog zakona narednog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku RS-a”, predlagači su naveli da se predloženim zakonom štiti ustavni poredak i pravni sistem RS, što predstavlja “naročito opravdan razlog za stupanje ovog zakona na snagu prije osmog dana od dana objavljivanja, a u skladu sa članom 109. stav 1. Ustava RS”.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je najavio rigorozne mjere prema onima u RS -ukoji ne ispoštuju novi zakon, uključujući i zatvorske kazne.

Dodik je najavio i da će, ukoliko SIPA, Sud i Tužilaštvo BiH, preduzmu bilo kakve aktivnosti povodom posljednjih odluka NSRS, zabraniti i njihov rad u Republici Srpskoj.

– Ako Sud i Tužilaštvo BiH pokušaju da djeluju putem progona, doći ćemo ovdje i donijeti zakon o neprimjenjivanju odluka Suda i Tužilaštva BiH – kazao je Milorad Dodik u NSRS-u.

Istakao je i da će biti “ukinut” svaki sud u RS-u koji se ogluši o današnju odluku NSRS-a i nove zakonske odredbe, te najavio izmjene Krivičnog zakonika RS-a koji će predvidjeti kaznu zatvora od godinu dana za onoga ko “inkriminira” ovakvu odluku RS-a.

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, odgovarajući na određene diskusije i sumnje po pitanju mogućih sigurnosnih izazova koji bi mogli uslijediti, tvrdi da ova odluka neće dovesti do sukoba, te da skupština RS-a donosi političku odluku.

– Do kakvih sukoba će dovesti? Zato što neko u Federaciji BiH prijeti da će izvesti vojsku? Kakvu vojsku? Policiju? Može li druga policija preći ovamo, neće… SIPA-u? Da li tamo sjede i Srbi i Hrvati, da li su tamo i bivši pripadnici MUP-a RS… Nemojte da upadamo u paranoju. Niko se ne bi upuštao u bilo šta što bi našim garđanima izazavalo probleme sigurnosne prirode. Hoćemo da uvedemo reda i uvest ćemo ga – rekla je Željka Cvijanović.

Related Posts

MILORAD DODIK SIGURAN U SEBE: “Prije će Schmidt otići iz Bosne i Hercegovine, nego ja u zatvor

On je ocijenio da je loše po BiH što jedan dio međunarodne zajednice misli da intervencionizmom mogu da riješe neke stvari.   Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske…

Aleksandar Vučić se obratio nakon dešavanja na Kosovu: Jedan od najtežih dana za Srbiju od 2004.

Govorićemo samo ono što se dogodilo, zatim ćemo dati ocjenu svega toga. U ime Srbije, ali govoriti i o svim drugim stvarima, rekao je Aleksandar Vučić.  …

UŽAS U ZAVIDOVIĆIMA: U pekari pronađena dva beživotna tijela

  U večernjim satima u Zavidovićima se dogodio tragičan slučaj u kojem su u jednoj od pekara u ovom grada pronađena dva beživotna tijela, potvrđeno je iz…

STIŽU POHVALE ZA KOSOVSKU POLICIJU: Napadači dovedeni u policijsku stanicu

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani oglasila se na društvenim mrežama gdje je dala punu podršku pripadnicima kosovske policije koja se od ranih jutarnjih sati bori sa tridesetak napadača…

Vojni analitičar o incidentu na Kosovu: Bosna i Hercegovina će sasvim sigurno uslijediti nakon ovoga

KFOR naravno samo ‘prati situaciju‘ što će reći da bi i EUFOR na isti način reagovao na slična dešavanje u BiH. Trojica napadača na Kosovu su ubijena,…

KO ĆE KOGA: Kakvu sudbinu Schmidtu predviđa Dodik?

Šta bi značilo usvajanje deklaracije o suverenosti Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske izjavio je danas u Mostaru da će iz BiH prije otići Christian Schmidit, kojeg Republika…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)