Tahirović podsjeća zaboravnog Milanovića: Armija Republike BiH doslovno je spašavala Hrvatsku vojsku od zastoja i propasti “Oluje

Hrvatska obilježava 28. godišnjicu vojno-policijske akcije “Oluja”, provedene od 4. do 7. avgusta 1995. godine.

“Olujom” je okončana gotovo četverogodišnja pobuna dijela hrvatskih Srba koji su na širem području Like, Korduna, Banije i dalmatinskog zaleđa uz pomoć vlasti u Beogradu uspostavili samoproglašenu “Republiku Srpsku Krajinu” (RSK) sa Kninom kao glavnim gradom.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ovim povodom obratio se u Kninu, gdje je, između ostalog, ustvrdio i da je Hrvatska vojska omogućila mir i u Bosni i Hercegovini– To treba ponavljati svake sedmice. Hrvatska vojska je spasila Bihać sudbine Srebrenice, možda. Makar Bihać je velik grad i teško da bi se takav pokolj s elementima genocida i mogao ponoviti.

Ali BiH, odnosno vojsku bosanskih Srba, Mladića, Karadžića, nisu porazili saveznički bombarderi. Sedmicama su ih zasipali. Ključne udarce zadala je Hrvatska vojska – rekao je Milanović.

No, da sve u “Oluji” i nije išlo baš kao “podmazano” ukazuje predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida Murat Tahirović, koji u izjavi za Novinsku agenciju Patria podsjeća da je Armija Republike BiH doslovno spašavala Hrvatsku vojsku na teritoriji Hrvatske od zastoja i propasti te operacije.

Tahirović naglašava da su i sami generali Hrvatske vojske svjedočili o velikim gubicima u svojim redovima.

– Hrvatske snage, uprkos tada najmodernijem naoružanju, bivaju potpuno odbačene natrag na pravcu glavnog kretanja Banovina – Petrinja. A i na rejonu Plitvica pretrpjeli su velike gubitke u ljudstvu i tehnici.

Ulazak jedinica Petog korpusa Armije RBiH iza leđa izbio je bokove Vojsci SAO Krajine, te su, nanoseći im ogromne gubitke, izazvali panične reakcije, a Hrvatska vojska uspjela se vratiti u igru i nastaviti oslobodilačku i legitimnu operaciju “Oluja” – govori Tahirović.

Podsjeća i da su početkom “Oluje” većina jedinica tzv. SAO Krajine, kao i sve elitne jedinice Državne bezbjednosti Srbije bile angažovane na velikoj ofanzivi na Peti Korpus, ali su ih snage tog korpusa sve redom slomile.

– Negator genocida (Zoran) Milanović, koji je za vrijeme Domovinskog rata bio neka vrsta dezertera, izgleda da je preskočio neke časove historije – rekao je Tahirović.

Related Posts

ŽELJKO KOMŠIĆ IMA PORUKU ZA DODIKA: “Da sam na Dodikovom mjestu ne bih se igrao”

Naime, Dodik je, nakon što je jednoglasno reizabran za predsjednika SNSD-a na sedmom Saboru stranke u Doboju, poručio ‘da će SNSD kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

Jasna poruka Bećirovića: ‘Dodik i njegovi saradnici što prije da odustanu od destruktivne politike

BiH se suočava sa najtežom krizom od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas. Već treći mjesec traje brutalni napad na ustavni poredak države BiH i na temeljne…

Trojka i politika kompromisa: Ipak je sve u rukama Čovića i Dodika

Sudbina Bosne i Hercegovine, tačnije njenog puta u Evropsku uniju u rukama je Milorada Dodika, ali i Dragana Čovića. Trojka i njena politika kompromisa nisu urdoili plodom….

Emrić nakon Dodikovih tvrdnji da je s ‘trojkom’ dogovorio izbacivanje stranih sudija: Ne igrajte se sa državom

Državni zastupnik NES-a Jasmin Emrić u reakciji na tvrdnje Milorada Dodika da je ranije s Trojkom dogovorio izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine  pita…

Vučević i Dačić na Dodikovom Saboru: Neke id tema su bile Dejton, Kosovo i velika Srbija

Lider SNS-a, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević obratio se danas na Saboru SNSD-a u Doboju. Sedmi Sabor SNSD se dešava u složenim okolnostima u RS, Bosni i…

Stevandić stao u odbranu Radoičića: Suprostavio se teroru nad Srbima rizikujući svoju glavu

Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić istakao je da se Milan Radoičić “suprotstavio teroru nad Srbima u svojoj zemlji i preuzeo odgovornost za to, te ocijenio da nije dobro osuđivati…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)