Šta radi policija po pitanju napada na povratnike u Podrinju? – Kontaktirali smo MUP RS-a

Policijski službenici Policijske uprave Zvornik postupaju po svakoj podnesenoj prijavi i preduzmaju sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju daljeg procesuiranja istih, kazali su nam

Slučaj stavljanja mete na čelo službenicima MC Srebrenica-Potočari, nakon objavljvanja izvještaja o negiranju genocida, ponovo je pokrenuo pitanja rada policijskih i pravosudnih agencija u Republici Srpskoj.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, u prošlosedmičnoj izjavi za Oslobođenje kazao je da on lično zna da su zbog prijetnji službenicima Memorijalnog centra podnesene barem tri prijave.

– Znam pouzdano da su u slučaju posljednje prijetnje službenicima MC Srebrenica-Potočari, barem tri različita medija nazvala, prijavila ih odnosno objasnili su zašto zovu i tražili od njih reakciju, ali do te reakcije nikada nije došlo, rekao nam je Emir Suljagić.

Pored verbalnih napada na službenike MC Srebrenica-Potočari, na ovom području često se dešavaju napadi i na druge povratnike. U posljednih par mjeseci zabilježeno je nekoliko takvih napada, poput onog na mladića Osmana Mehanovića iz Bratunca koji je brutalno pretučen.

 

Tim povodom kontaktirali smo PU Zvornik i Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini, kako bi od njih dobili informacije o prijavama odnosno provođenju slučajeva napada na povratnike u ovom dijelu BiH.

I dok iz OTJ Bijeljina (još uvijek) nisu odgovorili na naš upit, iz PU Zvornik su nam dali informacije o evidentiranim prijavama napada na povratnike.

– Policijski službenici Policijske uprave Zvornik postupaju po svakoj podnesenoj prijavi i preduzmaju sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju daljeg procesuiranja istih. S tim u vezi, kada su u pitanju prijave povratnika, na području koje operativno pokriva Policijska stanica Bratunac i PS Srebrenica, u toku 2022. godine evidentirana je jedna prijava na osnovu koje je podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Okružnom javnom tužilaštvu u Bijeljini, Područna kancelarija Srebrenica, kažu za naš list iz PU Zvornik.

Kada je riječ o 2023. godini, ističu da su na području koje pokriva ova Policijska uprava u prvih šest mjeseci evidentirane tri prijave.

– U prvih šest mjeseci tekuće godine, na navedenom području, evidentirane su tri prijave na osnovu kojih je Tužilaštvu dostavljeno tri izvještaja o počinjenom krivičnom djelu. Takođe, zbog narušavanja javnog reda i mira, nadležnom Sudu podnesen je jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka. Napominjemo da je za dvije evidentirane prijave povratnika, istraga još u toku, poručili su.

Related Posts

Milorad Dodik, borac za suverenu Bosnu i Hercegovinu?

Lider SNSD-a Milorad Dodik predlaže deklaraciju o suverenosti Bosne i Hercegovine, ali to uslovljava „odlaskom stranaca“. Analize pokazuju da se iza te inicijative krije pokušaj disolucije BiH….

ZNAČAJ DRŽAVNE IMOVINE: GARANCIJA OPSTOJNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Osim nekoliko odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Zakona o zabrani raspolaganja državnom imovinom nemamo niti jedan propis koji definiše ili štiti državnu imovinu. Više nego…

Milorad Dodik želi mirni razlaz, ali realniji su zatvor ili Rusija

Brojna su sebi poniženja dopustili trojkaši kako bi zadržali fotelje u državnim jaslama stečene zahvaljujući koaliciji s državnim neprijateljem broj 1.   Brojna su sebi poniženja dopustili…

NIŠTA OD MIRNOG RAZLAZA: Ramo Isak već vidi Milorada Dodika u zatvoru

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak reagovao je na izjavu predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o tome da će SNSD “kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

ŽELJKO KOMŠIĆ IMA PORUKU ZA DODIKA: “Da sam na Dodikovom mjestu ne bih se igrao”

Naime, Dodik je, nakon što je jednoglasno reizabran za predsjednika SNSD-a na sedmom Saboru stranke u Doboju, poručio ‘da će SNSD kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

Jasna poruka Bećirovića: ‘Dodik i njegovi saradnici što prije da odustanu od destruktivne politike

BiH se suočava sa najtežom krizom od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas. Već treći mjesec traje brutalni napad na ustavni poredak države BiH i na temeljne…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)