Kad se prijatelj izjednači sa neprijateljem, a lokalni načelnik postane važniji od ubijene djece Sarajeva

Danas je lokalna tema opoziva jednog načelnika u Sarajevu skoro u potpunosti skrenula fokus sa lažiranih spiskova režima Rs-a o ubijenoj djeci ali opkoljenog Sarajeva, a ne onog istočnijeg koji je nastajao za vrijeme agresije i poslije nje. Iz institucije koja je objavila imena poginule djece Sarajeva od ruke srpskog agresora danas su uputili objašnjenje koje samo potvrđuje da su djeca-žrtve opkoljenog Sarajeva zloupotrijebljena na najgori mogući način.

Za članove porodica ubijene djece Sarajeva jučer je ponovo bila 1992., 1993., 1994., 1995. godina. Zbog perfidne laži iznova su morali roviti po smrtnim listovima, medicinskoj dokumentaciji, arhivama, dokazujući da su njihova djeca, braća, sestre, drugovi ubijeni u opkoljenom Sarajevu dok su se igrala, čekala u redu za vodu, hljeb, na spavanju…

Nismo jučer čuli nijednu reakciju vladajućih stranaka kojom bi se barem na papiru suprotstavili režimu laži u Republici srpskoj. Nismo je čuli ni danas. Nije bilo prijetećeg pisma iz trojke kao kad odgovaraju svojim ‘zamišljenim protivnicima’.

Danas je reagirala samo gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić. Primila je i razgovarala sa članovima porodica ubijene djece Sarajeva.

Gradonačelnica Sarajeva danas je jasno poručila da laži i podmetanja neće proći.

„Nakon sramotnog pokušaja iz Prijedora, kada je prilikom obilježavanja „Oluje“ fotografija bošnjačke prognanice iz Žepe predstavljena kao srpska žrtva „Oluje“ u Hrvatskoj, sada su na red došli i falsifikati o ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva. Danas sam se sastala sa Miroslavom Lukićem, Danijelom Šahat i Dejanom Maleševićem čija braća su ubijena tokom opsade Sarajeva, a njihova imena su se našla na spiskovima ubijene djece u RS-u. Kada su ubijeni Marko je imao 11 godina, Damir 17 godina, a Igor je imao 8 godina. Grad Sarajevo stoji uz porodice žrtava i iskoristićemo sva pravna sredstva da svi koji su zloupotrijebili nevine žrtve, ubijenu sarajevsku mladost, za to odgovaraju“, poručila je Karić.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić također je pozvao glavnog tužioca Milanka Kajganića da konačno počne raditi svoj posao i procesuirati najteže ratne zločine među kojima i ubistva djece umjesto što pokušava izjednačiti agresora i žrtvu podižući optužnice protiv pripadnika Armije Republike BiH.

Umjesto pijeteta prema ubijenoj djeci Sarajeva, neki su danas ponovo prebrojavali ovu i onu djecu otvarajući nikad zacijeljene rane. Ali i te i takve Sarajevo će zapamtiti. Jedno je biti dobar domaćin, a drugo je pustiti da vas neko u vlastitoj kući cipelari.

Danas je lokalni načelnik postao tema dana, danas su se podijelili ‘građansko i ono drugo Sarajevo’, a ubijena djeca Sarajeva pala u zaborav. Jer, znate kako kažu, pomirenje je važno i da sve tri strane nađu zajednički imenitelj.

U slučaju ubijene djece Sarajeva imenitelj je samo jedan – srpsko-četnički agresor. I kad to konačno izgovore oni koji se danas lome oko jednog načelnika pred svojim partnerima i sa jedne i sa druge strane bez da se istovremeno i izvinjavaju u ime nekog drugog, onda ćemo možda i povjerovati da su sposobni da nas negdje u institucijama i predstavljaju.

Jer sve dok vam opoziv jednog načelnika od jučerašnjih koalicionih partnera pravi neprijatelje, kako onda zaista vidite stvarne neprijatelje koji su sve jači.

Kroz historiju je Sarajevo pamtilo brojne osvajače i izdajnike. Ali oni koji izdaju ubijenu djecu, nemaju se čemu nadati.

Related Posts

ŽELJKO KOMŠIĆ IMA PORUKU ZA DODIKA: “Da sam na Dodikovom mjestu ne bih se igrao”

Naime, Dodik je, nakon što je jednoglasno reizabran za predsjednika SNSD-a na sedmom Saboru stranke u Doboju, poručio ‘da će SNSD kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

Jasna poruka Bećirovića: ‘Dodik i njegovi saradnici što prije da odustanu od destruktivne politike

BiH se suočava sa najtežom krizom od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas. Već treći mjesec traje brutalni napad na ustavni poredak države BiH i na temeljne…

Trojka i politika kompromisa: Ipak je sve u rukama Čovića i Dodika

Sudbina Bosne i Hercegovine, tačnije njenog puta u Evropsku uniju u rukama je Milorada Dodika, ali i Dragana Čovića. Trojka i njena politika kompromisa nisu urdoili plodom….

Emrić nakon Dodikovih tvrdnji da je s ‘trojkom’ dogovorio izbacivanje stranih sudija: Ne igrajte se sa državom

Državni zastupnik NES-a Jasmin Emrić u reakciji na tvrdnje Milorada Dodika da je ranije s Trojkom dogovorio izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine  pita…

Vučević i Dačić na Dodikovom Saboru: Neke id tema su bile Dejton, Kosovo i velika Srbija

Lider SNS-a, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević obratio se danas na Saboru SNSD-a u Doboju. Sedmi Sabor SNSD se dešava u složenim okolnostima u RS, Bosni i…

Stevandić stao u odbranu Radoičića: Suprostavio se teroru nad Srbima rizikujući svoju glavu

Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić istakao je da se Milan Radoičić “suprotstavio teroru nad Srbima u svojoj zemlji i preuzeo odgovornost za to, te ocijenio da nije dobro osuđivati…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)